Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да плати $175 млн. долара, за да спре изпълнението на присъдата си за гражданска измама на стойност $454 млн. по време на обжалването, постанови съдът в Ню Йорк днес.

Макар че засега Тръмп е задължен да внесе само част от сумата по решението, ако загуби обжалването, той все пак може да бъде осъден за целия ѝ размер, съобщава The Wall Street Journal.

Отсрочката идва в деня, в който главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс имаше възможност да започне изпълнението на съдебното решение и да конфискува имотите му в щата. Демократката Джеймс заведе дело срещу Тръмп, обвинявайки го, че е оценил невярно части от империята си за недвижими имоти.

По-рано правният екип на бившия президент заяви, че е почти невъзможно да се осигури гаранция, която да покрие цялата сума. В понеделник Тръмп каза в публикация в своята социална мрежа Truth Social, че или ще внесе гаранция, или ще плати в брой, за да покрие сумата от 175 милиона долара. Той има 10 дни, за да предостави парите.

‘’Решението на апелативния съд е оправдание, че съдията, който е наложил присъдата от 454 млн. долара, е сгрешил. Не съм направил нищо нередно и Ню Йорк никога повече не трябва да бъде поставян в подобно положение", написа Тръмп.

"Днешното решение представлява чудесна първа стъпка към окончателното отменяне на необоснованото и безразсъдно решение", заяви главният адвокат на Тръмп, Чарлз Киси.

"Президентът Тръмп очаква пълен и справедлив процес, който да отмени решението и да сложи край на злоупотребата с власт от страна на главния прокурор и тираничното преследване на водещия кандидат за президент на Съединените щати", добави адвокатът.

От своя страна говорител на Джеймс обяви: "Доналд Тръмп все още е изправен пред отговорност за зашеметяващата си измама.” По думите му съдът вече е установил, че той е участвал в дългогодишни схеми, за да надуе фалшиво нетното си състояние и да обогати несправедливо себе си, семейството си и организацията си.″

Апелативният съд също така спря действието на решението на съдията Артър Енгорон, с което на Тръмп беше забранено да бъде служител или директор на нюйоркска компания в продължение на три години. В допълнение бе отменена и забраната му да кандидатства за заеми от нюйоркски кредитори. Заповедта връща и правото на синовете на Тръмп да изпълняват функциите си на служители в семейните дружества в щата.

Съставът на апелативния съд обаче отхвърли искането за блокиране на изпълнението на решението, с което се удължава и засилва ролята на финансовия надзорник, който съдията е ангажирал да следи финансите на Trump Organization.

През февруари Енгорон, който проведе съдебен процес по делото, се произнесе срещу обвиняемите, като заяви, че те са представили "откровено неверни финансови данни", за да повишат финансовите отчети на Тръмп и да получат по-добри условия за заеми.

Тръмп критикува присъдата, съдията и Джеймс, като заяви, че е жертва на политически мотивирана атака, целяща да навреди на шансовете му да победи президента Джо Байдън на изборите през ноември.

Делото е в тежест на Тръмп, докато той се кандидатира за президент и трупа съдебни такси в защитата си по четири наказателни дела. Нетното състояние на бившия президент се оценява на 3 млрд. долара, но голяма част от него е свързана с недвижими имоти. Макар че той има потенциален приход, след като инвеститори одобриха плана за публично предлагане на неговата компания за социални медии Truth Social, Тръмп вероятно няма да успее да се възползва от тези средства в близките шест месеца, отбелязва WSJ.