Дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят при ротация за 18 месеца, за да им се иска съгласие.

Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в Народното събрание след като вчера номинираната за министър-председател от ГЕРБ – СДС Мария Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет, а по-късно от „Продължаваме промяната – Демократична България“ заявиха, че списъкът не е съгласуван с тях и че немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в този кабинет. 11 министри от квотата на коалицията подадоха декларации, че не желаят да бъдат гласувани.

Според Борисов единственият спор е бил за министъра на отбраната Тодор Тагарев. "Преговорният екип беше направен да се случат нещата, а не да ги бламират. Вчера направихме същото, което направихте преди седмица, след като ни изненадаха и върнаха мандата", каза още Борисов.

За брифинга на ПП-ДБ от вчера, той каза, че се учудва, че за девет месеца от коалицията не са се научили да не употребяват епитети. "Призовавам ги, веднага да се извинят, както на ГЕРБ и преди всичко на Мария Габриел", каза Борисов. От думите му стана ясно, че път назад има, но всичко зависи от това дали Мария Габриел и парламентарната група на ГЕРБ биха приели евентуално извинение. В думите на Борисов нямаше послание за избори.

Преди Борисов Габриел също заяви на брифинга, че очаква извинение от ПП-ДБ. Тя посочи, че е била обиждана от коалицията и смята, че не е нарушила конституцията. Вчера съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев я нарече „Най-новото и най-красивото лице на мафията в България“.

България има нужда от правителство на споделена отговорност, заяви още номинираната за премиер от ГЕРБ - СДС. "Всички министри, които и сега са такива, макар и в оставка, са поели ангажимент за 18 месеца. Тяхно право е да си подадат отвод, но това може да бъде изтълкувано по различен начин", коментира Габриел за отказа на номинираните за министри да участват в кабинета.

Денков: Имам доверие на Мария Габриел. Ако е готова – да се върне на преговорите

„Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие. Имам доверие на Мария Габриел. Ако е готова – да се върне на преговорите и да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води". Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в интервю за bTV.

По думите му тази негова позиция не е обсъдена с останалите лидери на ПП-ДБ.

„Това е единствената възможност, която може да ни изкара позитивно от настоящата ситуация. Това е мое лично мнение, не съм сигурен, че другите политици от ПП са готови на такава крачка. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход няма. Единственият начин е да се върнем отново на правилния път, по който се търси съгласие. Ако някой трябва да тръгне в тази посока не сме ние – това са хората от другата страна. Не се моля на никой, нашият акт вчера беше много ясен – или ще работим по нашата програма, или България отива към неясно бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС", заяви Денков.

Премиерът в оставка поясни, че е изпратил декларация с несъгласие да бъде част от кабинета на Мария Габриел - едно копие е изпратено в Народното събрание, а другото е при президента.

„Вчера до 13 ч. бяхме на преговори. В 13 ч. влезе пиарът на ГЕРБ-СДС, каза на преговорния екип „Време е“ и те станаха и си тръгнаха. Научих, че има списък с имена на министри от медиите, когато беше представен в президентството. Преди това и в личен разговор с г-жа Габриел и по време на преговорите изрично я попитахме нали няма да внесат имена, които не сме съгласували, тя каза: „Това няма да стане, това няма да съм аз“, каза Денков.

Решението на Габриел да занесе списъка с министри в президентството без да бъде съгласуван с ПП-ДБ съответства на интересите на мафията, каза още премиерът в оставка.

„Бяхме стигнали почти до края. Обсъждахме един-единствен министър и няколко възможности за второто лице и 3-4 параграфа, които трябваше да се уточнят по споразумението. През цялото време казвахме „нека да довършим този процес“, но някой друг дръпна шалтера и изпрати Габриел при президента с този списък“, заяви премиерът в оставка.