Днес може да звучи невероятно, но в бъдеще технологиите ще позволят на компаниите да работят без ръководители.

Как е възможно?

Web 3.0 и широкото разпространение на блокчейн създадоха потенциал за децентрализирани автономни организации (DAO), обяснява Нала Дейвис, софтуерен инженер и технически копирайтър, пред Fastcompany.

Какво представлява DAO

Накратко, DAOs са правни структури, които нямат централизиран авторитетен ръководен орган.

Вместо това DAO се състои от различни членове, които действат колективно, за да вземат решения и да преследват общи цели. Представляват нещо подобно на организации със системи за управление отдолу нагоре, а не отгоре надолу.

DAO са възможни само чрез приемането на цифрови валути и блокчейн технология.

По своята същност блокчейн системите и валутите са децентрализирани; те не се контролират от нито една институция, като централна банка или правителство. Вместо това валутите и записите на валутните суми се разпределят между мрежи и компютърни терминали.

ИТ директорите се превръщат в основен мост към AI бъдещето на бизнесаТе обаче трябва да се научат да си сътрудничат повече с останалите ръководители, казват от Gartner

Как работи DAO

Повечето DAO разчитат на интелигентни договори - кодирани споразумения, базирани на блокчейн мрежи, които диктуват правомощия за вземане на решения въз основа на основните дейности или записи в блокчейн.

Например, в зависимост от резултата от гласуването в DAO, може да се приложи код за увеличаване на капитала или дори преминаване на цялата компания към изкуствен интелект.

Гласуването в DAO се извършва в блокчейн.

Това гарантира, че публичната счетоводна книга съдържа единствения запис на организационно гласуване или решение и теоретично би трябвало да попречи на всеки да фалшифицира записите.

При гласуването потребителите трябва да избират между взаимно изключващи се опции, а правото на глас може да бъде разпределено в мрежата от потребители в зависимост от това колко токена притежават.

Предприятията също могат да прилагат модела DAO чрез токенизация. Всички собственици или членове на Управителния съвет на компанията притежават определено количество лидерски токени, които определят колко право на глас има всеки от тях.

С висок потенциал, а не с високи постижения: Бъдещето е на тези служителиСтремежът към наемане на служители с висок потенциал придобива ново ниво на значение в свят, управляван от технологиите

Как ще се отрази DAO на работното място

Много от служителите в технологичния бранш вярват, че DAO ще окажат голямо влияние върху индустриите и работните места в тях.

Ето няколко от секторите, които DAO може да промени в бъдещето на работния процес.

Корпоративно лидерство

Поддръжниците вярват, че DAO ще предефинират изцяло корпоративното лидерство и начина, по който то функционира.

Вместо малък борд на директорите или изпълнителен съвет да решават всичко, организациите могат да поканят всички служители да споделят лидерски токени и да вземат решения относно бъдещето на компанията.

DAO имат силата да повлияят на работното място, като демократизират лидерството и предоставят на служителите по-голям контрол върху бъдещето на техните компании.

Това може да бъде нещо положително за правата на работниците и доходите им. В крайна сметка компаниите печелят от труда на хората и те заслужават да бъдат компенсирани по подходящ начин, допълва Fastcompany.

Главните директори са убедени, че AI може да им отнеме работатаAI би могъл да анализира пазарни данни и да измисля нови стратегии за подобряване на дейността на компанията

Корпоративна комуникация

DAO могат да променят правилата в корпоративната комуникация и брандиране. Съвместният характер на тези децентрализирани структури отваря вратата за съвсем различен подход.

Традиционното разпространение на прессъобщения, което често се контролира от отделен PR отдел или външна агенция, вероятно ще придобие нова форма в рамките на DAO.

Тук процесът е прозрачен, подлежи на одобрение от общността и често се обогатява от разнообразните гледни точки на нейните членове, което би могло да допринесе за по-ангажиращи и автентични публични съобщения.

Оптимистите вярват, че DAO могат да сложат край на „натруфените“, роботизирани прессъобщения. Ако мнозинството от притежателите на токени искат да бъдат откровени и честни, съобщението ще излезе такова.

Корпоративна турбуленция: Защо директорите на компании масово напускатСпоред анализатори, средният срок на работа на изпълнителните директори е намалял значително – от 12 до 5-7 години

Работа от вкъщи

DAO има потенциал да направи компаниите по-продуктивни, като спрат да налагат 40-часова работна седмица. Същата хипотеза е, че служителите могат да допринасят по няколко часа седмично за няколко различни DAO.

Като пример може да се посочи икономиката на създателите на съдържание, населявана от блогъри, влогъри и подкастъри, която има членове, получаващи доходи от много различни проекти и потоци на монетизация.

Тези тенденции вероятно ще засилят още повече позициите и популярността на работата от разстояние. Когато организациите и всички техни служители могат да гласуват по въпроси и да вземат бизнес решения от разстояние чрез рамки на DAO, защо някой би искал да пътува до офиса?

Със сигурност има и предизвикателства и рискове, които ранните внедрители на DAO ще трябва да преодолеят.

Фигуранти на заплата: AI изхвърля от играта безполезните главни директориНай-добрите изпълнителни директори в САЩ печелят над 300 пъти повече от средния работник, въпреки че основното им задължение е да вземат възпроизводими решения за оптимизация

Например, хората разполагат с ограничено количество енергия за информация и вземане на решения. Малко вероятно е всеки да участва във всяко потенциално решение или гласуване, което DAO позволява.

Нещо повече, интелигентните договори не елиминират нито едно от социалните или политическите измерения на управлението, така че, разбира се, винаги съществува риск от лоши участници.

Освен това, създаването на инфраструктура за криптовалути, блокчейн мрежи и самите DAO може да бъде трудно и да разчита на съществуваща IT инфраструктура или на огромни инвестиции в нова такава.

Въпреки потенциалните рискове, DAO могат да направят революция в бизнеса и управлението на хора и процеси. Въпрос на време е тези децентрализирани структури да станат още по-популярни и приложими в световен мащаб, допълва Fastcompany.