Растежът на износа и вноса на Китай през периода януари-февруари надмина прогнозите, което показва, че световната търговия се обръща в правилната посока. Това е окуражаващ сигнал и за политиците по света, които се опитват да подкрепят забавящото се икономическо възстановяване.

Подобрените данни за износа на Китай се присъединяват към тези на Южна Корея, Германия и Тайван, чиито доставки надхвърлиха очакванията през първите два месеца на годината, като азиатските икономики се възползваха от рязкото нарастване на търсенето на полупроводници.

Износът на втората по големина икономика в света през двата месеца е бил със 7,1% по-висок в сравнение с предходната година, показват митническите данни от четвъртък, надминавайки очакванията в анкета на Reuters, обединени около 1,9%. Вносът е нараснал с 3,5%, докато анкетираните са прогнозирали ръст от 1,5%.

"По-добрите от прогнозите данни са отзвук от възстановяването на световната търговия, стимулирано от сектора на електрониката, но също така трябва да се има предвид, че те се възползват от ниската сравнителна база, след като движението на износа през януари-февруари 2023 г. беше -6,8%", коментира пред информационната агенция Сю Тианчен, старши икономист в Economist Intelligence Unit.

Китайските митници публикуват комбинирани данни за търговията за януари и февруари, за да изгладят изкривяванията, причинени от изместването на времето на Лунната нова година, която тази година се падна през февруари.

Във вторник китайският премиер Ли Цян обяви цел за икономически растеж до 2024 г., подобна на миналогодишната, в размер на около 5%, и обеща да трансформира модела на развитие на страната, който е силно зависим от износа на готови стоки и свръхкапацитета на промишлеността.

През изминалата година китайските законодатели се бореха с нисък растеж на фона на кризата с недвижимите имоти. Едновременно с това потребителите ограничиха разходите си, много чуждестранни компании намалиха операциите си, а местните власти в страната се борят с огромни дългове и към днешна дата. За да са сигурни, че растежът на икономиката е подсигурен, те трябва да видят трайно възстановяване на износа.

В противовес на данните за търговията например според публикувания преди седмица правителствен индекс на мениджърите по покупките производствената активност в Китай през февруари се свива за пети пореден месец, а новите поръчки за износ намаляват за 11-и.

"След отчитане на промените в експортните цени и на сезонността, ние смятаме, че обемът на износа е нараснал значително през януари и февруари, достигайки нов връх", посочва Хуанг Дзичун, икономист за Китай в Capital Economics. "Съмняваме се обаче в устойчивостта на този ръст, тъй като износителите вече имат по-ограничени възможности да намаляват цените, за да си осигурят пазарен дял".

Някои икономисти, включително Хуанг, посочват, че поне част от неотдавнашните ръстове на износа може да се припишат на китайските производители, които намаляват цените, за да си осигурят поръчки.

Структурни реформи

Пазарната реакция на търговските данни е до голяма степен приглушена. Китайският борсов индекс на сините чипове CSI300 се понижи с 0,32%, докато хонконгският Hang Seng спадна с 0,47%.

Търговският излишък на Китай нарасна до 125,16 млрд. щатски долара в сравнение с прогнозираните 103,7 млрд. и 75,3 млрд. през декември.

Отделни данни за суровините, също публикувани в четвъртък, показват, че вносът на суров петрол в азиатския гигант е нараснал с 5,1% през първите два месеца на 2024 г. на годишна база, тъй като рафинериите са увеличили покупките, за да посрещнат продажбите на гориво по време на Лунната нова година, а вносът на мед е нараснал с 2,6 %.

Известна причина за оптимизъм може да се открие във факта, че общият износ на Китай за САЩ през януари-февруари се връща към растеж, скачайки с 5% спрямо година по-рано в сравнение със спад от 6,9% през декември. Но изходящите доставки за ЕС се свиват с 1,3% през същия период.

Очакванията за облекчаване на паричната политика в световен мащаб също могат да донесат известни надежди за Китай да увеличи износа си, въпреки че икономическите перспективи в много ключови развити страни изглеждат мрачни в краткосрочен план. През втората половина на миналата година Япония и Великобритания изпаднаха в рецесия. Икономиката на еврозоната също се забави.

Пекин обеща да въведе допълнителни мерки, за да подпомогнат растежа, след като стъпките, предприети от юни насам, имаха скромен ефект, но анализаторите предупреждават, че фискалният капацитет на законодателите вече е много ограничен, отбелязвайки, че обръщението на Ли пред годишната среща на Националния народен конгрес „не успя да вдъхне доверие на инвеститорите“.

Много икономисти твърдят, че съществува риск Китай да започне да флиртува със стагнация от японски тип по-късно през това десетилетие, ако властите не предприемат мерки за преориентиране на икономиката към потребление на домакинствата и пазарно разпределение на ресурсите.

"Силният износ помага да се компенсира отчасти слабостта на сектора на недвижимите имоти", казва Живей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management. "Това вероятно ще засили доверието на политиците в китайската икономика и ще подкрепи целите на структурната им стратегия като например намаляване на задлъжнялостта на финансовите инструменти на местните власти."