В понеделник Министерството на енергетиката на САЩ обяви 6 млрд. долара федерално финансиране за субсидиране на 33 промишлени проекта за намаляване на въглеродните емисии в 20 щата, като заяви, че инвестицията ще подпомогне добре платените работни места в профсъюзите и ще повиши конкурентоспособността на САЩ.

Министърът на енергетиката Дженифър Грънхолм се очаква да разкрие пълния списък с проекти по време на посещение в завода на Cleveland-Cliffs Steel Corp в Мидълтаун, Охайо, който ще получи до 500 млн. долара за инсталиране на две нови електродъгови пещи и водородна технология за намаляване на емисиите на парникови газове с 1 млн. тона.

Грънхолм заяви, цитирана от Reuters, че инициативата, която е най-голямата инвестиция за декарбонизация на промишлеността в историята на САЩ, ще привлече общо 20 млрд. долара допълнително финансиране. Администрацията на САЩ очаква проектите да намалят замърсяването с CO2 от промишлеността с 14 милиона метрични тона на година, което се равнява на спирането от движение на около 3 милиона автомобила, задвижвани с газ.

От отрасловата група Portland Cement Association коментират, че финансирането "е добре дошло признание от страна на правителството, че американските производители на цимент предприемат амбициозни и значителни стъпки към постигане на въглеродна неутралност". Производството на строителни материали е значителен източник на глобални емисии на въглероден двуокис (CO2), а това на цимент, основната съставка на бетона, стои зад 7% от световните емисии на CO2 през 2019 г., по оценки на Международната агенция по енергетика.

Финансирането идва в момент, когато кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън през 2024 г. започва да работи на високи обороти. Както той, така и други ключови служители пътуват до различни спорни от политическа гледна точка щати, за да рекламират и разясняват икономическите политики на сегашната администрация и възможностите за нови работни места, които се очаква те да разкрият.

Грънхолм посочи, че проектите ще намалят емисиите от индустрии като черна металургия, цимент, бетон, алуминий, химикали, храни и напитки, целулоза и хартия, които представляват около една трета от общите въглеродни емисии в САЩ.

Century Aluminum например ще получи до 500 млн. долара за изграждането на първия нов завод за алуминий в САЩ от 45 години насам в басейна на река Мисисипи. Проектът трябва да удвои сегашния размер на индустрията в страната и да отделя със 75% по-малко емисии от традиционните металургични заводи.

През 2000 г. Съединените щати са били водещ производител на първичен алуминий в света, но сега са на девето място с четири действащи металургични завода, в сравнение с 23 през 1993 г., посочват от енергийната група SAFE.

"Един нов местен металургичен завод връща САЩ в играта и обръща опасния, продължаващ десетилетия спад в производството на първичен алуминий", казва Джо Куин, директор на Центъра за стратегически промишлени материали към SAFE.

Dow Chemical пък ще получи до 95 млн. долара за съоръжение, което ще намали с приблизително 100 000 тона CO2 годишно производството на ключови компоненти за електролитни разтвори, необходими за батериите на електрическите превозни средства, а Kraft Heinz - до 170,9 млн. долара за модернизиране и декарбонизиране на операциите си в 10 съоръжения, като намали годишните си емисии с над 300 000 тона.

ExxonMobil ще бъда финансирана с 331,9 млн. долара, за да започне да използва водород вместо природен газ за производството на етилен - основна химическа суровина в текстила, синтетичните каучуци и пластмасовите смоли - в Бейтаун, Тексас.

Министерството на енергетиката акцентира, че почти 80% от проектите ще бъдат реализирани в общности в неравностойно положение, които са преживели години на отчуждаване.