Представяте ли си дрон, с който земеделците могат да следят постоянно посевите си и да реагират навременно при всяка заплаха за своята реколта? А сега си представете куче-робот, което охранява двора ви. А какво ще кажете за приложение, което може да ви научи да танцувате балет, докато си седите в хола?

Дори да ви звучат невероятно подобни възможности, те са само част от проектите, одобрени за участие във второто издание на PARA Robotics Incubator на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA).

Инкубаторът е насочен към подкрепата на софтуерни и хардуерни проекти, свързани с роботика, автоматизация, Индустрия 4.0, дронове, умен град, умно селско стопанство и здравеопазване. Те са разделени в два потока - ученици и студенти/работещи, а Генчо Керезов, зам.-кмет на Столична община с ресор иновации и част от журито на инкубатора, е категоричен:

“За мен не е от такова значение нивото на проектите. По-важно е да се види начина на мислене и потенциала на младите хора, които желаят да развиват иновации в България, защото през последните години идентифицирахме един огромен проблем - едва 4% от младежите у нас искат да бъдат предприемачи и да развиват бизнес. Така че, е от изключително значение от ранна възраст децата да виждат, че има механизми за подкрепа, среда, бизнес сектор, който може да им помогне. Както и институции, които са ангажирани с това”.

Тодор Младенов, изпълнителен директор на “София Тех Парк”, на свой ред, обръща внимание, че подготовката на екипите във втория сезон със сигурност не отстъпва на тези от миналата година, “тъй като тази инициатива е част от нещо много по-голямо, от усилията на всички нас, като общество, да направим средата за иновации много по-добра”.

И ако съдим от разнообразните насоки и качеството на идеите, които носят одобрените за участие във второто издание на PARA Robotics Incubator проекти, то средата определено се подобравя.

От хоби до бизнес - как инкубаторът на PARA подкрепя роботиката у нас Второто издание на инициативата приема кандидатури до 20 февруари 23:59 ч.
А ето ги и тях:

SafeLand

Този проект е насочен към собствениците на земеделска земя, които имат проблеми със загуба на продукция в следствие на пожари, кражби или навлизане на животни. Като решение екипът предлага автоматизирана и отдалечена охрана с дрон.

Дронът лети над определената територия по предварително зададен график и снима както с обикновена, така и с термокамера. Тези снимки се изпращат до сървър, който ги анализира с помощта на изкуствен интелект, след което екипът известява собственика чрез мобилно приложение, като му подава всичката нужна информация.

Solar Reviver

Зад проекта стои екип от трима студенти, част от клуба по Роботика към ТУ-София, които търсят решение на един основен проблем, свързан с ефективността на фотоволтаичните системи - натрупването на прах, дървесни сокове и листа, мъх, птичи изпражнения и други замърсители върху панелите.

Решението на екипа е автономен робот за почистване, който разполага с воден резервоар и четки за измиване, а това позволява целият процес по почистването да се случва напълно автоматично.

Самият робот също се зарежда от соларен панел.

Иновацията в Solar Reviver спрямо останалите подобни роботи на пазара е, че в дизайна е предвиден допълнителен модул за почистване на сняг.

SmartHoney

Пчелите са важна част от глобалната екосистема, което прави проследяването на тяхното здраве проблем от обществено значение. Затова и екипът на SmartHoney предлага решение, което позволява онлайн мониторинг в реално време на редица важни параметри, като по този начин допринася за своевременно решаване и отстраняване на много от проблемите.

SmartHoney е разширение на вече съществуващата платформа BeekeeperAssistant - онлайн пчеларски дневник, а предимството на проекта, твърдят неговите автори, е в използването на алгоритми за машинно обучение с цел своевременно диагностициране на различни заболявания и предписване на лечение. Предписанията са базирани на анализ на условията в кошера (температура, влажност, налягане и др.) и комбинирането на различни показатели (активност, маса, звук и др.).

HFeeder

HFeeder е друг одобрен проект, насочен към селското стопанство. Екипът разработва система за мониторинг и контрол на процеса на хранене и поене на животни чрез автоматизирано и контролирано подаване на храна и вода.

