Four Seasons планира да разшири портфолиото си от висококачествени хотели и курорти с придобиване на нов луксозен круизен кораб с места за 222 пасажери на борда.

Компанията твърди, че плавателният съд с 95 апартамента ще дебютира през януари 2026 г. Цената за едноседмично плаване ще бъде минимум 20 000 долара, съобщава Business Insider.

Гигантът в областта на луксозното хотелиерство твърди, че срещу огромната сума пътниците ще се радват на съотношение един към един гост-персонал и на солидни апартаменти, простиращи се на цели четири етажа.

Ако всичко върви по план, 679-футовият Four Seasons I може да се превърне в един от най-скъпите и богати кораби в круизната индустрия.

Предвижда се ултралуксозният 14-етажен плавателен да направи 19 пътувания през 2026 г. до над 130 карибски и средиземноморски пристанища.

Резервациите вече започнаха преди две седмици.

Досега "продажбите са много окуражаващи и търсенето е вълнуващо", заяви за Business Insider Тачър Браун, главен търговски директор и ръководител на съвместните операции на Marc-Henry Cruise Holdings. Компанията е съсобственик и оператор на Four Seasons Yachts.

Според визуализациите Four Seasons I изглежда също толкова пищно, колкото и наземните обекти на марката.

Плавателният съд ще разполага с 95 апартамента с площ от 537 до 9 975 кв. м, някои от които с три спални.

Цената на най-малкия започва от 19 700 долара за петдневно двупосочно пътуване до Атина, Гърция.

Подобно на други свръхлуксозни круизи, всички апартаменти ще имат тераси и прозорци от пода до тавана. Модулните стени ще позволят апартаментите да се комбинират и да се простират на повече от 13 000 квадратни метра.

Най-престижните апартаменти ще разполагат и с допълнителни помещения за "лични асистенти", като например домашни помощници или охранителен персонал. Някои варианти, като Loft Suite с площ 7 952 кв. м, могат да бъдат свързани със седем други каюти, за да се настанят до 20 души.

fourseasonsyachts.com

Апартаментът Funnel Suite ще разполага със собствен СПА център и кухня. С площ 9 975 кв. м той ще е на цели четири етажа, с четири бани и три спални плюс частен асансьор и басейн.

Цената започва от 350 000 долара за едно плаване, но каюти с шестцифрени цени не са нещо нечувано в сектора. Въпреки че не е луксозна круизна линия, популярната триетажна каюта на Royal Caribbean на новия Icon of the Seas се резервира средно за 100 000 долара на седмица – тя е около четири пъти по-малка от най-голямата на Four Seasons.

Разочароващо за пасажерите е, че храната на борда на Four Seasons I няма да е безплатна, с изключение на закуската. Цените на 11-те ресторанта и салона на кораба ще бъдат сходни с тези на наземните обекти на веригата. (Една вечеря в курорта на карибския остров Невис, една от дестинациите на кораба, варира от 34 до 163 долара).

Подобно на повечето круизни лайнери, Four Seasons I ще има басейн, СПА център и развлекателни клубове за деца и тийнейджъри.

Изпълнител на проекта за плавателния съд на стойност 399 млн. долара е известният италиански корабостроител Fincantieri, а крайният срок е в края на 2025 г.

Four Seasons вече има успехи в своите "круизи", базирани на частни самолети, казва Алехандро Рейнал, президент и главен изпълнителен директор на веригата.

Маршрутите "Ваканция по въздух" за 2024 г. започват от 135 000 долара за 16-дневна обиколка на Азия. Търсенето нараства, каза той, "което е сигнал, че туристите търсят завладяващи, ексклузивни, цялостни пътувания, които им позволяват да опознаят света с любимите си марки".

Навлизайки в сектора на ултралуксозните круизи обаче, компанията ще стане част от един все по-пренаселен пазар на луксозни стоки, който скоро ще бъде доминиран от подобни гиганти в областта на хотелиерството.

Aman Resorts и Orient Express планират да стартират свои собствени луксозни круизи съответно през 2027 г. и 2026 г.

Изпреварвайки конкуренцията, Ritz-Carlton дебютира с първия круизен кораб Evrima със 149 апартамента през 2021 г., а вторият кораб с 224 кабини е планиран да започне да плава по-късно тази година.

Най-евтиният му маршрут в момента е 5100 долара на човек за шестдневно плаване от Барбадос до Пуерто Рико в началото на 2025 г., допълва Business Insider.

Снимки fourseasonsyachts.com