В понеделник отношенията между президента Джо Байдън и министър-председателя Бенямин Нетаняху се понижиха до найниското си ниво от началото на бойните действия в ивицата Газа, след като САЩ разрешиха приемането на резолюция за прекратяване на огъня в ООН и си навлякоха остри упреци от страна на израелския лидер.

Нетаняху внезапно се отказа от посещението във Вашингтон тази седмица, където той трябваше да води високопоставена делегация, която да обсъди офанзивата в южния град Рафа в Газа, след като САЩ се въздържаха при гласуването в Съвета за сигурност, в което се изискваше незабавно прекратяване на огъня между Израел и Хамас и освобождаване на всички заложници, държани от палестинските бойци.

Преустановяването на тази среща поставя нова сериозна пречка пред усилията на САЩ, загрижени за задълбочаващата се хуманитарна катастрофа в Газа, да накарат Нетаняху да обмисли алтернативи на сухопътното нахлуване в Рафа - последното относително безопасно убежище за палестинските цивилни. Заплахата от подобна офанзива повиши напрежението между дългогодишните съюзници САЩ и Израел и повдигна въпроси дали Вашингтон може да ограничи военната помощ, ако Нетаняху не се подчини на Байдън и продължи по плана си.

"Това показва, че доверието между администрацията на Байдън и Нетаняху може би се разпада", казва Аарон Дейвид Милър, бивш преговарящ за Близкия изток в администрациите на републиканците и демократите, цитиран от Reuters. "Ако кризата не се управлява внимателно, тя само ще продължи да се влошава".

Решението на Байдън САЩ да се въздържат в ООН, което идва след месеци, в които предимно се придържаше към дългогодишната политика на страната за закрила на Израел в световната организация, изглежда отразява нарастващото разочарование от израелския лидер. Президентът, който се бори за преизбиране през ноември, е изправен пред натиск от страна на все повече негови колеги демократи да ограничи израелския военен отговор на смъртоносната трансгранична атака на Хамас от 7 октомври, при която според Израел са загинали 1200 души.

Нетаняху се сблъсква и с вътрешни предизвикателства, не на последно място с исканията на крайно десните членове на коалицията за твърда позиция спрямо палестинците. Освен това той трябва да убеди семействата на заложниците, че прави всичко възможно за освобождаването им, като същевременно все по-често различни протести призовават за оставката му.

Когато офисът на Нетаняху обяви отмяната на посещението, той заяви, че неуспехът на САЩ да наложат вето на резолюцията е "ясно отстъпление" от предишната им позиция и ще навреди на военните усилия на Израел.

Прекомерна реакция

Представители на САЩ заявиха, че администрацията на Байдън е озадачена от решението на Израел и го счита за прекомерна реакция, като настояват, че няма промяна в политиката. Вашингтон избягваше словосъчетанието "прекратяване на огъня" в началото на почти шестмесечната война в ивицата Газа и използваше правото си на вето в ООН, за да защити Израел, който отвръща на ударите на Хамас. Но в момент, когато в Газа настъпва глад, и на фона на нарастващия световен натиск за примирие във войната, в която според палестинските здравни власти са загинали около 32 000 палестинци, САЩ се въздържаха от гласуване по отношение на призива за прекратяване на огъня през свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който приключва след две седмици.

Сега предизвикателството пред Байдън и Нетаняху е да не допуснат разногласията им да излязат извън контрол, казват анализатори.

Джон Алтерман, директор на програмата за Близкия изток в мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, коментира, че няма причина това да бъде "смъртоносен удар" за отношенията.

"Така че не мисля, че вратата е затворена за каквото и да било", добавя той.

Сигнализирайки, че двете правителства продължават да поддържат близка комуникация, израелският министър на отбраната Йоав Галант, на посещение, отделно от това, което делегацията на Нетаняху провали по-рано, продължи със срещите на високо равнище във Вашингтон в понеделник. Но въздържането на САЩ допринася за задълбочаването на разрива между Байдън и Нетаняху, които се познават от години, но са в трудни отношения дори в най-добрите времена.

По-рано този месец Байдън заяви в интервю за MSNBC, че нахлуването в Рафа би било "червена линия", въпреки че добави, че защитата на Израел е "критична" и няма как "да отрежа всички оръжия, така че те да нямат "Железен купол" (система за противоракетна отбрана), който да ги защитава".

Нетаняху отхвърли критиките на Байдън и се зарече да продължи напред в Рафа - последната част от ивицата Газа, където израелските сили не са извършили сухопътна офанзива, въпреки че според американски официални представители няма признаци за предстояща операция.

Позицията на Байдън беше повторена и от лидера на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър, най-високопоставеното избрано длъжностно лице от еврейски произход в страната, който определи Нетаняху като пречка за мира и призова за нови избори в Израел, които да го заменят.

Байдън нарече изказването на Шумър като "добра реч".

Но в сряда председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън акцентира, че обмисля да покани Нетаняху, който миналата седмица говори по видеовръзка с републикански сенатори, да говори пред Конгреса. Това би се възприело като закачка с Байдън и би предоставило на Нетаняху високопоставен форум, на който да изрази недоволството си от американската администрация. Сенаторът от Демократическата партия Шелдън Уайтхаус дори коментира пред Reuters, че Нетаняху изглежда работи с републиканците, за да "превърне отношенията между САЩ и Израел в оръжие в полза на дясното крило".

Кандидатурата на Байдън за преизбиране през 2024 г. ограничава възможностите му: той трябва да избегне предоставянето на републиканците на проблем, от който да се възползват произраелските избиратели, като същевременно спре ерозията на подкрепата от страна на прогресивните демократи, разтревожени от силната му подкрепа за Израел.

Нетаняху, който е наясно, че според проучванията на общественото мнение ще бъде категорично победен на едни избори в момента, знае, че има широка подкрепа за продължаване на войната в Газа сред израелското население, което все още е дълбоко травмирано от нападението на 7 октомври. Затова и той изглежда готов да рискува да изпита търпимостта на Вашингтон.

Всички членове на извънредното правителство на единството на Нетаняху подкрепят продължаването на войната, докато Хамас не бъде унищожен и заложниците не бъдат върнати, и има малко признаци на готовност да се отговори на призивите на САЩ за умереност, въпреки нарастващия риск от международна изолация.

Крайнодесният министър на финансите Бесалел Смотрич заяви, че Израел е партньор, но САЩ не са негова "държава покровителка".