В понеделник изпитващата затруднения ИТ компания Atos съобщи, че е получила предложение от френското правителство за потенциално поемане на част от бизнеса ѝ.

Според писмото за намерение, изпратено от френската държава през уикенда, като част от сделката френското правителство ще придобие отделите на Atos, занимаващи се с усъвършенствани изчислителни технологии, критични системи и киберсигурност. Предложението се основава на индикативна оценка на предприятието между 700 млн. и 1 млрд. евро като част от офертата, съобщават още от компанията.

Според Atos скоро ще започне надлежна проверка с оглед на това, че в началото на юни може да бъде направена необвързваща оферта. Френският министър на финансите Бруно Льо Мер обяви плана в местни медии в неделя.

"В рамките на Atos има суверенни дейности, които трябва да останат под изключителния контрол на Франция", категоричен е той, цитиран от CNBC.

Льо Мер добавя, че се е обърнал към неуточнени френски компании, които да инвестират в Atos. Няколко обсъждания на сделки за продажба на части от бизнеса, включително с Airbus и чешкия бизнесмен милиардер Даниел Кретински, вече се провалиха.

Наред с други чувствителни договори с френските власти, както и с военните на страната, Atos в момента управлява данните и киберсигурността на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Компанията е изправена пред все по-големи финансови проблеми, включително нарастващ дълг, и в момента води преговори за финансово преструктуриране. Нетният дълг на Atos възлиза на 3,9 млрд. евро в края на първото тримесечие, съобщиха от компанията по-рано този месец, а в понеделник разкриха, че сега се нуждаят от 1,1 млрд. евро парични средства, за да финансира дейността си през 2024 и 2025 г., което е значително повече от цифрата 600 млн. евро, която беше предоставила по-рано.

Atos акцентира, че инвеститорите имат срок до началото на май да направят предложения, като добави, че се стреми да сключи споразумение за преструктуриране през юли.

Акциите на ИТ организацията скочиха с цели 19% при новината за офертата на френското правителство в началото на търговията в понеделник, а последно се повишиха с 22,01% към 09:57 ч. българско време.

Пътят на Atos към пропастта

Известната френска ИТ компания е изправена пред сериозни предизвикателства, които в крайна сметка могат да доведат до потенциален фалит. Основните причини за настоящите трудности на Atos включват поредица от грешни стъпки, счетоводни грешки, промени в ръководството и неспособност да се адаптира към развиващия се ИТ пейзаж. Тези фактори допринесоха за сериозното влошаване на финансовите ѝ резултати - нисък растеж, намаляваща рентабилност и голямо дългово бреме.

Проблемите пред компанията са от различно естество. От една страна са поредица неуспешни придобивания, по-специално неуспешната оферта за американския ѝ конкурент DXC Technology Co. за 10 млрд., а от друга - счетоводни грешки, които доведоха до загуба на пазарна стойност в размер на над 1 млрд. евро. В същото време нестабилност има и на ръководно ниво - компанията смени петима главни изпълнителни директори през последните две години и половина.

Не на последно място, пътят към финансовата бездна е павиран и от неспособност на Atos да се адаптира към тенденциите в областта на изчислителните облаци, което доведе до загуба на пазарен дял в полза на конкуренти като Amazon и Microsoft. Като цяло представянето на ренската компания изостава и от това на други конкуренти като Capgemini, Accenture и IBM.

Към днешна дата бъдещето на Atos зависи от успешното преструктуриране, осигуряването на ново финансиране и възвръщането на доверието на инвеститорите.