Във вторник бившият главен изпълнителен директор и основател на Binance Чанпенг Джао беше осъден на четири месеца затвор, след като се призна за виновен за нарушаване на американските закони срещу прането на пари в най-голямата борса за криптовалути в света.

Считан някога за най-влиятелната фигура в криптоиндустрията, Джао е вторият голям криптобос, осъден на затвор. Присъдата, наложена от американския окръжен съдия Ричард Джоунс в Сиатъл, е значително по-кратка от исканите от прокурорите три години и под максималните 1-1/2 години, препоръчани съгласно федералните насоки. Тя е и много по-лека от 25-те години зад решетките, които Сам Банкман-Фрийд получи през март за кражбата на 8 млрд. долара от клиентите на неговата вече фалирала борса FTX, който обжалва присъдата си.

Все пак краят на разследването срещу Binance и Джао - милиардер, който живееше извън обсега на САЩ в Обединените арабски емирства, продължило години, зарадва прокурорите.

"Това беше епичен ден", коментира прокурорът на САЩ Теса Горман, цитиран от Reuters. "Задържането в затвора беше от решаващо значение в този случай и ние сме доволни от резултата".

Преди да произнесе присъдата, Джоунс обвини Джао, че е превърнал растежа и рентабилността на Binance в по-висок приоритет от спазването на американските закони:

"Вие имахте средствата, финансовите възможности и силата на хората, за да се уверите, че всеки един регламент ще бъде спазен, но се провалихте“.

Адвокатите на защитата искаха условна присъда, а Денис Келехер, ръководител на групата за финансова защита Better Markets, коментира:

„Престъплението се заплаща - това е посланието, изпратено днес".

Прокурорите бяха категорични, че Binance е използвала модела на "Дивия запад", който е приветствал престъпниците, и не е докладвала за повече от 100 000 подозрителни трансакции към определени терористични групи, включително „Хамас“, „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“. Те посочиха също така, че борсата на Джао е подкрепяла продажбата на материали за сексуално насилие над деца и е ретранслирала голяма част от приходите от откупи. В резултат на тези обвинения Binance се съгласи на санкция от 4,32 млрд. долара, а Джао плати 50 млн. долара наказателна глоба плюс 50 млн. долара на Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ.

"Съжалявам", каза Джао пред съдията, преди да бъде осъден. "Вярвам, че първата стъпка от поемането на отговорност е пълното признаване на грешките. Тук не успях да приложа адекватна програма за борба с изпирането на пари. Сега осъзнавам сериозността на тази грешка."

Джао ще се предаде доброволно, за да изтърпи присъдата си, най-вероятно в център за задържане близо до международното летище „Сиатъл-Такома“.

"Да не се дава приоритет на спазването на правилата е няколко нюанса под престъпното намерение. То е лошо, но е под обичайното изискване за конкретен умисъл, което би оправдало дългогодишна присъда“, смята Робърт Френчман, адвокат, специализиран в областта на престъпленията, извършени от т.нар. „бели якички“. „Но като се има предвид мащабът на нарушенията на Binance и наложените огромни глоби, той не е трябвало да очаква пробация или домашен арест“.

Прокурорите бяха категорични, че строгата присъда ще изпрати ясен сигнал към други бъдещи престъпници.

"Ние не предполагаме, че г-н Джао е Сам Банкман-Фрийд или че е чудовище", посочи прокурорът Кевин Мосли. „Но поведението му не е било грешка. Това не е нормативно установена грешка".

Джао се оттегли от поста на шеф на Binance през ноември 2023, когато той и основаната от него през 2017 г. борса признаха, че са заобиколили изискванията за пране на пари съгласно Закона за банковата тайна. При искането за условно освобождаване адвокатите на защитата заявиха, че други, които са признали за подобни нарушения, включително основателят на BitMEX Артър Хейс, не са били лишени от свобода.

Джао "е искал да промени света", но е допуснал грешки, смята адвокатът на защитата Марк Бартлет.

