Индия поддържа световните цени на суровия петрол на достъпни нива, като купува петрол от Русия.

Това заяви индийският министър на петрола и природния газ Хардип Сингх Пури пред CNBC в рамките на конференцията "Седмица на енергетиката в Индия".

"Светът е благодарен на Индия, че купува руски петрол.

Ако започнем да купуваме повече петрол от Близкия изток, цената няма да бъде 75 или 76 долара, а ще бъде 150 долара", допълни той.

След началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. индийските рафинерии изкупуват руски петрол с отстъпка, а Москва се е превърнала във водещ източник на суров петрол, като на нея се падат около 36% от вноса на суров петрол в южноазиатската държава.

В резултат на това вносът на петрол от Близкия изток в Индия спада до рекордно ниско ниво, отбелязва CNBC.

Почти целият руски петрол се изнася към Китай и ИндияДелът на Европа в руския износ на суров петрол е спаднал от около 40-45% до едва около 4-5%

Цените на петрола са под натиск заради нарастващото напрежение в Червено море и опасенията от разширяване на конфликта в Близкия изток.

Подобна несигурност обикновено води до повишаване, но на фона на рекордния добив в САЩ и продължаващото забавяне на световната икономика ръстът е ограничен.

Индийският министър заяви, че не се чувства "допълнително притеснен" дали ще има повишение на цените заради липсата на наличност или достъпност на суровината.

Според него, по-високите цени на петрола неизменно ще се превърнат в "самоизпълняващо се пророчество", при което търсенето ще бъде ограничено.

От доклад на Международната агенция по енергетика, публикуван тази седмица, стана ясно, че Индия се очертава най-голям двигател на растежа на световното търсене на петрол в периода 2023-2030 г.

Индия - от водещ производител на храни до рекордьор по гладуващи хораЛошата инфраструктура на страната е довела до почти 40% загуби след прибиране на реколтата при някои продукти

Министър-председателят Нарендра Моди обяви планове за увеличаване на годишния капацитет за рафиниране на петрол с почти 80% до 450 млн. тона, което може да се окаже още едно предизвикателство за целите на Индия в областта на възобновяемите енергийни източници.

Страната си е поставила амбициозната цел до 2030 г. 50% от търсенето на електроенергия да се покрива от възобновяеми източници, а до 2050 г. да премине на 100% към възобновяема енергия.

Понастоящем 75% от общото количество електроенергия в страната се добива от въглищни електроцентрали.

Индия ще бъде третата по големина икономика в света до 2027 г.Към този момент страната е на пето място след САЩ, Китай, Япония и Германия

Въпреки това министърът на петрола и природния газ заяви, че е уверен, че целите за възобновяемите енергийни източници "ще бъдат постигнати напълно".

Той добави още, че много от големите индийски петролни компании имат цели за нулева нетна консумация през 2035 и 2040 г.