САЩ са отправили тайно предупреждение към Русия по-рано този месец за заговор за атака към големи тълпи, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на американски представители.

Това стана ясно след масовата стрелба в концертна зала "Крокус сити хол" в Красногорск край Москва петък, която по последни данни е убила най-малко 60 души и ранените са над 145. Вече се появяват съобщения и за повече жертви - над 90, включително деца, очакват се официални данни.

Информацията, че САЩ са разполагали с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на терористичната организация "Ислямска държава", че тя е отговорна за нападението и че са предупредили Русия, съобщава и Reuters.

Ислямска държава вече пое отговорност в изявление, публикувано от свързаната с Ислямска държава информационна агенция Amaq в Telegram, без да предоставя доказателства.

Федералната агенция за разследване на Русия заяви, че разследва инцидента като терористична атака. Кметът на Москва Сергей Собянин нарече събитията в концертната зала в Красногорск „ужасна трагедия“.

В съобщение, публикувано в Telegram в петък, говорителят на външното министерство Мария Захарова каза: „Цялата световна общност е длъжна да осъди това чудовищно престъпление“.Москва отмени всички концерти и масови събирания, планирани за уикенда, каза още кметът Собянин. Други два региона близо до Красногорск също са отменили събитията.

Getty Images

Територията, където бе извършен терористичният акт, все още е отцепена от полицаи за борба с безредиците, а покрай сградата са разположени няколко пожарни автомобила. ТАСС съобщи и за експлозия в залата, като част от нея бе обхваната от пламъци, показват кадри на световните агенции и видео публикации в Telegram. Вътре работят спасители и следователи. От местопроизшествието се изземат оръжия и боеприпаси за експертиза, съобщиха разследващите рано в събота. Хора са започнали да полагат цветя на мястото на терористичното нападение.

Какво точно казват САЩ

На 7 март посолството на САЩ в Москва e издало предупреждение към американските граждани да избягват концертни зали, посочва WSJ.

САЩ са имали информация за планирана терористична атака в Москва, потенциално насочена към големи събирания - включително концерти - което е накарало Държавния департамент да издаде публичен съвет, каза говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън в изявление в петък вечерта. „Правителството на САЩ е споделило тази информация о с руските власти в съответствие с дългогодишната си политика на „задължение за предупреждение“, добави Уотсън.

Т. нар. „задължение за предупреждение“ е дългогодишна политика, която се прилага в администрациите на САЩ с цел да се предупредят чуждите правителства срещу потенциални смъртоносни заплахи. Разузнавателните данни потенциално са предоставили на руските власти достатъчно време за смекчаване на атаката, казват източниците на WSJ. Един от цитираните посочва, че предупреждението е резултат от поток от убедителни разузнавателни данни през последните месеци, свързани с това, че „Ислямска държава“ иска да нанесе удар в Русия“.

Съгласно политиката за задължение за предупреждение, ако шпионските агенции на САЩ съберат „достоверна и конкретна“ информация за предстоящо нападение или отвличане, те трябва да предупредят потенциалните жертви, независимо дали са граждани на САЩ или не. САЩ редовно споделят предупреждения за потенциална терористична дейност със съюзници и партньори, като в някои случаи също така предупреждават потенциални противници, посочва WSJ.

Какъв е бил отговорът на Путин

Според руската държавна информационна агенция ТАСС Путин е описал предупрежденията на САЩ за възможна терористична атака като „провокативни“ изявления, които приличат на „откровено изнудване и намерение да се сплаши и дестабилизира нашето общество“. Той е призовал Федералната служба за сигурност и други правоприлагащи органи да увеличат усилията си за предотвратяване на терористични атаки.