От Бийтълс до Тейлър Суифт, големите хитове винаги разчитат на някакъв запомнящ се елемент, за да завладеят меломаните.

Понякога това е лепкав музикален рефрен, друг път – свеж и лесен текст. Но има малко песни, които привличат толкова силно, колкото диско шедьовъра на Глория Гейнър I Will Survive.

Емблематичната за 80-годишната изпълнителка песен от от 1978 г. дава заглавието на нов документален филм за живота ѝ: Ще оцелея.

"Тази песен е моята история", казва тя в неотдавнашно интервю за The Independent, цитирано от BBC.

117 удара в минута

Когато Гейнър изпява "at first I was afraid, I was petrified" след мелодраматично включване на пианото, това е невероятно изразително, но и подвеждащо. Само няколко такта по-късно тя разкрива, че истинското послание не е за страх, а за сила и устойчивос:

"Прекарах толкова нощи, мислейки как си постъпил с мен", пее тя с великолепна сила и плам. "Станах силна и се научих да се справям".

"Мисля, че причината да е толкова обичано парче е, че диско ритъмът е динамичен и се разгръща веднага след началото", казва Оливър Кийнс, диджей и колумнист на The Independent.

Бестли, диджей и артист с дълбоки познания за диско, хаус и соул музика, посочва, че средното темпо от 117 удара в минута (bpm) е "чудесна скорост за продължително танцуване", защото повишава сърдечния ритъм подобно на леки физически упражнения.

През 2016 г. I Will Survive е включена в Националния регистър на звукозаписите – каталог с мелодии, "считани за културно, исторически или естетически значими" от Библиотеката на Конгреса.

Какво е общото с Flowers на Майли Сайръс

Въпреки че е на 45 години, самата песен запазва привлекателността си за всички поколения.

Мадона я изпълнява на турнето си Celebration Tour, което обхваща цялата ѝ кариера.

Иконата на поколението Z Хари Стайлс я включва в своя хедлайнерски сет на Coachella през 2022 г.

Flowers на Майли Сайръс от 2023 г., която беше обявена за запис на годината на наградите "Грами", също е вдъхновен отчасти от ритъма на парчето.

За Бестли двете песни "се смесват много добре" и той ги съчетава в диджейските си сетове за "пиковия момент" на партито.

Вайръл ремикс през пандемията

През 1979 г. I Will Survive се изкачва до номер едно в класацията за сингли на САЩ и Великобритания.

През 1993 г. песента се завръща в Топ 10 на Обединеното кралство, след като композиторът на ремикси Фил Келси ѝ придава елегантно освежаване за ерата на хаус музиката.

През годините десетки изпълнители поставят отпечатък върху I Will Survive.

През 1996 г. и 1997 г. три много различни кавърверсии се появяват в класациите: Едната е денс-поп на Даяна Рос, балада на R&B певицата Шантай Савидж и алтърнатив на Cake. През 2008 г. Глория Гейнър го определя като "най-нелюбимия", тъй като калифорнийската група "използва нецензурни изрази" в текста му.

Диджеят-продуцент Ерик Купър е помолен да ремиксира песента през 2020 г.

"Исках да внеса нещо свежо", казва той пред BBC. Всеки от трите ремикса на I Will Survive придава на парчето съвременен клубен ъпдейт, елегантен и респектиращ.

Купър вярва, че ремиксите са били "навреме", защото посланието на песента е било актуално по време на пандемията, а видеоклип, в който Гейнър си мие ръцете на фона на песента, става вайръл.

Б страна

Тъй като I Will Survive вече е толкова дълбоко вкоренена в световната попкултура - клип, на който тенис шампионът Новак Джокович я пее във френско предаване през 2007 г., стана вайръл по-рано този месец, е изненадващо да се отбележи, че първоначално е замислена като пълнеж на плоча.

Когато е записана от Гейнър през 1978 г., тя е предназначена за втората страна на популярната тогава Substitute, хит на южноафриканската рок група Clout.

Лейбълът на Гейнър моли автора Фреди Перън да направи диско римейк.

Когато показва на Гейнър текста на I Will Survive, създадена с колегата му Дино Фекарис, тя веднага забелязва потенциала.

"Казах, че това е вечен текст", споделя певицата и си спомня, че казва на сътрудниците си: "Как можете да сложите това на Б-страната? А те отговарят: "Ами, това е сделката, която сключихме".

Гейнър е толкова сигурна, че I Will Survive заслужава да получи подобаващ шанс, че го дава на Ричи Качър, диджей в най-влиятелния клуб в Ню Йорк - Studio 54.

"Публиката веднага го хареса", казва тя пред Forbes през 2020 г. "Помислих си: "Това е хит". Скоро I Will Survive е толкова популярна на дансинга, че лейбълът на Гейнър я прави А-страна и тя бързо се изкачва в класациите.

Да оцеляваш не важи само за любовта

Един от най-интересните факти около песента обаче е, че тя е за раздяла, вдъхновена от професионален, а не романтичен провал. Фекарис я пише, след като е уволнен от работата си на щатен писател в Motown Records.

Текстът очевидно е посветен на продължаването на живота след неуспешна връзка, но съдържа и по-широко усещане за сурова устойчивост, а Глория Гейнър влага собственото си нещастие в своето вокално изпълнение.

"Бях на сцената и паднах назад върху прожектор. Озовах се в болница, парализирана от кръста надолу, но знаех, че мога да оцелея", казва тя пред Daily Telegraph през 2017 г.

Един хит, много препятствия

Въпреки че има и други хитове в диско ерата, най-вече кавър на Never Can Say Goodbye на Jackson 5 от 1974 г., I Will Survive се превръща в нейна запазена марка.

Новият документален филм, прожектиран в кината в САЩ само на 13 февруари, доказва, че песента е заслужила това признание.

Филмът проследява упоритите опити на певицата да издаде първия си госпъл албум в средата на 70-те - въпреки че мениджърът ѝ казва, че "никой не иска" да го издаде и проследява многото лични препятствия, които е преодоляла.

Сред тях са 26-годишният брак с бившия ѝ мениджър Линвуд Джонсън, с когото се развежда през 2005 г. и когото във филма описва като "магнит за жени", както и убийството на сестра ѝ през 1995 г.

Гейнър също така разказва, че докато израства в Ню Джърси, няколко пъти е подложена на сексуално посегателство: от партньора на майка си, когато е била на 12 години и на 17 години от братовчед на приятеля й.

Решимостта да се насочи към госпъла се отплаща, когато албумът "Testimony" от 2019 г. печели "Грами". Оттогава Гейнър се завръща към диското с Can't Stop Writing Songs About You от 2021 г., колаборация с Кайли Миноуг и се състезава в шоуто Маскираният певец.

След като е разкрита като тайнствения глас зад маската, изпява I Will Survive. Какво друго?

Снимки: Getty