Британският милиардер Джо Люис заяви, че трябва да бъде освободен от затвора, след като се призна за виновен по обвиненията в търговия с вътрешна информация.

Защитата му настоява да бъде освободен под домашен арест за 3 години и да му бъде наложена глоба от 5 млн. долара, пише Fortune.

Напредналата възраст на Люис – 87 години и сътрудничеството с прокурорите са сред факторите, които натежават в полза на пробацията, а не на затвора, заявиха адвокатите му пред съда.

"Люис е злоупотребявал с вътрешна информация, която е получил чрез достъпа си до заседанията на корпоративните съвети, за да дава насоки на свои приятели, служители и романтични контакти", заяви прокурорът на Манхатън Деймиън Уилямс, чиято служба води делото.

"Сега той ще плати цената за това с федерална присъда, перспектива за затвор и най-голямата финансова санкция за търговия с вътрешна информация от десетилетие насам.", допълни той.

Съгласно споразумението за признаване на вината му, прокурорите се съгласиха да не пледират за присъда, по-висока от диапазона, предложен от федералните правни текстове, който е от 18 до 24 месеца затвор.

Адвокатите на Люис обаче изтъкнаха още една причина клиентът им да не лежи в затвора: Като чуждестранен гражданин той няма да има право да изтърпява наказание в затворнически лагер с общежитие, а ще бъде изпратен в заведение с по-висока степен на сигурност и "по-опасни затворници".

Афера за милиони с ценни книжа

Люис беше арестуван миналото лято, след като според обвинението, дал назаем на двама от своите лични пилоти на частни самолети 500 000 долара и ги е насърчил да купят акции на компанията, разработваща лекарства срещу рак Mirati Therapeutics, преди тя да публикува благоприятни резултати от клинично изпитване.

През януари инвеститорът, който се издигна впечатляващо от лондонския Ийст Енд, за да стане един от най-богатите хора във Великобритания, призна пред Федералния съд в Манхатън, че е участвал в измами с ценни книжа.

Пилотът Патрик О'Конър се призна за виновен по същите обвинения за търговия с ценни книжа, припомня CNBC.

Той многократно е получавал от Люис съществена, непублична информация за компании, която след това е използвал да търгува с акциите им, заявиха прокурорите.

"В един от случаите, след като получава вътрешна информация от Люис за Mirati Therapeutics, О'Конър пише в WhatsApp до приятел, че е "разговарял с г-н Люис", "ще направим много повече през следващите 6 седмици с Mirati" и "мисля, че имаме хора, които знаят", допълниха от обвинението.

О'Конър пише, че "всички разговори в приложението са криптирани, така че всичко е наред. Никой никога не може да види". По-късно Люис превежда 500 000 долара на пилота, които той използва, за да купи акции на Mirati, твърдят прокурорите.

"На 22 октомври 2019 г. или около тази дата О'Конър изпраща на същия свой приятел съобщение, че 28 октомври 2019 г. е "големият ден за MRTX. Допълва, че "шефът има вътрешна информация" и "знае резултата", защото "иначе защо би ни накарал да инвестираме".

Окончателната присъда се очаква да бъде произнесена на 4 април от окръжния съдия Джесика Кларк.

Компанията на милиардера Broad Bay Ltd., също се признава за виновна в производство за участие в схема за укриване на собствеността върху акции на фармацевтична компания чрез подаване на фалшиви документи и подвеждащи финансови отчети. Broad Bay ще плати 50 млн. долара под формата на санкции.

Бизнес ментор на Тайгър Уудс

Джо Люис е основател и на инвестиционната компания Tavistock Group, с дялове в над други 200 компании, сред които луксозни хотели, курорти и спортни съоръжения.

Той е бивш собственик на футболния клуб от Висшата лига Тотнъм.

Таблоидът The Sun съобщава, че той рядко се появява на стадиона, за да подкрепя звездата на тима Хари Кейн и компания, и предпочита живота на суперяхта на Карибите пред пътуванията до Северен Лондон.

Живее предимно на Бахамските острови на яхтата си Aviva III, струваща 112 млн. паунда. Притежава и къща в съседство с бившето имение на Шон Конъри и е приятел с Тайгър Уудс, "моя бизнес ментор".

Всяка година, когато не е контузен, Тайгър участва в състезанието на Джо Tavistock Cup във Флорида. То се провежда в два от комплексите му в Орландо, Isleworth и Lake Nona.

Когато през 2009 г. Тайгър Уудс претърпява прословутата си катастрофа, тя става в един от голф комплексите на Люис.

Джо Люис притежава впечатляваща колекция от произведения на изкуството. Смята се, че стойността ѝ е около 1 млрд. паунда и включва творби на Пикасо, Шагал, Матис и др.

През 2008 г. обаче милиардерът във водещите новини от света на изкуството с екстравагантна покупка. Пръска 26,3 млн. паунда за "Триптих 1974-1977" на Франсис Бейкън.

Естествено, шедьоврите на изкуството красят стените на мега яхтата му.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg нетното му състояние възлиза на 7,2 млрд. долара.

От чина - в ресторанта за 6 паунда на седмица

Той започва да трупа богатството си още на 15 години, когато напуска училище, за да стане сервитьор в кафенето на семейството си и да печели по 6 паунда на седмица.

По-късно открива собствени ресторанти, сред които Northumberland Grand, който е първото заведение за хранене в Лондон с маскарадни костюми, насочено към главно туристите.

Развива и ресторантите Beefeater, Cockney, Caledonian и Hanover Grand.

През 60-те години на миналия век управлява първия си суперклуб, наречен The Talk of the Town, в който свирят Франк Синатра, Даяна Рос и Том Джоунс.

В Hanover Grand осигурява на The Nolans първото им шоу на живо и дава първата работа на основателя на Planet Hollywood и Hard Rock Робърт Ърл, припомня The Sun.

Навлиза и в туристическия бизнес, като продава сувенири, организира автобусни обиколки на Лондон за чужденци, а след това ги кани да хапнат в ресторантите му.

През 1979 г. продава бизнеса за невероятните 30 млн. паунда и се премества в Насау, столицата на Бахамските острови, където навлиза в света на валутната търговия.

Именно там печели десетки милиони, залагайки на акции в стремежа да продължи да трупа огромното си богатство.

Първият милиард идва с Черната сряда

През септември 1992 г. официално става милиардер, отчасти благодарение на проницателна инвестиция в деня, наречен Черна сряда.

Джо се обединява с Джордж Сорос, вярвайки, че паундът е надценен и ще се срине, тъй като Великобритания се опитва да го изравни с другите валути в Европа. Залага, че паундът ще излезе от Европейския механизъм за обменни курсове и когато това се случва, за една нощ се превръща в милиардер.

Много години по-късно повтаря този трик, залагайки срещу мексиканското песо и печели още повече пари.

Фондация с мисия лечението на рак

Женен е два пъти – първата му съпруга е Естер Браун, с която се запознава в един от ресторантите си. Имат две деца – Вивиен и Чарли.

След това се жени за бившата си асистентка Джейн, но с нея нямат деца.

След като баща му умира от рак, създава фондация, която да подпомага финансирането на научни изследвания в областта на борбата със заболяването. Благотворителната организация се ръководи от дъщеря му Вивиен.