Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери.

Това предупреждение отправи директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг във Вашингтон, съобщиха от представителството на Фонда в България, цитирани от БТА.

"Виждаме, че земеделските производители протестират.

На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си.

Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват", заявява Георгиева и добавя, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад отношение на вече дадена подкрепа.

"Лесно е да бъде дадена, но е трудно да бъде оттеглена", смята управляващият директор на МВФ.

Колко ще струват фермерските протести на европейската икономикаТежкото положение на фермерите е свързано не само с конкретните мерки на държавната политика, но е и опит да се пренебрегнат екологичните разпоредби на ЕС и визията за устойчивост

Общият призив на МВФ е правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга.

Държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете, затова и МВФ препоръчва правителствата да затварят пробойните в данъчните си системи и да оценяват качеството по на съществуващите публични разходи.

Други теми на брифинга са били държавните дългове, лихвите, финансовата политика на САЩ, перспективите пред китайската икономика и преговорите на МВФ с Египет и Аржентина.

„Времето за спад на лихвите идва, но не скоро“, предупреди Джером ПауълФед ще действа внимателно по отношение на намаленията на лихвите, вероятно с по-малко от очакваното от пазара

Според Георгиева може да се очаква Управлението за федерален резерв на САЩ да започне да намалява основните лихвени проценти "в рамките на няколко месеца".

За световната икономика обаче по-голямата опасност е централните банки да избързат с понижаването на лихвите, отколкото ако започнат да действат с "леко" закъснение.

"Екипът ни направи преглед какво се е случвало в историята и достигна до заключението, че рискът от преждевременно разхлабване е по-висок от риска от леко закъснение," смята Георгиева.

В същото време обаче, не трябва лихвите да остават високи по-дълго от необходимото и следенето на данните е начинът за намиране на правилния баланс, който управляващият директор на МВФ формулира така:

"Не твърде рано, но не и твърде късно."

Лагард: ЕЦБ ще намали лихвите, когато е сигурна, че инфлацията е 2%

Според нея Централната банка на САЩ е взела правилното решение да запази без промяна основните лихвени проценти, продължавайки да се отнася предпазливо към обявяването на победа срещу инфлацията.

"Ако внимателно оцените позицията на Федералния резерв, тя е такава, в която се признава, че работата все още не е съвсем свършена, но сме близо до края", отбелязва Кристалина Георгиева.

Международният валутен фонд и Египет са на „финален етап" от преговорите по програмата на МВФ за отпускане на допълнителен заем, за да се намали натискът върху страната от войната в Газа, допълва тя. Египет има действащо споразумение с МВФ в размер на 3 млрд. долара.