ASML Holding обяви поръчки под очакванията на анализаторите за първото тримесечие.

Нидерландската компания, която произвежда оборудване за производителите на чипове, заяви, че поръчките ѝ са намалели до 3,61 млрд. евро през трите месеца до края на март от 3,75 млрд. евро година по-рано, предава цитирана от The Wall Street Journal. Анализаторите прогнозираха доставки за близо 5,10 млрд. евро, според консенсусните оценки на Visible Alpha.

Спадовете показват, че клиентите на ASML, големи производители на чипове като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Intel и Samsung, засега се въздържат от купуване на машини за производство на полупроводници в очакване на по-добро търсене, посочва WSJ.

TSMC, най-големият в света производител на чипове по договор, отчете рядко срещано свиване на приходите с 8,7% през миналата година. През последните месеци снабдителите на процесори за изкуствен интелект се борят с пренасищане на складовите наличности, тъй като производителите на смартфони, компютри и други устройства са достатъчно запасени.

Сега тези компании изчерпват запасите си и производителите на чипове виждат първите признаци, че търсенето на полупроводници ще се възстанови през тази година. На този фон TSMC очаква приходите ѝ за 2024 г. да нараснат с над 20%.

„Нашите перспективи за цялата 2024 г. са непроменени, като втората половина на годината се очаква да бъде по-силна от първата, в съответствие с продължаващото възстановяване на индустрията от спада“, посочва главният изпълнителен директор на ASML Петер Венинк в изявление.

Част от оптимизма на ASML идва от факта, че Samsung, TSMC и Intel увеличават производствения си капацитет в САЩ, благодарение на субсидиите на администрацията на Байдън, отбелязва CNBC.

Акциите на ASML се покачват през последните месеци на фона на очакванията, че ще се възползват от възстановяването на пазара на полупроводници. От началото на годината те са се повишили с около 34% до 913,40 евро. Преди година акциите на компанията се търгуваха за около 580,00 евро.

Въпреки прогнозата на Венинк, че 2024 г. ще бъде преходна година и че очаква по-силно второ полугодие в съответствие с възстановяването на индустрията от спада, акциите на ASML паднаха с около 4,5% в началото на европейската търговия след публикуването на резултатите ѝ.

През първото тримесечие обаче продажбите на ASML са спаднали до 5,29 млрд. евро от 6,75 млрд. евро, което не отговаря на очакванията на анализаторите. За текущото тримесечие групата очаква продажби между 5,7 млрд. и 6,2 млрд. евро.

Нетната печалба е спаднала до 1,22 млрд. евро от близо 1,96 млрд. евро, но все пак надхвърля прогнозата на анализаторите за 1,09 млрд. евро.

Брутната печалба - внимателно наблюдаван показател за компаниите, работещи в полупроводниковата индустрия – се равнява на 2,70 млрд. евро, генерирайки 51% марж, който надминава консенсусните прогнози и тези на компанията.

ASML тепърва ще се занимава с евентуално въздействие от ограниченията за износ към Китай през първото тримесечие.

След натиска на САЩ нидерландското правителство въведе миналата година ограничения върху износа на усъвършенствано полупроводниково оборудване – включително машините на ASML.

Компанията обаче посочва в документ, публикуван заедно с резултатите ѝ, че продажбите на нейните системи в Китай представляват 49% от общите през първото тримесечие, спрямо 39% през четвъртото тримесечие на 2023 г.

ASML по-рано каза, че експортните ограничения ще засегнат 10% до 15% от продажбите в Китай тази година.