През 2023 г. азиатските пазари преживяха променлива година, като инфлацията, повишаващите се лихвени проценти и забавеното възстановяване на Китай попречиха на растежа през миналата година, пише в свой анализ CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 оглавява региона по отношение на пазарното представяне през 2023 г., като през миналата година регистрира ръст от около 28%, според данни на Refinitiv, подкрепен от подобряващите се корпоративни резултати, както и от нарастващия оптимизъм, че Японската централна банка може най-накрая да прекрати изключително разхлабената си парична политика и десетилетия на почти нулеви лихвени проценти.

От друга страна, индексът Hang Seng в Хонконг е най-лошо представилият се основен индекс в региона, отбелязвайки четири поредни години на спад, след като през 2023 г. губи почти 14%.

Подчертаващо незадоволителното възстановяване на Китай е и представянето на CSI 300, който измерва най-големите компании, листвани в Шанхай и Шънджън - третият най-зле представящ се фондов пазар в Азия, който губи 11,38% през миналата година.

Индия влиза в редиците на борсовите суперсили с $4 трилионаСпоред Refinitiv възходът на борсовата стойност на Индия означава, че тя се нарежда след САЩ, Китай и Япония


След падането на антипандемичните мерки възстановяването в Китай беше помрачено от спада на пазара на недвижими имоти и проблемите с дълговете на местните власти, които засегнаха разходите и намалиха търсенето и инвестициите в производствения сектор, посочва пред CNBC мениджърът по изследванията на PhilipCapital Пеги Мак.

Но анализаторите от Pinebridge Investments виждат добри перспективите пред Азия, дължащи се на продължаващия силен импулс на растеж, както и на „относително обещаващите перспективи", които според тях трябва да осигурят атрактивен потенциал за селективните инвеститори в акции през 2024 г.

"Двете най-големи икономики в Азия не могат да бъдат пренебрегвани. Докато Китай изисква търпелив инвестиционен фокус върху конкретна компания, тъй като икономиката постепенно се стабилизира, Индия се изстрелва напред в множество сектори - при условие, че инвеститорите държат под око високите оценки", акцентират анализаторите.

Мнението им се подкрепя от Международния валутен фонд, който очаква темп на растеж от 4,6% през 2023 г. и 4,2% през 2024 г. за Азия, в сравнение с глобалната прогноза за растеж от 3% през 2023 г. и 2,9% през 2024 г.

Индийските акции - най-новият източник на бързо богатство Пазарът на ценни книжа в страната достига исторически върхове, инвеститорите се втурват към IPO-та


"През 2023 г. изненадите бяха многобройни - от неубедителното възстановяване на Китай след пандемията до силата на американската икономика, обещанието на изкуствения интелект и липсата на глобална рецесия", казва Майкъл Стробек, главен инвестиционен директор в Lombard Odier, в своята прогноза за пазара през 2024 г.

CNBC посочва и какво очакват инвеститорите през 2024 г.

По-ниски лихвени проценти

Намаляването на лихвените проценти ще бъде на преден план в съзнанието на инвеститорите. Федералният резерв на САЩ изложи пътна карта за намаляване на лихвите, като така нареченият "точков график" предполага, че те ще бъдат намалени със 75 базисни пункта през 2024 г. и със 100 базисни пункта през 2025 г.

Централните банки в Азия и по света са склонни да следват примера на Фед.

Китайската икономика гледа с надежда към 2024 Представителите на местната индустрия за чипове се насочват към Малайзия, за да избегнат санкциите на САЩ


Повишаването на лихвените проценти в големите азиатски икономики в по-голямата си част е спряло, въпреки че банки като Резервната банка на Австралия все още предупреждават, че са готови да предприемат по-нататъшни действия за ограничаване на инфлацията.

Централните банки в Югоизточна Азия до голяма степен запазиха лихвените проценти на стабилно равнище и вече не ги повишават агресивно, въпреки че някои от тях, като централната банка на Филипините, все още са настроени ястребово.

