Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу SpaceX, като твърди, че компанията е прилагала дискриминационни практики за наемане на бежанци и лица, търсещи убежище. В иска, цитиран от Engadget, се казва, че тези практики са се случили между 2018 и 2022 г. и че SpaceX "погрешно твърди", че законите за контрол на износа я ограничават да наема граждани на САЩ и законно пребиваващи лица.

Министерството на правосъдието започва разследването си през 2020 г., когато в отдела за правата на имигрантите и министерството са получени оплаквания за дискриминация на служители. Кристен Кларк, помощник-главен прокурор на Отдела за граждански права на Министерството на правосъдието на САЩ, заявява, че "разследването е установило, че SpaceX не е разгледала справедливо или не е наела определени кандидати заради техния граждански статут". По думите ѝ това е равносилно на "забрана", независимо от тяхната квалификация, което е нарушение на федералния закон.

Разследването също така установява, че "специалистите по набиране на персонал в SpaceX и високопоставени служители са предприели действия, които активно са обезкуражавали" тези хора да търсят работа в компанията.

Twitter се сблъсква с правни проблеми заради X, Apple – заради App Store X е толкова широко използванa в търговските марки буква, че почти сигурно ще донесе правни предизвикателства за Мъск


Съдебният иск на Министерството на правосъдието изисква обезщетение и възстановяване на заплатите на "имигрантите и бежанците, които са били възпрепятствани или на които е била отказана работа в SpaceX". Той също така иска на компанията да бъдат наложени допълниелни граждански санкции и тя да направи промени в политиката за наемане на служители.

Обвинението дори твърди, че през 2021 г. SpaceX е игнорирала призовка, свързана с иска, което е принудило Министерството на правосъдието да поиска от съдия да разпореди на компанията да изпълни исканията за предоставяне на документи.

Проверката започва през 2020 г., след като ищецът Фабиан Хутер твърди, че е дискриминиран, тъй като е загубил надпреварата за място в SpaceX, когато е бил попитан за гражданския си статус по време на интервю за работа. Той отправя молба към други предполагаеми жертви да излязат и да се свържат с неговите представители, особено ако са били разубедени да кандидатстват в SpaceX заради опасения, свързани с тяхното гражданство.

ЕС отново разследва Microsoft, Samsung съди китайски конкурент През предходното десетилетие на софтуерния гигант бяха наложени глоби в размер на 2,2 млрд. евро


Дали това е единствената компания, ръководена от Илон Мъск, която е изправена пред правни проблеми, свързани с практиките за наемане и отношението към служителите? Разбира се, че не! Милиардерът стана обект на санкции, когато федерален съд установи, че Мъск е отправял заплахи, свързани с възнагражденията на служителите и профсъюзите.

Съдът на Ню Йорк също така води дело, в което се твърди, че Мъск и Tesla са уволнили работници „като отмъщение за профсъюзна дейност".

Друг голям иск твърди, че в Tesla е имало расистка работна среда. Наскоро той е уреден за малко над 3 млн. долара.

Едновременно с това наскоро служители завеждат дело срещу Twitter/X след масовите съкращения, наложени от Мъск, след като той придоби социалната мрежа, припомня още Engadget.