Ако обмисляте да смените работата си, 2024 г. може да е подходящата година. От броя на потенциалните свободни работни места до квалификацията, която ще ви е необходима, кандидатите могат да намерят по-приятелски настроен пазар на труда, особено в областта на технологиите.

Някои от новите критерии за подбор обаче може да означават, че ще трябва да актуализирате автобиографията и профила си в LinkedIn. Анализ на Fast Company прогнозира пет нови тенденции за наемане на служители през новата година:

1. Компаниите ще търсят все повече хора

Съкращенията и замразяването на назначенията, които се случиха през тази година, ще приключат, казва Том Гимбел, основател и главен изпълнителен директор на LaSalle Network, компания за подбор на персонал. "Три четвърти от компаниите, с които работим, планират да увеличат броя на служителите си през 2024 г.", добавя той.

Гимбел казва, че съществува и опасност за тази перспектива: "Ситуацията в Украйна и Близкия изток може да повлияе на всичко, както се случи по време на пандемията и Голямата рецесия през 2009 г."

Топ 10 страни за дигитални номади: Румъния и Хърватия преди ПортугалияЕвропейските страни отново доминират в топ 10, но има някои изненади

2. Оборотът се забавя

Голямата оставка приключи и прахът започва да се утаява, казва Брандън Стивънс, главен изпълнителен директор на Scoutr, платформа за наемане на персонал.

"Много хора остават на позициите си", казва той. "Те не бързат и са много по-методични и много по-преднамерени в преместването си. Не виждате напускания, които да се случват спонтанно."

Според Стивънс компаниите също са все по-методични в изграждането на своя набор от таланти. "Предприятията са по-съзнателни по отношение на своята работодателска марка", казва той. "Партнирахме си с Gartner и те наричат това цикъл на раздвижване.

3. Икономика базирана на уменията

Традиционно повечето организации работят по модел, базиран на позицията, казва Стивънс. За да запълнят дадена роля, мениджърите работят със специалисти по човешки ресурси, за да изготвят длъжностна характеристика. Този метод обаче се променя, тъй като много компании поставят по-голям акцент върху уменията.

Според Стивънс моделите, базирани на умения, позволяват на компаниите да създадат база данни с умения, специфични за съответната организация. Мениджърите, отговарящи за наемането на служители, могат по-добре да предвидят кой може да влезе в тази роля и да се представи добре въз основа на своя потенциал.

Компаниите ще гледат повече на поведенческите умения, отколкото на техническите, добавя Люси Бомонт, мениджър на решения и лидер за SHL, платформа за управление на таланти.

"Фокусът върху техническите способности помогна на HR да наемат хора, които могат да се справят с работата и да постигат резултати бързо", казва тя. "И все пак темпото на промените и появата на нови умения ще означава, че организациите ще изпаднат в постоянна надпревара за намиране на хора с последните и най-модерни технически способности."

Бомонт очаква компаниите да започнат да откриват хора с гъвкавост при усвояването на нови умения, които могат да решават проблеми и да комуникират своите открития с колегите си.

Преминаването от модел, базиран на длъжности, към такъв, базиран на умения, може да увеличи производителността и задържането на служители, като подобри морала, казва Стивънс. "Това е нещо съвсем ново в света на труда", добавя той.

Бизнес, финанси, технологии: Шест прогнози за водещите сектори през 2024 г.Какво ни очаква в бъдеще не може да се твърди със сигурност, но CNN публикува прогнозите на водещи експерти по отношение на икономиката, изкуствения интелект и бизнеса за 2024 г.

4. Компаниите отново възприемат дистанционната работа

Стремежът за връщане към офиса се забавя, тъй като компаниите признават ценностите на работната сила за баланс, гъвкавост и автономност, казва Лора Даниелс, главен директор на персонала в Typeform.

"Този тласък до голяма степен е резултат от офисните площи, от които компаниите все още не могат да се освободят, както и от липсата на иновации, които да решават проблемите на дистанционната работа", казва тя.

Даниелс прогнозира, че компаниите отново ще приветстват дистанционната работа, когато договорите им за наем изтекат и се появят нови инструменти за подобряване на асинхронното сътрудничество. Работодателите ще преосмислят работните пространства с по-малки площи за целенасочено сътрудничество.

"Помислете за това по следния начин: Когато е бил изобретен автомобилът, хората са си купували коли много преди да има магистрали", казва тя. "Работата от разстояние е същата. Докато се нагаждаме, експериментираме и правим нововъведения, няма да мине много време, преди инструментите и технологиите да наваксат, за да направят дистанционната работа безпроблемна."

Изкуството да поискаш повишение на заплатата в 5 стъпкиКато служител трябва да усъвършенствате уменията си, както и да поемате по-голяма отговорност, показвайки на мениджъра си, че сте готови да направите следващата стъпка в кариерата си

5. AI няма да повлияе на назначенията

Ако се притеснявате, че ще загубите работата си заради изкуствения интелект, Гимбел казва, че можете да се успокоите - засега. AI не е проблем за 2024 г.

"Компаниите, които се справят отлично, ще наемат хора, защото искат да продължат да се развиват", казва той. "Те ще се опитат да внедрят изкуствения интелект, но все още не могат да оставят всичките си яйца в тази кошница.