Alef Aeronautics, подкрепяна от SpaceX компания, която произвежда летящи автомобили, казва, че е достигнала 2850 предварителни поръчки за своето футуристично електрическо превозно средство с вертикално излитане и кацане (eVTOL).

Базираната в Сан Матео, Калифорния, компания съобщава, че броят на предварителните поръчки за нейния двуместен летящ автомобил Alef Model A наскоро е достигнал нов рекорд. Преди това стартъпът отчете 2500 предварителни поръчки

Клиентите имат достъп до предварителни поръчки за модел A онлайн, като това изисква депозит от $150.

Alef планира цена от $300 000 за Model A, когато стане наличен в търговската мрежа. При 2850 предварителни поръчки, това ще му даде обща стойност от над $850 милиона до момента.

„Към днешна дата имаме малко повече от 2850 предварителни поръчки, което прави моделът ни най-продаваният самолет в историята, повече от Boeing, Airbus, Joby Aviation и повечето от eVTOL взети заедно“, казва главният изпълнителен директор на Alef Джим Духовни пред CNBC.

Той добавя, че по-високата цена е необходима, тъй като Alef все още е стартираща компания и не прави сериозни пари.

Духовни признава също тота, че въпреки големия брой предварителни поръчки компанията няма да може веднага да отговори на това търсене.

Стартъпът работи и върху четириместен седан, Model Z, който трябва да бъде пуснат на пазара до 2035 г. на цена от $35 000, съответстваща на тази на по-евтините електрически превозни средства.

Alef е една от няколкото стартиращи компании, които се опитват да превърнат летящите коли в реалност. Сред тях са Lilium, базираната в Германия стартираща компания за въздушни таксита, както и китайската компания Joby Aviation. Миналата година южнокорейската телекомуникационна компания SKTelecom каза пред CNBC, че планира да стартира услуга за летящи таксита в партньорство с Joby Aviation през 2025 г.

Как работи колата на Alef?

Повечето от играчите на пазара в момента изграждат модели, които приличат на реактивен самолет и идват с крила, прикрепени отстрани, или големи хеликоптерни ротори.

Това, към което се стреми Alef, е много по-различен стил на превозно средство. Model A на компанията, който тя показа на Световния мобилен конгрес, прилича на истинска кола с мрежеста обвивка, защитаваща роторите отвътре, които позволяват на въздуха да тече през превозното средство.

Духовни нарича Model A „първата летяща кола в историята“, защото вместо масивния дизайн, подобен на дрон, който сме виждали в превозни средства от Lilium и Joby Aviation, този на Alef изглежда като истинска кола. Тя е предназначена основно за шофиране по пътищата, но ще може да се издига, посочва CNBC.

За да се движи по пътя, колата използва четири малки двигателя във всяко от колелата. Има осем витла в предната и задната част на колата, които се въртят независимо с различни скорости, за да могат да летят във всяка посока.

Alef Model A има скорост от 110 мили в час, докато е във въздуха, a на пътя е ограничена до между 25 и 35 мили в час.

Alef Model A, който тежи около 400 кг, също се квалифицира като свръхлеко превозно средство, което означава, че попада под същата правна класификация като малки електрически превозни средства – например колички за голф.

Духовни казва, че това би трябвало да улесни автомобила да премине през ключови регулаторни одобрения и да получи зелена светлина за стартиране на полети през 2025 г.

Миналата година Федералната авиационна служба предостави на Alef специален сертификат за летателна годност, позволяващ ограничени цели, които включват изследване и разработка на неговата летяща кола. Компанията трябва да получи следващото одобрение, за да проправи пътя за потребителски полети.