Технологиите, които използва, са микроконтролер Arduino, сензори за обем и температура, нагревател, мотор с редукция, поплавък, соларен панел, соларен контролер и батерия. Информацията се подава до прототипно създадено за целта уеб приложение.

В крайна сметка идеята е да се създаде автоматична хранилка и поилка за животни, свързана към централизирана система за мониторинг и контрол.

5 технологични иновации в помощ на хората с деменция Страдащите от подобни заболявания имат нужда от подпомагане във всеки аспект от ежедневието и технологиите помагат за това
Agroricadrone

Още един дрон, отново в помощ на земеделците. Идеята, която стои зад този проект, е свързана със създаването на безпилотен апарат, който събира информация за земеделските култури, като обработва данните чрез платформа за машинно обучение.

Обработените данни се предоставят на потребителя и му дават възможност да взима информирани решения в дългосрочен план. Като най-доброто време за прибиране на реколтата, например.

Автономна тенис количка

Тенисът става все по-разпространен спорт в България и един от екипите, част от инкубатора, си поставя за цел да реши досадния проблем, свързан с разхвърляните по игрището топки.

За да се справи с него, екипът използва машинно обучение и разработва автоматизирана количка, която да ги събира, като преди това ги идентифицира чрез сензори.

Количката, разбира се, е задвижвана от електричество.

Магическа пръчка

Магическата пръчка на един от извънстоличните отбори, идващ от Русе, е замислена да позволява интерактивни движения. Комбинация от микро камера (закачена срещу потребителя), която следи движенията му, и приложение, което отчита данните, подадени от камерата, и манипулира действията на компютъра, позволява на всеки да направи презентация, без да му се налага да използва дистанционно или клавиатура.

AlMv2

И този проект е насочен към безжичната комуникация между човек и машина. Той представлява интерактивна ръкавица, разпознаваща жестовете на потребителя, чрез сензори на ръката и също може да е добър помощник при презентации.

Други сфери на употреба, които AlMv2 може да има, са свързани с куриерските услуги, обработката на 3D модели и работата във виртуална/добавена реалност, както и, не на последно място, рехабилитационни процеси при пациенти с наранявания на крайниците.

Генеративният AI идва с нови предимства и предизвикателства за бизнесаСпоред компанията за данни CBInsights се очаква инвестициите в тази ниша да нараснат рязко
Budget Dynamics

Budget Dynamics е “модуларна четирикрака платформа”, или, по друг начин казано, куче-робот.

Всички части от тялото на робота са 3D принтирани, което дава възможност за лесно подобряване на съответните компоненти при нужда от такова.

По думите на неговите създатели, когато бъде завършен прототипа, той спокойно ще може да следи за реда във всеки двор.

Develope

След кратко проучване екипът на Develope стига до извода, че повечето хора имат желание да могат да танцуват, било то класически, спортни или народни танци, но не могат. А и нямат време да се научат заради много фактори - неудобна локация на най-близката зала, високи цени или притеснения от настоящите умения.

Има онлайн платформи, но в тях често липсва обратна връзка, която е ключова за развитието на всеки танцьор.

Това мотивира авторите на проекта Develope да създадат мобилно приложение за обучение по танци, базирано на индивидуален подход.

Ключов елемент на приложението е, че освен че включва обучителна програма, която обяснява детайлно основите на даден стил, чрез вграден изкуствен интелект то анализира движенията, а потребителите получават персонализирана обратна връзка, така че бързо да подобрят уменията си.

Както става ясно от този кратък преглед на идеите, които предстои да се развият в рамките на втория сезон на PARA Robotics Incubator, България има на какво да разчита в сферата на напредналите технологии. Поне като талант, желание и хора, готови да вложат време, усилия и средства страната ни да има своето място на глобалната технологична сцена.

А коментарът на Калоян Георгиев от Schneider Electric, част от лекторите и журито на инициативата, облича в думи тази надежда:

“Приятно ме изненада, че ученическите проекти са на по-високо от очакваното ниво. Проучванията, които бяха направили децата, бяха съизмерими с тези на студентите и професионалистите. Приятно ме изненада и факта, че много от насоките се свързани с агробизнес и възобновяема енергия, а не само с роботи. Това означава, че инкубаторът започва да покрива целия спектър на иновациите”.

Иван Гайдаров