Британският енергиен гигант BP отчете спад на печалбата за първото тримесечие, като резултатите са под очакванията на анализаторите на фона на „значително по-слаб“ марж при горивата и по-ниските цени на газа и петрола, обобщава CNBC.

BP регистрира нетната печалба от 2,7 милиарда долара, което е спад от постигнатите 3 милиарда долара през предходното тримесечие. Очакванията на анализаторите, според LSEG, бяха за 2,9 милиарда долара печалба.

Печалбите на BP са по-ниски в сравнение със същия период на 2023 г., когато възлизаха на близо 5 милиарда долара. Други големи играчи в петролната и газовата индустрия също отбелязаха понижение в печалбите си през първото тримесечие на годишна база поради рязък спад на цените на пазара на газ.

Съперникът на BP Shell отчете миналата седмица коригирана печалба от 7,7 милиарда долара за първите три месеца на годината, което е спад от 9,6 милиарда долара за същия период през 2023 г. Компанията все пак надмина очакванията печалба от за 6,5 млрд. долара.

Европейските газови запаси бяха на рекордно високо ниво тази зима, тъй като страните се предпазиха от спад в руските доставки след пълномащабното нахлуване на страната в Украйна през 2022 г.

Въпреки това енергийните компании запазват фокуса си върху възвръщаемостта на акционерите. Във вторник BP отново се ангажира да изкупи обратно акции на стойност 3,5 милиарда долара за първата половина на 2024 г., посочва CNBC.

Главният изпълнителен директор Мъри Очинклос отбелязва, че BP продължава да опростява бизнеса си, за да осигури спестяване на парични разходи в размер на 2 милиарда долара до края на 2026 г.