За много сърби това е все едно талибаните да искат да построят луксозен жилищен комплекс на мястото на кулите близнаци.

Така в някои квартали на Белград се приема новината за проект, предложен от Джаред Кушнер, зет на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, и Ричард Гренел, ключов съюзник на републиканеца.

Планът включва събарянето на сградата на бившата югославска армия, която е оставена като неофициален мемориал за сръбските страдания по време на бомбардировките на НАТО над Белград през 1999 г. Сега на нейно място ще се издигне висок комплекс от луксозни апартаменти и офиси в стил Trump Tower, съобщава Politico.

Предложението предизвиква немалко възмущение в Сърбия, най-вече заради историческото значение на сградата - и по-специално заради факта, че американска компания ще преустрои символа на проведената от Вашингтон бомбардировка.

"Възмутително е мястото, където са били убивани и взривявани хора, да бъде превърнато в сграда с джакузита и казина", казва пред Politico Александър Йованович Чута, опозиционен политик, който пръв оповестява за плана през февруари.

Според изтеклите документи преговорите са в ход от 2022 г. насам. Съгласно условията на предложената сделка сръбското министерство на инфраструктурата ще подари 99-годишно разрешение за парцела на Kushner Realty и Atlantic Incubation Partners.

Къшнър потвърди новината, като сподели дигитални проекции на плановете за развитие в социалната медия X, които включват и бъдещи проекти в Албания.

"Развълнуван съм да споделя някои ранни проектни изображения", написа Къшнър в социалната мрежа, като сподели снимка на две осветени кули, вписани в силуета на Белград.

Щабът на югославската армия

Известен в разговорния език като Генералщаб, обектът в Белград някога е служил като възлов център за военното разузнаване и операции на вече несъществуващата социалистическа република Югославия.

За мнозина сърби сградата напомня за бомбардировките на НАТО, при които САЩ и техните съюзници се насочиха към военни и политически обекти в Сърбия, Черна гора и Косово в опит да ограничат кампаниите за етническо прочистване на сръбския лидер Слободан Милошевич.

Многоетажната руина се простира на ключово кръстовище в центъра на града. Рушащите се бетонни структури и заплетените метални арматури са останали почти непокътнати в продължение на десетилетия, въпреки че се намира точно срещу седалището на сръбското правителство.

Слуховете за интереса на семейство Тръмп към мястото датират от 2013 г., когато тогавашният министър-председател Ивица Дачич заяви, че имотният магнат се интересува от изграждането на луксозен хотел на мястото на щаба.

Гренел, който е работил като посланик в Германия и пратеник в Сърбия и Косово при Тръмп, също така е предложил застрояване на парцела през 2020 г., когато неговият шеф се е подготвял да се кандидатира за преизбиране.

Последното предложение стана публично достояние, след като изтеклите документи доказват, че правителството е упълномощило министъра на инфраструктурата Горан Весич да подпише инвестиционен договор с компанията на Къшнър - Atlantic Incubations LLC.

"Хора отвътре, които са дълбоко против проекта, ни предоставиха документа", казва Йованович. "Причината, поради която повечето лица, които са против сделката, не излизат публично е, че ще бъдат уволнени и наказани веднага."

Йованович и други опозиционери стартираха петиция срещу проекта, която събира около 22 000 подписа, и обявиха протести, за да предотвратят осъществяването на споразумението.

"Представете си, че президентът на САЩ участва и провежда тайни търговски сделки за строителство на места като Уест Пойнт с Китай или Русия?"

Балканското приключение на Ричард Гренел

Едва ли е било шок за сърбите, че Гренел се оказва основната връзка между Къшнър и сръбското правителство.

По време на работата си като посланик и пратеник той олицетворяваше стила на дипломацията на Тръмп – гръмогласен и рязък, разклащащ баланса на политиците в региона, коментира Politico.

В един момент той се пошегува по време на спор между Сърбия и Косово за това как да се нарича едно езеро на границата, като предложи да се преименува на "езерото Тръмп".

