Азиатско-тихоокеанските пазари достигнаха нови върхове през 2023 г., като японският Nikkei 225 се превърна в най-добре представящия се капиталов индекс. Очаква се регионът да продължи добрия си ход и през следващата година, но кои от тези пазари ще се представят по-добре през 2024 г.?

Според анализатори, с които разговаря CNBC, през първата половина на 2024 г. това ще бъдат Индия, Япония и Виетнам. Ето защо.

Индия

Миналата година индийският фондов пазар се превърна в един от фаворитите в региона и инвеститорите са оптимистично настроени за дългосрочните перспективи на страната. Референтният индекс Nifty 50 нарасна с 20% през 2023 г. и достигна поредица от рекордно високи стойности.

Китай увеличава фокуса върху акциите, за да подкрепи фондовия си пазар През 2023 в Китай са стартирали 334 нови фонда за дялово участие, което е с 22% по-малко от 2022


Очаква се икономическият растеж на Индия да изпревари другите големи азиатски икономики през 2024 г. Международният валутен фонд прогнозира реалният БВП на страната да нарасне с 6,3% през тази година, което е същият темп, който се очаква за 2023 г.

Перспективите за растеж на Индия бяха мощен двигател за нейните акции в момент, докато най-голямата икономика в региона - Китай, се затруднява да постигне целта си за 5% ръст на БВП за 2023 г.

Индийските фондови пазари се възползваха и от силните печалби, предстоящото намаляване на лихвените проценти и по-голямото участие на местните инвеститори. Очаква се всички тези фактори да доведат до рекордното рали на Nifty 50 през следващата година.

Бичи настроения: Инвеститорите са оптимисти за Азия през 2024През 2023 азиатските пазари преживяха нееднозначна година


Неизвестната карта за 2024 г. ще бъдат общите избори в страната. Стратези от J.P. Morgan заявяват, че според тях Nifty 50 ще достигне 25 000 догодина, ако управляващата националистическа партия „Бхаратия Джаната“ запази властта.

Прогнозата за 25 000 представлява над 15% ръст спрямо последното затваряне на индекса от 21 710.

От JPM обаче предупреждават, че "ако резултатите от общите избори са неочаквани, заедно с глобалната рецесия, геополитическото напрежение, по-високите цени на петрола и по-високата безработица в страната", това може да свали Nifty до 16 000.

Япония

Японският Nikkei 225 беше най-добре представилият се борсов индекс в Азия през миналата година, а анализаторите смятат, че капиталовите пазари в страната имат още възможности за развитие и през 2024 г. Ралито на японските акции доведе до ръст на сините чипове (най-големите компании) на Nikkei 225 с 28% през миналата година и на по-широкия Topix с 25%.

Индия влиза в редиците на борсовите суперсили с $4 трилионаСпоред Refinitiv възходът на борсовата стойност на Индия означава, че тя се нарежда след САЩ, Китай и Япония


Японските акции бяха подкрепени от силните печалби и нарастващите надежди, че Японската централна банка може най-накрая да прекрати изключително разхлабената си парична политика след десетилетия на почти нулеви лихвени проценти.

Масаши Акуцу, стратег в BofA Global Research, очаква ралито на японските пазари да продължи и през 2024 г., като акцентира и върху нарастването на чуждестранните инвестиции.

Стратезите от BofA смятат, че Nikkei 225 ще достигне 37 500 до края на 2024 г. Понастоящем индексът се търгува на нива от около 33 464,17 пункта.

Акуцу добавя, че технологиите и банките са най-водещите избори на BofA за следващата година, тъй като секторите балансират портфейл с акции, ориентирани както към растеж, така и към стойност, в момент, когато пазарите очакват Японската централна банка да прекрати ултрахлабавата си парична политика.

Индийските акции - най-новият източник на бързо богатство Пазарът на ценни книжа в страната достига исторически върхове, инвеститорите се втурват към IPO-та


На последното си заседание за 2023 г. тя остави лихвените проценти в рамките на отрицателната територия на ниво -0,1%, като същевременно продължи да се придържа към политиката си за контрол на кривата на доходността, която поддържа горната граница на доходността на 10-годишните японски държавни облигации на ниво 1% като референтна стойност.