Съдия Джоунс на свой ред заяви, че исканата от прокурорите тригодишна присъда е неуместна, тъй като те не са показали, че Джао е знаел предварително за незаконната дейност:

"Винаги се случва така, че правителството иска повече, отколкото смята, че ще получи. Да се надхвърлят толкова много насоките е необичайно агресивно."

Няколко други криптомагнати също са под прицела на американските власти, след като сривът на цените на криптовалутите през 2022 г. разкри измами и неправомерни действия в цялата индустрия.

Арестуваха „Исус на Bitcoin” в Испания

И присъдата на Джао далеч не е единствената криминална новина, идваща от света на криптовалутите, след като от американското Министерство на правосъдието обявиха, че пионерът инвеститор в Bitcoin, наричан "Исус на Bitcoin", е бил арестуван в Испания през уикенда по обвинения в САЩ, че е избегнал плащането на данъци в размер на поне 48 млн. долара. 45-годишният Роджър Вер е обвинен в пощенска измама и укриване на данъци в обвинителен акт, подаден във федералния съд в Лос Анджелис.

Миналата година Върховният съд на САЩ отхвърли жалбата на неназована адвокатска кантора срещу съдебни решения, с които тя е обвинена в неуважение към призовка на голямото жури, тъй като не е публикувала документи, свързани с клиент, отговарящ на описанието на Вер.

Брайън Скарлатос, адвокат на Вер, коментира пред Reuters, че е "много разочарован и изненадан" от ареста му, докато пътува в Испания.

"Г-н Вер е разчитал на водещи данъчни специалисти, за да му помогнат да отчете своите авоари в Bitcoin, и винаги е възнамерявал да спазва изцяло данъчните си задължения в САЩ", казва Скарлатос. "Очакваме с нетърпение да установим невинността му в съда, ако е необходимо."

Вер, който за известно време беше главен изпълнителен директор на разработчика на цифрови портфейли Bitcoin.com, започва да придобива криптовалута №1 през 2011 г. и активно я популяризира, което му печели прякора "Исус на Bitcoin". През 2014 г. Вер се отказва от американското си гражданство, след като става гражданин на Сейнт Китс и Невис, което според прокурорите има данъчни последици за него. По-конкретно, когато някой се откаже от американското си гражданство, имуществото му се третира като продадено за справедливата му пазарна стойност в деня преди отказът да влезе в сила в рамките на "конструктивна продажба". Съгласно федералното данъчно законодателство всяка печалба, произтичаща от тази "конструктивна продажба", трябва да бъде отчетена през съответната данъчна година.

В деня, в който е станал гражданин на Сейнт Китс и Невис, Вер и две притежавани от него компании - MemoryDealers.com и Agilestar.com, са притежавали около 131 000 Bitcoin-a, които по това време са се търгували за по около 871 долара, като общата им оценка е била повече от 114 млн. долара. Прокурорите твърдят, че Вер е наел адвокатска кантора, която да му помогне да подготви данъчните си декларации, свързани с експатрирането, и оценител, който да оцени компаниите му, но им е предоставил невярна или подвеждаща информация за това колко криптовалута всъщност притежават.

Министерството на правосъдието на САЩ смята, че в резултат на това адвокатската кантора е подготвила и подала данъчни декларации, в които двете компании и техните криптовалути са били подценени и не са били отчетени такива, притежавани лично от Вер. По-късно той е влязъл във владение на 70 000 Bitcoin-a, притежавани от двете компании, и ги е продал за около 240 млн. долара през 2017 г., се казва в обвинителния акт. Но според прокурорите „Исус на Bitcoin” не е платил дължимите данъци върху разпределенията от тези две американски дружества. В обвинителния акт се твърди, че от 2014 г. до 2017 г. Службата за вътрешни приходи е била лишена от данъци на обща стойност 48 млн. долара.

Министерството на правосъдието на САЩ планира да поиска екстрадирането на Вер.