След като нито един от трите мандата за съставяне на правителство не беше изпълнен, предстоят предсрочни парламентарни избори.

Днес държавният глава Румен Радев съобщи, че започва среща с всички потенциални министър-председатели.

Отложил съм и наситена си международна програма за следващите десет дни, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен, заяви Румен Радев.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство и след консултации с парламентарните групи, по предложение на кандидата за служебен министър-председател, президентът назначава служебно правителство и насрочва избори в двумесечен срок, уточнява БТА.

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира между председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Председател на Народното събрание – Росен Желязков

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС е настоящият председател на парламента.

Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, каза по-рано днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той помоли през медиите президента да не посочва за служебни премиери лица от неговата партия, ако е възможно.

Росен Желязков пристигна първи на "Дондуков" 2, за да се срещне с президента, съобщи БНТ. След разговора, който продължи по-малко от 30 минути, той напусна президентството със служебния си автомобил без да коментира срещата пред медиите.

Управител на БНБ - Димитър Радев

Димитър Радев е управител на Българската народна банка от 15 юли 2015 г.

Избран от настоящото Народно събрание за втори шестгодишен мандат, считано от 18 юли 2023 г., се посочва на интернет страницата на БНБ. Той беше номиниран от ГЕРБ-СДС, а при гласуването в парламента го подкрепиха депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС.

Имахме продуктивен разговор, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция, а тя е, че не е добра идея да се въвлича БНБ в политическия процес – най-малкото по две групи от причини, заяви управителят на БНБ, цитиран от БТА, след срещата с президента.

Първата са чисто съдържателни – това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време, каза той. Според него след 2015 г. е постигната здравословна дистанция между банката и политическия процес и сили.

По думите му има и редица правни причини. Има колизия с националното законодателство, която е очевидна, но това, за което малко се говори е, че колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са изрично дефинирани в договора за функционирането на ЕС, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са много експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности, обясни Димитър Радев.

Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес и също така да прави опити да взема публични позиции извън тази на управител, коментира Радев.

Управителят на БНБ обясни, че това до голяма степен се отнася и за неговите заместници. С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми и това не е редно да се допуска, добави Димитър Радев.

Подуправители на БНБ

Андрей Гюров, бивш депутат от ПП-ДБ, е подуправител, ръководител на управление „Емисионно”, и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избран от настоящия парламент на 26 юли 2023 г. с шестгодишен мандат. Номинацията на Андрей Гюров беше подкрепена от 148 депутати (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС).

Петър Чобанов, бивш депутат от ДПС, e подуправител, ръководител на управление „Банково”, и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избран от настоящото Народно събрание на 26 юли 2023 г. с шестгодишен мандат. За кандидатурата му гласуваха 148 депутати (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС).

Радослав Миленков e подуправител, ръководител на управление „Банков надзор”, и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избран от 44-ото Народно събрание на 22 март 2019 г. с шестгодишен мандат. Парламентът го избира единодушно със 115 гласа "за", сочи информация на отдел "Справочна" на БТА.

Председател на Сметната палата - Димитър Главчев

Димитър Главчев е председател на Сметната палата.

Той беше избран за поста на 28 юли 2023 г. от настоящото Народно събрание като номинация на ГЕРБ-СДС. Той получи 148 гласа "за", 34 - "против", 6-ма се въздържаха.

Истински се надявам президентът да не посочи Димитър Главчев, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По-късно днес Главчев проведе разговор с държавния глава в сградата на президентството.

Заместник-председатели на Сметната палата

На 9 април 2015 г. Народното събрание избира Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров за заместник-председатели на Сметната палата. Двамата бяха предложени от тогавашния председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Омбудсманът – Диана Ковачева

На 21 май 2020 г. Народното събрание избра Диана Ковачева за национален омбудсман. Кандидатурата ѝ бе издигната от ГЕРБ. Тя бе единствена кандидатура.

На 24 януари 2024 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) избра Ковачева за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Заместник-омбудсман

Вчера стана ясно, че правомощията на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова са прекратени, считано от 27 март, във връзка с подадена от нея оставка.

По-късно същия ден президентът определи Елена Чернева - Маркова като "единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия".