Година след най-големите банкови фалити от 2008 г. насам регионалните кредитори в САЩ са изправени пред непрекъснати предизвикателства, свързани с нарастващите разходи за депозити и рисковите заеми за офис сгради.

Неочакваните фалити на три банки - Silicon Valley и Signature през март 2023 и First Republic през май - поставиха в центъра на вниманието начина, по който кредиторите управляват рисковете за активите и ликвидността, докато Федералният резерв повишаваше агресивно лихвените проценти, за да овладее нарастващата инфлация.

Сега, когато Фед спря да повишава лихвите, но сигнализира, че съкращенията може да не настъпят още няколко месеца, инвеститорите насочиха вниманието си към потенциала на клиентите да изтеглят депозитите си в периоди на стрес, като същевременно оценяват експозицията на кредиторите към проблемния сектор на търговските недвижими имоти.

"Банковата индустрия трябва да се увери, че има силен контрол върху достъпа си до ликвидност, да проведе задълбочено стрес тестване на депозитите и да гарантира, че може да издържи на значителни сътресения", казва Райън Наш, банков анализатор в Goldman Sachs, пред Reuters. "Това е нещо, което всички банки ще трябва да планират в предстоящия свят".

Сътресенията предизвикаха извънредни правителствени мерки за стабилизиране на сектора наред с понижаването на рейтингите от агенциите за кредитен рейтинг. През последните седмици New York Community Bancorp подхрани пазарната тревога за подновена слабост в сектора, след като разкри големи загуби и предупреди за съществени проблеми във вътрешния си контрол.

"Миналогодишният стрес в банките подчертава колко е важно да не ставаме самодоволни", коментира миналата седмица в Ню Йорк президентът на Фед в Кливланд Лорета Местер, като отбеляза, че банковите фалити са се дължали не само на лошо управление на риска, но и на слабости в надзора.

През последните месеци и двата показателя се подобриха, но все още са под нивата от предходната година. В същото време търговското кредитиране се забави, като едва успя да възстанови загубените позиции след фалита на SVB.

Регионалните банки имат сравнително голяма експозиция към кредити за недвижими имоти в сравнение с по-големите си колеги, които имат по-диверсифицирани портфейли. Кредиторите са подложени на натиск да отпишат загубите си от тази сфера, тъй като офисите остават рядко населени заради множеството служители на хибридни или дистанционни трудови договори.

Растежът на кредитите по това перо се забави драстично след фалита на SVB и продължи да се забавя през годината. Заемите на регионалните и общинските банки, на които се пада по-голямата част от кредитите в сектора, все още са над равнището от миналата година, но най-големите банки съкратиха портфейлите си.

Неотдавнашно проучване на Бостънския федерален резерв показва, че въпреки всичко най-големите банки може да се окажат по-уязвими към загуби от имотни сделки, тъй като 40% от техните кредити за офис сгради са в окръзи с висок дял на работа от дома, в сравнение с 30% за по-малките банки.

Сътресенията от март 2023 г. предизвикаха "стрес за повечето, криза за няколко" банки, припомя и Кристофър Улф, ръководител на отдела за рейтинги на северноамериканските банки във Fitch, и подчертава значението на това кредиторите да поддържат стабилни застраховани и оперативни депозити, за да подкрепят финансирането си.

"Банките, които бяха най-засегнати, бяха допуснали съществени отклонения" по отношение на източниците си на депозити, посочва още той.

Повече от 90% от депозитите на Silicon Valley Bank не са били застраховани с гаранцията на Федералната корпорация за депозитно застраховане, която покрива най-малко 250 000 долара в депозитните сметки. Незастрахованите депозити на SVB бяха два пъти по-големи от средните стойности за нейните конкуренти и логично се е сринала, след като загрижени за състоянието ѝ клиенти изтеглиха парите си, установяват впоследствие регулаторите.

От миналата година насам делът на незастрахованите депозити в сектора е намалял значително.

"Когато клиентската ви депозитна база прави големи тегления в краткосрочен план, това определено ще доведе до свиване на ликвидността", казва Стивън Бигар, анализатор в Argus Research. "Никакви капиталови равнища няма да могат да спасят банка, на която 40% от депозитите напускат в рамките на 24-48 часа."

"Рисковете, пред които са изправени регионалните банки в момента, са свързани със среда на по-високи лихвени проценти за дълъг период от време", посочва на свой ред Ричард Саперщайн, главен инвестиционен директор на Treasury Partners. „Тъй като те плащат повече, за да запазят депозитите на клиентите си, парите, които печелят от лихви, намаляват“.

Саперщайн очаква все повече банки да заделят резерви за потенциални загуби по заеми за недвижими имоти, особено свързани с офиси. Той също така прогнозира, че рейтинговите агенции ще продължат да понижават рейтингите на регионалните кредитори. По-специално регионалните банки отбелязаха спад в нетния лихвен доход, тъй като трябваше да плащат повече на вложителите в сравнение с по-големите си колеги, докато търсенето от страна на кредитополучателите остава слабо.

В резултат на това индексът на регионалните банки KBW се е понижил с около 12%, откакто банковите проблеми избухнаха за първи път през март 2023 г., докато S&P 500 - бенчмаркът за американския фондов пазар - е нараснал с 28% през това време, подхранван от огромните печалби на технологичните мегакомпании.

Банковият индекс на S&P 500, който включва големи банки като JPMorgan Chase и Wells Fargo, се представи по-добре, като нарасна с около 12% през последната година, въпреки че все още изостава от общия индекс S&P 500.

След фалита на SVB вложителите избягаха от по-малките американски кредитори заради сигурността на по-големите институции, но оттогава някои средства се върнаха обратно. Като цяло депозитите в банките от всякакъв размер в САЩ са намалели в сравнение с година по-рано, тъй като домакинствата са похарчили спестяванията си или са преследвали по-висока възвръщаемост на паричните пазари или в растящите акции.