Според данни от социологическо проучване на Gallup от 2007 г. насам повечето държави предпочитат да се присъединят към САЩ, а не към Китай, когато Белият дом е ръководен от демократ.

„Изглежда, че значително повече държави предпочитат американското лидерство пред китайското, поне при администрациите на демократите“, заявяват от Gallup в доклад, публикуван в понеделник, като добавят, че при управление на републиканците Белият дом е с „нетно отрицателно одобрение“.

Докладът на Gallup показва, че през 2023 г. почти половината (48%) от държавите в света биха се ориентирали към САЩ, докато Китай е предпочитан от 21% от над 130-те анкетирани страни. Над една пета от държавите са „силно привързани“ към САЩ - най-високият процент от 2009 г. насам.

През по-голямата част от управлението на Тръмп по-голям дял от държавите предпочитаха Китай, което се промени с встъпването в длъжност на демократа Джо Байдън в началото на 2021 г.

„Мащабът на тези колебания излиза на преден план, когато се сравнява подреждането на страните през годините“, коментират от глобалната компания за анализи и консултации пред CNBC, цитирайки подобни тенденции, свързани с партиите, при администрациите на Джордж Буш и Барак Обама.

Тенденцията, очертана от Gallup, предполага, че влиянието на Америка върху света може да зависи от напрегнатия предстоящ сблъсък между Байдън и Тръмп. В навечерието на изборите и двамата кандидати сигнализираха за твърда позиция по отношение на Китай, като според проучване на Pew Research, публикувано миналата седмица, все повече американци гледат на Пекин като на враг, а не като на конкурент или партньор. Според Gallup „отскокът“ при управлението на Байдън предполага, че нетното предимство на САЩ в одобрението пред Китай е устойчиво, особено когато се отчитат по-силно обвързаните групи.

Въпреки че при Тръмп Китай отбеляза краткосрочно повишаване на относителното си одобрение в глобален мащаб, повечето от неговите привърженици попадат в категорията „слабо привързани“.“ Благоприятното отношение към Пекин достигна своя връх през 2007 г., когато азиатската страна стъпи здраво на световната сцена, но опознаването на подхода ѝ не е увеличило нейната привлекателност, смятат от Gallup.

Междувременно американското ръководство се радва на общо нетно одобрение при администрациите на Байдън и Обама, в сравнение с нетното неодобрение при Тръмп и последните две години от управлението на Буш, показва още докладът.

В битката си за глобално влияние обаче и двете световни икономически суперсили през последните години разочароват партньорите си под една или друга форма. Анализът показва, че от 2017 г. насам все повече страни не одобряват както ръководството на Китай, така и това на САЩ, отколкото ги одобряват, като 2021 г. е изключение. Процентът на неодобрение е бил най-висок при управлението на Тръмп, като през 2020 г. той достига връх от 48%.

Въпреки че този дял е намалял по време на управлението на Байдън, той остава приблизително два пъти по-голям от този през по-голямата част от управлението на Обама, посочва Gallup.

„Тази тенденция към увеличаване на броя на държавите, които изразяват отрицателно нетно одобрение на американското и китайското ръководство, предполага нарастваща липса на ентусиазъм към тези две глобални сили“, категорични са анализаторите.

САЩ са загубили голяма част от относителната си благосклонност спрямо Китай в страни като Русия и някои държави в Африка. От друга страна, те са спечелили в някои държави, засегнати от инвазията в Украйна, като Полша, и в няколко азиатски държави.

Макар че одобрението към Вашингтон в страни от Югоизточна Азия като Филипините расте, според регионално проучване от началото на тази година мнозинството от страните в региона вероятно ще се присъединят към Китай, а не към САЩ, ако бъдат принудени да избират.

От страните, определени като световни лидери в последния доклад на Gallup „Rating World Leaders”, Германия води както пред САЩ, така и пред Китай с одобрение от 46%. Третата по големина икономика в света има най-високи рейтинги на одобрение както в Европа, така и в Азия.