Стартирането на американски борсово търгувани фондове (ETF), проследяващи Bitcoin, задълбочава връзките между волатилния свят на криптовалутите и традиционната финансова система, което може да създаде непредвидени нови рискове, твърдят експерти пред Reuters.

Този месец Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) одобри 11 спот Bitcoin ETF-и от различни емитенти, сред които BlackRock и Invesco/Galaxy Digital - преломен момент за криптоиндустрията, преследвана през последната година от фалити и престъпления.

SEC дълго време отхвърляше подобни продукти, позовавайки се на опасения, свързани със защитата на инвеститорите, но беше принудена да преосмисли позицията си, след като загуби съдебно оспорване, заведено от Grayscale Investments.

Криптоиндустрията получи това, което искаше. Защо тогава Bitcoin падна?В началото на тази седмица криптовалута №1 слезе под 40 000 долара за първи път от декември насам
Криптоентусиастите твърдят, че продуктите ще позволят на инвеститорите по-лесно и безопасно да придобият експозиция към криптовалута №1. Но при одобряването на продуктите председателят на SEC Гари Генслър предупреди, че Bitcoin остава "нестабилен актив" и че инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

Общо ETF-ите имат активи от около 21 млрд. долара и могат да привлекат до 100 млрд. долара само през тази година от инвеститори на дребно и институционални такива, прогнозират някои анализатори. Bitcoin обаче поевтиня с повече от 6% от стартирането на продуктите.

Ако бъдат широко приети, те могат да създадат рискове за други части на финансовата система по време на пазарен стрес, като засилят волатилността на цената на криптовалута №1 или създадат дислокации между цената на ETF и Bitcoin, заявяват някои експерти по темата, позовавайки се на доказателства от предишни случаи на волатилност на ETF-и.

Други заявяват, че миналогодишните банкови сътресения в САЩ са показали, че традиционните финансови пазари и криптопазарите могат да предават рискове един на друг. Криптозаемодателят Silvergate Bank например изпадна в ликвидация след тегления, предизвикани от срива на криптоборсата FTX, което на свой ред подхрани паниката, допринесла за фалита на Signature Bank. Междувременно сривът на Silicon Valley Bank предизвика масово бягство от стабилната монета USD Coin.

Какво стои зад голямото завръщане на Bitcoin?От началото на 2023 г. досега Bitcoin е поскъпнал с над 160%
"Тъй като инвеститорите наливат пари в тези продукти, това значително увеличава риска от много по-голяма взаимосвързаност между ядрото на финансовата система и криптоекосистемата", коментира Денис Келехер, главен изпълнителен директор на Better Markets, група за защита на интереси, която лобира SEC да отхвърли Bitcoin ETF, позовавайки се на рисковете за инвеститорите и финансовата система.

Замислена през 2009 г. като алтернативен платежен механизъм, криптовалута №1 се използва предимно като спекулативна инвестиция. Среднодневната му волатилност е около три и половина пъти по-голяма от тази на акциите, според инвестиционния институт Wells Fargo.

Bitcoin ETF-ите могат "особено да засилят" тази волатилност по време на пазарен стрес, а има и други канали, чрез които тези фондове могат да създадат системни заплахи, смята Антонио Санчес Серано, главен икономист в Европейския съвет за системен риск, надзорен орган на Европейския съюз за финансовите рискове.

Тези други канали включват отделянето на цената на ETF от базовия актив, което може да предизвика стрес за институциите с голямо изложение към този тип продукти или тези, които разчитат на ETF за управление на ликвидността.

"Разликите с един обикновен борсов ETF са просто твърде големи по отношение на вградените рискове", казва Серано пред информационната агенция, визирайки Bitcoin ETF-ите, които класифицира като сложни.

От 60 000 до 500 000 долара: Най-смелите прогнози за Bitcoin през 2024Индустрията очаква халфирането и одобрението на ETF-и да привлече по-широк кръг институционални инвеститори
Борсово търгуваните продукти, които са сложни, по-малко ликвидни и с голям ливъридж, са били обект на стрес в миналото.

През 2020 г. например затварянето заради COVID-19 предизвика разпродажба на някои ETF-и за корпоративни облигации. Този стрес щеше да се разпространи на по-широкия пазар на ценни книжа с фиксирана доходност, ако Федералният резерв не беше осигурил спешна подкрепа, включително закупуване на акции на ETF-и за облигации, твърди CFA Institute, професионална инвестиционна организация.

Като цяло ETF индустрията оспорва тезата, че нейните продукти създават системни рискове.

Утрешен провал

Но със сигурност рисковете до голяма степен ще зависят от това колко широко разпространени в крайна сметка ще станат Bitcoin ETF-ите, казват Серано и други експерти.

"Системният риск е свързан с размера. Все още не знаем достатъчно за това кой всъщност ги купува и в какви пропорции", акцентира Оливие Файнс, ръководител на отдела за застъпничество и политически изследвания за EMEA в CFA Institute.

Важи ли за биткойн максимата на Уолстрийт „Купи слух, продай новина“?Биткойнът скочи заради слухове. Как да предвидим какво следва през 2024?
Ръководителите на криптоиндустрията също така посочват, че кризите в при тях, най-вече когато криптовалутите загубиха около две трети от стойността си от 3 трилиона долара през 2022 г., са били ограничени предимно до криптосектора.

Връзката между криптовалутите и финансовата система все още остава "много ограничена", казва и Лапо Гуаданьоло, старши анализатор в S&P Global Ratings, а емитентите на ETF добавят, че са създали достатъчно предпазни огради.

Въпреки това поне един високопоставен служител на SEC изразява загриженост по темата. Когато гласува против одобрението на ETF-и през януари, комисарят на SEC Каролин Креншоу заявява, че агенцията не е взела предвид дали този тип фондове ще създадат връзка с традиционните пазари, която "позволява на кризите в до голяма степен несъответстващите на изискванията криптопазари да се разпространят".

Според нея Bitcoin ETF-ите също така могат да проправят път на по-рискови продукти.

"Опасявам се, че днес се подготвяме за утрешния провал", обобщава притесненията си тя.