Забавянето на икономиката и охлаждането на инфлацията обаче може да се окажат потенциално предизвикателство за японската централна банка, когато става въпрос за промяна на нейните позиции спрямо лихвените проценти. Инвеститорите ще очакват с нетърпение и годишните пролетни преговори за заплатите през тази година, за да потвърдят тенденцията за някакво значимо увеличение на възнагражденията.

Виетнам

Подобно на Индия и Япония, Виетнам се възползва от стратегията "Китай плюс едно", с която компаниите диверсифицират инвестициите си, за да намалят зависимостта си от Китай. Страната очаква през 2024 г. да отбележи ръст на БВП от 6% до 6,5% благодарение на стабилния внос и износ, както и на засилената производствена дейност.

Китайските милионери страдат и това е проблем за УолстрийтГолемите банки се надпреварваха да обслужват китайските богаташи – бизнес, подложен в момента на натиск


Оптимизмът на виетнамския пазар доведе и до над 14% ръст на преките чуждестранни инвестиции през миналата година в сравнение с 2022 г. По данни на LSEG от януари до ноември миналата година във Виетнам са били обещани чуждестранни проекти на стойност 29 млрд. долара.

Сега е подходящият момент за инвеститорите да навлязат във виетнамските акции, категоричен е Анди Хо, главен инвестиционен директор на VinaCapital Group, и добавя:

"През следващите 6 до 12 месеца Виетнам ще бъде добър пазар, тъй като оценките са ниски - около 11-12 пъти печалбата за 2023 г. Това е около 20-25% отстъпка от средната стойност за региона. Средният дневен обем на търговията във Виетнам нарасна от 500 млн. долара преди година до около един милиард долара дневно днес".

По думите му възможности за инвестиции могат да се намерят в секторите на потреблението, здравеопазването и недвижимите имоти:

Bank of Japan запази политиката си на свръхниски лихви Лихвеният процент по краткосрочните кредити остава отрицателен, на ниво минус 0,1%, а по дългосрочните кредити лихвата остава нулева


"Хората започват да осъзнават, че когато разполагат с голяма ликвидност, не искат да я влагат в банка, защото лихвените проценти сега стават безинтересни, и тогава търсят други възможности за инвестиране."

„Инвеститорите също така трябва да са оптимистично настроени към сектора на електронната търговия във Виетнам“, добавя на свой ред Тайлър Нгуен, вицепрезидент и ръководител на отдела за институционални продажби на акции в Maybank Securities Vietnam. "Наблюдаваме 20-30% ръст всяка година, въпреки че електронната търговия съставлява само 2-3% от продажбите на дребно“.

Запитан за възможното влизане на Виетнам в списъка на MSCI с нововъзникващи пазарни икономики, Нгуен посочва, че икономиката на страната все още е "в много начален етап", но "през 2025 г. може да видим добри новини".

Струва ли си да се инвестира в Китай?

Китайските инвеститори бягат от вътрешните рискове през офшорни фондовеМестните мениджъри на активи се обръщат към американските, японските пазари, Виетнам и Индия


Доверието на китайските потребители не се е възстановило след пандемията поради високата младежка безработица, рисковете от задлъжнялост и опасния сектор на недвижимите имоти, което „рационализира“ поведението им, посочват от Jefferies.

Въпреки че песимизмът на китайския пазар едва ли ще се разсее скоро, анализаторите твърдят, че все още има светли петна. Jefferies очаква ръстът на продажбите да се нормализира през следващата година и съветва инвеститорите да обърнат внимание на подсектори на потреблението като бира и спортни облекла.

Maybank също предпочита потребителския сектор, както и сегмента на "новата икономика" в Китай.

Jefferies също така е "бичи" настроена към китайския сектор на здравеопазването, като препоръчва на инвеститорите да избират акции, които са готови да отчетат по-добър от очаквания растеж и разширяване на маржовете.