Водещият конгломерат в сферата на луксозната индустрия LVMH обяви рокада по управленските си върхове.

Компанията съобщи, че 70-годишният Антонио Белони ще бъде назначен за президент на LVMH Италия, като същевременно ще се откаже от задълженията си на управляващ директор на групата и председател на изпълнителния комитет, предават световните агенции.

Той ще напусне борда на директорите след годишното общо събрание, което ще се проведе през април.

"Той ще остане до мен, за да преследва стратегически мисии и да наблюдава дейността ни в Италия", заяви председателят и главен изпълнителен директор на LVMH Group Бернар Арно.

LVMH заяви, че на годишното си общо събрание ще номинира Уей Сун Кристиансон, бивш изпълнителен директор на Morgan Stanley с богат опит в Китай, за член на борда на директорите.

59-годишният Стефа̀н Бианки ще изпълнява функциите на Белони и ще председателства изпълнителния комитет на групата. Заедно с Арно той ще поеме стратегическия и оперативния надзор на брандовете в луксозната империя, съобщиха още от LVMH.

Това е рядко срещана промяна в ръководството на втората по големина компания в Европа, чиито акции се търгуват на борсата и чиято стойност възлиза на 425 млрд. евро, отбелязва Reuters.

Дългогодишният ръководител на отдел "Търговия на дребно" Бианки се присъединява към LVMH през 2018 г. и бързо се издига в йерархията.

Започва като главен изпълнителен директор на марката за часовници Tag Heuer и на подразделението за производство на часовници. Две години по-късно то е разширено, за да обхване бижутерийния сектор, който към момента включва и Tiffany & Co.

В настоящата си роля Бианки имаше контрол върху дейността на синовете на Бернар Арно – Фредерик Арно, главен изпълнителен директор на LVMH за часовници, и Александър Арно, изпълнителен вицепрезидент, отговарящ за продуктите и комуникациите в Tiffany.

Всички петима наследници на Бернар Арно заемат ключови управленски позиции в групата.

Най-богатият човек във Франция и втори в света (според милиардерския индекс на Bloomberg), който този месец навърши 75 години, засега не показва никакви признаци на оттегляне от бизнеса.

Въпреки това, ролите на членовете на семейство Арно в конгломерата LVMH се променят през последните години.

В началото на 2024 г. той назначи сина си Фредерик за главен изпълнителен директор на LVMH Watches – новосъздадена позиция, която контролира Hublot, Tag Heuer и Zenith.

През януари 2023 г. дъщерята Делфин Арно пое ролята на председател и главен изпълнителен директор на Christian Dior Couture.

От 2018 г. Антоан Арно ръководеше комуникациите и екологичните инициативи на групата. От декември 2022 г. той изпълнява и длъжността главен изпълнителен директор на семейния холдинг Christian Dior SE. Въпреки че се оттегля от поста главен изпълнителен директор на Berluti, той остава председател и заема същата позиция в Loro Piana.

Тримата по-малки синове се концентрират върху лукса и диамантите: Александър Арно управлява продуктите и комуникациите в Tiffany & Co, а Жан Арно е директор по продажбите на часовниците в Louis Vuitton.

Преди две години LVMH промени устава си, за да увеличи максималната възраст на изпълнителния директор от 75 на 80 години, припомня Reuters.