Епичната драма, посветена на „бащата на атомната бомба“ – „Опенхаймер“, е големият победител на тазгодишната церемония за наградите „Оскар“.

Мегапродукцията на режисьора Кристофър Нолан спечели цели 7 златни статуетки на бляскавата церемония, която се проведе тази нощ в Лос Анджелис.

„Опенхаймер“ грабна отличията за най-добър филм, за главна мъжка роля на Килиан Мърфи, за поддържаща мъжка роля на Робърт Дауни-Джуниър, както и за най-добър режисьор за Кристофър Нолан.

При получаването на статуетката, Кристофър Нолан благодари на актьорския състав и екипа, като специално се обърна към съпругата си и продуцент на филма Ема Томас.

"Невероятната Ема Томас. Продуцент - продуцент на всичките ни филми и на всичките ни деца. Обичам те", заяви той.

Звездата на „Опенхаймер“ Килиън Мърфи спечели „Оскар“ за най-добър актьор в главна роля.

"Аз съм много горд ирландец, който стои тук пред вас тази вечер", заяви той, докато приемаше наградата.

Актьорът посвети победата на това, което нарече "миротворците навсякъде" и благодари на колегите си от актьорския състав и членовете на екипа на филма.

Той завърши с "Gura míle maith agaibh" - "хиляди благодарности на всички вас".

Режисьорът Нолан и Мърфи се радват на забележително и дългогодишно сътрудничество, което започва със смразяващото превъплъщение на актьора в образа на злодея в "Батман" на Нолан през 2005 г., отбелязва CNN.

„Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, спечели четири награди, включително за най-добра актриса в главна женка роля на Ема Стоун, която не успя да сдържи сълзите си на сцената.

Тя посочи другите номинирани в категорията за главна женска роля тази година: Лили Гладстоун за „Убийци на цветната Луна“, Анет Бенинг за „Диана Наяд“, Сандра Хюлер за „Анатомия на едно падане“ и Кери Мълиган за „Маестро“.

„Споделям това с вас. Възхитена съм от вас. За мен беше такава чест да направим всичко това заедно“, заяви тя.

Това е втори „Оскар“ за Ема Стоун за най-добра актриса в главна роля, след като спечели наградата през 2017 г. за „Ла Ла Ленд“.

Сред останалите отличници на Холивуд за тази година са „Убийци на цветната Луна“ на Мартин Скорсезе, биографичният филм за Ленард Бърнстейн „Маестрото“ и „Анатомия на едно падане“, който получи „Оскар“ за най-добър сценарий.

„Зона на интерес“ получи „Оскар“ за най-добър звук. Филмът беше високо оценен от критиката, че предава ужасите на Холокоста предимно чрез това, което зрителите чуват, без добавени звукови ефекти.

„20 дни в Мариупол“, който документира нахлуването на Русия в Украйна, спечели „Оскар“ за най-добър документален филм.

"Вероятно аз ще бъда първият режисьор на тази сцена, който ще каже: "Иска ми се никога да не съм правил този филм", заяви режисьорът Мстислав Чернов, докато приемаше наградата.

"Иска ми се да мога да я заменя за това, Русия никога да не нападне Украйна, никога да не окупира нашите градове", продължи той и заяви, че това е първият "Оскар" в историята на Украйна. "За мен е чест", каза Чернов.

Думите му бяха посрещнати с категорични аплодисменти от публиката в театър "Долби".

Били Айлиш и брат ѝ Финиъс О'Конъл спечелиха „Оскар“ за най-добра оригинална песен в "Барби".

"Не мислех, че това ще се случи. Не съм очаквала. Чувствам се невероятно, щастлива и поласкана", заяви Айлиш на сцената, докато приемаше наградата за песента "What Was I Made For?".

Това съвсем не беше единственият звезден миг за „Барби“ по време на церемонията.

Екранният Кен – Райън Гослинг се появи изненадващо зад стола на Марго Роби в горещ розов костюм с пайети и слънчеви очила, припявайки "I'm Just Ken", което накара актрисата да избухне в неконтролируем смях.

Един от най-забавните моменти на церемонията беше появяването на Джон Сина на сцената абсолютно гол, прикривайки интимните си части с плика с името на победителя в категорията за най-добър дизайн на костюми.

Според източник на CNN, близък до продукцията, актьорът кечист не е бил гол. Беше покрит в областта на слабините и задните части, а пликът беше залепен, допълва той.

Водещият на церемонията Джими Кимъл се обърна към Доналд Тръмп, след като бившият президент обиди комика в социалните мрежи.

"Казаха ми, че имаме една допълнителна минута, а аз наистина се гордея с нещо и се чудех дали мога да го споделя с вас. Току-що получих рецензия", заяви Кимъл преди, да извади телефона си, за да прочете на глас публикацията на Тръмп в социалната мрежа Truth.

Постът му гласи: "Имало ли е някога по-лош водещ от Джими Кимъл на "Оскар"-ите. Началото беше като на човек, който се опитва твърде много да бъде нещо, което не е и никога няма да бъде. Отървете се от Кимъл и го заменете с друг промит, но евтин "талант" на ABC - Джордж Слопанопулос. Той ще накара всички на сцената да изглеждат по-големи, по-силни и по-бляскави."

Кимъл отговори на Тръмп с думите:

"Е, благодаря ви, г-н президент Тръмп. Благодаря ви, че гледате, изненадан съм, че все още го правите – не сте ли вече в затвора?"

Коментарът му предизвика възгласи и смях от страна на публиката.

Церемонията отдаде почит на руския опозиционер Алексей Навални, като беше излъчена част от речта, включена в документалния филм за живота му, спечелил „Оскар“ през 2023 г.

Както всяка година, Академията спази традицията и отдаде почит на всички отишли си таланти от света на изкуството - от Андре Браугър до композитора Бил Лий, звездата от "Приятели" Матю Пери, Тина Търнър и легендарната актриса Гленда Джаксън.

Имената и снимките им се появиха на екрана, на фона на изпълнение на Андреа Бочели и сина му Матео на песента Time to say goodbye.

Ето и пълният списък на победителите на наградите „Оскар“ тази година:

Най-добър филм: „Опенхаймер“

Най-добър режисьор: Кристофър Нолан, „Опенхаймер“

Най-добър актьор в главна роля: Килиън Мърфи, „Опенхаймер“

Най-добра актриса в главна роля: Ема Стоун, „Клети създания“

Най-добър актьор в поддържаща роля: Робърт Дауни - Джуниър, „Опенхаймер“

Най-добра актриса в поддържаща роля: Да‘Вайн Джой Рандолф, „The Holdovers“

Оригинален сценарий: „Анатомия на едно падане“

Адаптиран сценарий: „Американска фикция“

Чуждестранен филм: „Зона на интерес“

Операторско майсторство: „Опенхаймер“

Пълнометражен документален филм: „20 дни в Мариупол“

Късометражен документален филм: „The Last Repair Shop”

Късометражен игрален филм: „Невероятната история на Хенри Шутър“

Пълнометражен анимиран филм: „Момчето и чаплата“

Пълнометражен анимиран филм: „War is over?”

Грим и прически: „Клети създания“

Дизайн: „Клети създания“

Монтаж: „Опенхаймер“

Звук: „Зона на интерес“

Саундтрак: „Опенхаймер“

Оригинална песен: What Was I Made For?, „Барби“

Визуални ефекти: „Godzila minus one“

Снимки: Getty Images