Единственото изключение е Японската централна банка (BOJ), където инвеститорите ще следят дали тя ще загърби политиката си на отрицателни лихвени проценти. Общата инфлация в Япония е над целта на BOJ от 2% вече повече от 19 месеца и ще отбележи 5% увеличение при пролетните преговори за заплатите, ръководени от Японската конфедерация на профсъюзите.

Тези условия подкрепят нормализирането на политиката, заявява Хомин Лий, старши макростратег в Lombard Odier, който очаква повишаване на лихвите от страна на BOJ до 0% през 2024 г. (от сегашните отрицателни 0,1%), както и "постепенно прекратяване" на ограничението на банката от 1% върху 10-годишните японски държавни облигации.

След слабата 2023: Азиатският IPO пазар гледа с надежда към 2024Тази година се очертава да бъде най-слабата от 2012 г. насам по отношение на първичните публични предлагания


Джобове на растеж

С намаляването на инфлацията и понижаването на лихвените проценти е важно кои ще бъдат секторите на растеж.

Хебе Чен, пазарен анализатор в IG International, смята, че през 2024 г. вероятно ще се наблюдава нормализиране на темповете на инфлация и забавяне на икономическия растеж, от което ще се възползват секторите на инфраструктурата и недвижимите имоти. В последствие, казва тя, това ще бъде от полза за енергийния сектор и този на суровините, както и за индустриите, които захранват революцията на изкуствения интелект.

С намаляването на лихвените проценти фондовете за недвижими имоти ще предоставят повече възможности за финансиране и ще позволят придобиването на активи или рециклирането им – процес, при който фондовете за недвижими имоти продават даден имот и използват средствата за реинвестиране. Това в крайна сметка ще повиши реалната възвръщаемост за инвеститорите.

Отделно от това Чен посочва, че се очертава потенциален подем в глобалния технологичен цикъл, а Тайван, Виетнам и Сингапур биха могли да постигнат по-добри резултати заради по-голямата концентрация на производствени мощности и съоръжения за научноизследователска и развойна дейност.

Световната банка понижи очакванията си за развиващите се азиатски икономикиОсновна причина за това са продължаващите проблеми в Китай


Това се дължи на факта, че Виетнам, Сингапур и Малайзия - производствени центрове, които често се използват като алтернативи на Китай, за да се намали зависимостта на глобалните вериги на доставки - сега произвеждат за външни пазари. По този начин те вече не са толкова уязвими на проблемите в китайската икономика.

Чен очаква "потенциална промяна" за китайските акции през 2024 г., въпреки че през 2023 г. те се представят слабо.

Втората по големина икономика в света вероятно ще отбележи скромно възстановяване, подкрепено от мерките на централното правителство и подобряващите се перспективи за износа, казва тя, като добавя, че възстановяването на глобалния технологичен сектор вероятно ще допринесе за подобряване на китайския износ.

Геополитика и избори

Геополитическите събития също ще бъдат наблюдавани отблизо.

Изборите в Тайван, Индия и САЩ са напът да доведат до "драматични промени в икономическите и дипломатическите измерения на Азиатско-тихоокеанския регион", казва Чен:

Ню Йорк остава финансов център №1, Сингапур притиска Лондон за второ мястоДве водещи борси дават глобален обхват на Ню Йорк, Лондон води в областта на застраховането и валутния обмен


"Повишената несигурност и тревога, неизбежно подхранвани от бързо променящия се международен пейзаж и критичната точка в отношенията между Китай и САЩ, няма да улеснят глобалните инвеститори да намерят своето успокоение“.

Мак от PhilipCapital смята, че изборите в Тайван ще бъдат геополитическото събитие, което трябва да се наблюдава най-съсредоточено, като казва, че "начинът, по който Китай ще реагира на резултатите от изборите, особено ако подкрепящата независимостта Демократично прогресивна партия запази контрола, може да повлияе на неотдавнашното затопляне на връзките с Европа, която е негов ключов търговски партньор".

Изборите в САЩ през следващата година също ще бъдат в центъра на вниманието.

"Ако Тръмп се върне в Белия дом, това ще усложни ситуацията. Доверието на инвеститорите може потенциално да бъде подкопано, а капиталовите пазари да бъдат засегнати заради несигурността относно търговските политики и фискалните разходи на САЩ“, обяснява Чен.