Правителството на проамериканското Косово го обвини, че е организирал свалянето на министър-председателя Албин Курти в началото на 2020 г. Това по-късно беше потвърдено от членове на косовската опозиция, които заявиха, че Гренел им е дал краен срок за вот на недоверие към правителството.

"В качеството си на пратеник за Косово и Сърбия Гренел банализира сложните политически въпроси между Косово и Сърбия и се опита да си припише заслуги за разрешаването на така наречените "древни вражди" навреме за речите на Тръмп през 2020 г.", казва пред Politico Майда Руге, сътрудник в Европейския съвет за външна политика.

"В този смисъл той беше външнополитическа ракета, търсеща трофеи, а не традиционният дипломат, който разбира проблемите. Той не се интересуваше толкова от съдържанието на сделката, колкото от това да може да претендира за външнополитически успех", добавя тя.

Докато Гренел управлява балканската част от плана, Къшнър се занимава с Близкия изток. И двете усилия включват финансови стимули за подписване на споразумения от страна на правителството на САЩ, включително заеми за частния сектор, управлявани от Американската международна корпорация за финансиране на развитието (DFC).

Откакто изтече новината за плана, Гренел служи като неофициален говорител на проекта. В скорошно интервю за проправителствен вестник той направи опит да смекчи опасенията, че сградата има само търговски интерес.

"Всички, които участват в проекта, са наясно със символичното му значение”, казва той, добавяйки, че проектът ще включва мемориал на жертвите на бомбардировките като централна точка.

Сръбският отпор

Противниците на проекта твърдят, че една от причините преговорите около преустройството на обекта да се водят предимно при закрити врати е, че предоставянето на земята на чуждестранни инвеститори би нарушило законите, определящи сградата като "културно наследство".

"Ако сериозно искат да продължат строителството на мястото на бившата югославска централа, трябва да бъдат отменени поне три отделни разпоредби", казва пред Politico Бранислав Димитриевич, историк, който участва в протестни движения срещу нерегламентираното строителство в Белград.

Той обяснява, че конкретното място на улица "Кнез Милош” е било предназначено за административен или правителствен център още в първите градоустройствени планове за Белград през XIX в. и не е предвидено за търговски проекти.

"Необходимо е много сериозно нарушение на закона, за да може този район да бъде прехвърлен или продаден на когото и да било, камо ли да бъде подарен, какъвто е случаят със сделката", коментира Димитриевич.

През 2005 г. сградата е обявена за защитен паметник на културата. В решението им се посочва, че при всякакви промени в мястото трябва да се "запазят автентичният му вид, хоризонталните и вертикалните размери, конструктивните и дизайнерските елементи, както и оригиналните материали".

Но най-много спорове предизвиква участието на американска компания в проекта.

"Това е очевиден начин да се каже: "Ние сме вашите западни господари и можем да потъпчем вашето наследство и вашите емоционални белези за наша лична изгода", заявява Йованович.

Бомбардировките остават емоционален въпрос в Сърбия

Още през март демонстранти се събраха пред взривената сграда, развявайки сръбски и руски знамена, за да отбележат 25-ата годишнина от удара, а медиите посветиха часове ефирно време, за да припомнят за случилото се.

След изтичането на новината за проекта обаче вестниците, уебсайтовете и телевизионните канали, близки до правителството, са далеч по-умерени в тона си. Според някои това е отражение на желанието на Сърбия да култивира следващата администрация на САЩ, посочва Politico.

"Теоретично, ако Тръмп бъде преизбран, това определено би подобрило отношенията между Белград и Вашингтон", казва Игор Новакович, изследовател във фонда на Центъра за международни отношения и сигурност (ISAC).

"Ако правителството разчита да подобри отношенията си с Вашингтон чрез този проект, тогава би могло да има някаква изкривена политическа символика, при която събарянето на точно тази сграда да доведе до нова ера в отношенията между САЩ и Сърбия", добавя Новакович.