Франсоаз Бетанкур Мейерс, наследница на L'Oreal и най-богатата жена в света, стана първата жена, която притежава богатство от над 90 млрд. евро.

Това показва Индексът на милиардерите на Bloomberg, цитиран от Euronews.

Тя е класирана на 12-то място в листата на най-богатите хора в света, изпреварвайки Мукеш Амбани и изоставайки от Карлос Слим, който неотдавна стана първият човек от Латинска Америка, преминал границата от 90 млрд. евро.

Къде живеят най-богатите жени на планетатаЗад Океана са 97 от най-богатите жени на планетата, което е два пъти повече от броя им в Китай, Германия, Италия и други страни

Мaйерс достигна до космическата стойност на състоянието си след като акциите на L'Oréal - козметичната империя, основана от нейния дядо, достигнаха рекордно високи стойности, нараствайки с 35% през 2023 г.

Пазарът на козметични продукти преживява силно възстановяване след пика на пандемията и се очаква да достигне приблизително 524 млрд. евро до 2027 г. с прогнозиран годишен ръст от 6%. През 2022 г. L'Oréal съобщи, че Майерс и семейството ѝ притежават над 34% от акциите на компанията. Според най-голямата козметична компания в света продажбите през същата година са надхвърлили 38 млрд. евро.

Ефектно начало с лош финал: Какво се случи с луксозните акции през 2023 г. Потребителите се насочиха към по-практични и по-умерени по цена стоки в опит да спестят от бюджета си. За спада допринесоха и подаръците втора ръка
По-рано тази година френската козметична компания придоби австралийската марка Aesop в сделка на стойност 2,3 млрд. евро - най-голямата покупка на марка, извършвана някога от L'Oreal. Предишното й най-голямо придобиване беше покупката на YSL Beauté за 1,5 млрд. евро през 2008 г., според данни на Dealogic. L'Oréal притежава широк спектър от марки - от Giorgio Armani до Maybelline и Yves Saint Laurent.

Франсоаз Бетанкур Майерс и Бернар Арно са най-богатите жена и мъж в светаСпоред класация на Forbes
Въпреки това ново рекордно богатство, състоянието на Майерс е значително по-малко от това на Бернар Арно, който ръководи LVMH, най-големия производител на луксозни стоки в света. Той е вторият най-богат човек в света след Илон Мъск със състояние от 162 милиарда евро.