В петък следобед германският парламент прие нов закон, който ще улесни гражданите на държави извън ЕС да си търсят работа, докато живеят в Германия.

Законът има за цел да насърчи повече квалифицирани работници от страни извън ЕС да се преместят в Германия. Той включва въвеждането на т.нар. Chancenkarte (карта на възможностите), съобщават местните медии.

За хората, които искат да се преместят в Германия, за да работят, това е може би най-значимата и вълнуваща промяна от много време насам. Понастоящем само граждани на държави извън ЕС с конкретно предложение за работа от работодател в Германия получават работна виза.

С новата Chancenkarte търсещите работа, които могат да се издържат финансово, ще могат да живеят в Германия до една година, докато си търсят препитание. За разлика от сегашните работни визи, които обвързват кандидатите с определени позиции, Chancenkarte ще позволи на притежателите им да сменят работата си и да работят временно или на непълно работно време, докато търсят по-дългосрочна заетост.

Германия в примката на инфлацията: Мрачни прогнози за водещия пазар в ЕСПотреблението ще намалее с 1,7% през 2023 г. и няма да се повиши отново до 2024 г., когато се очаква да отбележи ръст от 2,2%
Съществуват обаче някои допълнителни изисквания. Chancenkarten ще се издават на хора, които имат професионална квалификация или университетска диплома. Тези квалификации могат да бъдат от всяка точка на света, а новият закон ще опрости и процеса на признаване на чуждестранните квалификации в Германия. Кандидатурите ще бъдат оценявани и по точкова система, при която кандидатите получават точки въз основа на възрастта, връзката им с Германия, професионалния опит и владеенето на немски език.

За бежанците, които очакват одобрение за убежище, и за тези, които са в Германия с туристическа виза, работните правила, свързани с техния имиграционен статут, също ще станат малко по-облекчени.

Консервативните политици се противопоставят на промяната

В изказване в Бундестага министърът на вътрешните работи от социалдемократите Нанси Файзер коментира, че проектозаконът "осигурява просперитет в Германия", като настоява, че трябва да бъдат премахнати допълнителни бюрократични пречки, за да могат повече хора да се преместят в страната с лекота и да ѝ помогнат да се справи с острия недостиг на работници.

"Неприемливо е да трябва да се попълват 17 различни заявления, за да дойде в страната нов работник в сферата на домашните грижи например", казва Файзер.

Ръст на германския износ обори прогнозите, но бъдещето остава несигурноПрез април износът на страната се е увеличил с 1,2% при прогнози за спад от 2,5% на месечна база
Недостигът на работници в Германия наскоро достигна рекордно високи стойности, а директорът на Федералната агенция по заетостта на страната Андреа Налес подчертава, че "дори ако Германия използва целия си вътрешен потенциал, запълването на свободните работни места няма да бъде възможно без допълнителна имиграция, също и по демографски причини.

“Нуждаем се както от работници, така и от квалифицирани служители", категорична е тя.

Не всички са въодушевени от това обаче.

Най-голямата опозиция срещу закона идва от консервативните и десните партии. Андреа Линдхолц от ХСС например смята, че намаляването на езиковите изисквания би означавало да се насърчи пристигането на повече "нискоквалифицирани" работници в Германия. Норберт Клайнвахтер от AfD също отправя остра критика, предполагайки, че новият закон ще превърне Германия в "страна на боклука".

От Зелената партия пък защитават решението на коалицията да намали изискванията за владеене на немски език, заявявайки, че работната среда е най-доброто възможно място за изучаване и подобряване на уменията по немски език.

"Това е наистина добра новина за тази страна. Направихме няколко решаващи стъпки напред по отношение на конкуренцията с други успешни имиграционни държави като САЩ или Канада", смятат германските “зелени”.