Виетнам ще отбележи най-силния скок в ръста на богатството през следващото десетилетие, тъй като ще затвърди статута си на световен производствен център.

Анализ на компанията за проучване на богатството New World Wealth прогнозира, че през следващите 10 години благосъстоянието на страната ще се увеличи със 125%.

Това ще бъде най-голямото разширяване на богатството на която и да е държава по отношение на БВП на глава от населението и броя на милионерите.

"Виетнам е все по-популярна производствена база за мултинационални компании в областта на технологиите, автомобилостроенето, електрониката, облеклото и текстила", казва за CNBC Андрю Амоилс, анализатор на New World Wealth.

Индия, която до 2027 г. планира да стане третата по големина икономика в света, заема второто място с очакван 110% ръст на богатството, добавя той.

Виетнам, дом на 19 400 милионери и 58 сантимилионери, се възприема като сравнително сигурна страна в сравнение с други държави в Азиатско-тихоокеанския регион.

На този фон това дава на компаниите допълнителен стимул да създават производствени операции в страната.

"Стратегическото местоположение на страната - обща сухопътна граница с Китай, близост до основни морски търговски пътища, ниската цена на труда, са превърнали Виетнам в първостепенна дестинация за международни инвестиции, посочва доклад на McKinsey.

Само преди 10 години БВП на Виетнам на глава от населението е бил около 2190 долара, който почти се е удвоил до 4100 долара, според данни на Световната банка.

"Виетнам се развива бързо и по-голямата част от населението се възползва от това", казва Анди Хо, главен инвестиционен директор на VinaCapital Group.

Maгнит за преки чуждестранни инвестиции

Страната се възползва от търговското напрежение между САЩ и Китай, като много компании диверсифицират производството си там като част от стратегията си "Китай плюс едно".

Преките чуждестранни инвестиции във Виетнам са нараснали с 32% спрямо предходната година и са достигнали 36,6 млн. долара през 2023 г., пише CNBC.

"Чуждестранните инвестиции са лепкави пари, които водят до добри работни места, като плащат достойни заплати и дават възможност на милиони да подобрят качеството на живота си", казва Хо.

Историята на растежа на Виетнам е задвижвана от индустриализация, водена от три вълни преки чуждестранни инвестиции през последните три десетилетия, а страната е на прага на четвърта вълна, посочва икономистът от Maybank Брайън Лий.

Рискови фактори

Съществуват някои насрещни ветрове, които могат да спрат ускоряването на растежа на Виетнам.

"Работната сила в страната ще се нуждае от повече обучение, за да отговори на изискванията на сложните производствени дейности, изискващи висока квалификация", отбелязва Лий.

"Може да се направи повече, за да се максимизира преливането на производителност от чуждестранните инвестиции, чрез по-тясно сътрудничество между мултинационалните компании и техните местни партньори."

Продължителната глобална рецесия може да повлияе и на потребителското търсене на развитите пазари, което от своя страна ще засегне производствения сектор и износа, според Хо от VinaCapital.

Той обаче казва, че Виетнам ще може да се справи с предизвикателствата, които могат да възникнат в бъдеще:

"Ще са необходими много усилия, за да се отклони страната от сегашния си път на растеж."