Според данни на LSEG в четвъртък следобед регистрираните в САЩ борсово търгувани фондове за Bitcoin (ETF) са изтъргували акции на стойност 4,6 млрд. долара, след като в сряда SEC даде зелена светлина на дългоочаквания продукт.

Това решение е преломен момент за индустрията на криптовалутите, като то се очаква да бъде и тест за цифровите активи, все още разглеждани от много специалисти като рискови. Сега те могат да получат по-широко признание като инвестиция.

Единадесет спот Bitcoin ETF-a - включително iShares Bitcoin Trust на BlackRock, Grayscale Bitcoin Trust и ARK 21Shares Bitcoin ETF - започнаха да се търгуват в четвъртък сутринта, поставяйки началото на ожесточена конкуренция за пазарен дял. Grayscale, BlackRock и Fidelity се очертават като ранни лидери по обема на търговията, сочат още данните на LSEG.

"Търговските обеми бяха сравнително силни за новите ETF продукти", казва Тод Розенблут, стратег във VettaFi, пред Reuters. "Но това е по-дълга надпревара, а не само един ден търговия”.

2024: Криптовалути и регулации - САЩ е глобален полицай, Европа наваксваМиналата година американските регулатори заведоха няколко знакови дела срещу водещи криптокомпании
Зелената светлина от Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ дойде късно в сряда, след десетилетна борба на криптоиндустрията. Досега SEC отхвърляше всички заявления за спот Bitcoin ETF заради опасения, че те могат да нарушат интересите на инвеститорите. В продължение на тази позиция председателят на регулатора Гари Генслер заявява в сряда, че одобренията не са подкрепа за криптовалута №1, наричайки я "спекулативен, нестабилен актив".

Одобрението на ETF обаче вдигна цената на Bitcoin до най-високото ѝ ниво от декември 2021 г. насам. За последно тя се повиши с 0,77% до 46 303 долара, докато цената на Ethereum, втората по големина криптовалута, се повиши с 2,79% до 2597,95 долара.

Надпревара за пазарен дял

Регулаторното одобрение предизвика остра конкуренция за пазарен дял сред емитентите, някои от които намалиха таксите за своите продукти значително под стандарта на американската ETF индустрия още преди старта в четвъртък.

Таксите на новите Bitcoin ETF-и варират от 0,2% до 1,5%, като много компании са готови и на пълен отказ от отчисления за определен период или за определен обем активи в долари. След като нейният ETF се включва в търговията, Valkyrie например намалява таксите си за втори път до 0,25%, като те не важат за първите три месеца.

Криптопазар 2024: Всички гледат към лихвените проценти и Bitcoin ETFПрез 2021 г. Bitcoin достигна рекордно високо ниво от 69 000 долара благодарение на инвеститорите на дребно
В четвъртък Grayscale беше одобрена да преобразува съществуващия си Bitcoin тръст в ETF, като за една нощ компанията е създала най-големия Bitcoin ETF в света с над 28 млрд. долара управлявани активи.

Оценките за това каква сума биха могли да наберат Bitcoin ETF-ите се различават значително. Анализаторите на Bernstein смятат, че това натрупване ще се случи постепенно, като към края на 2024 г. очакванията им са те да надхвърлят 10 млрд. долара. В същото време от Standard Chartered посочват, че ETF-ите могат да привлекат 50-100 млрд. долара в рамките на годината. Други анализатори твърдят, че притокът ще бъде на нива от около 55 млрд. долара за пет години.

Но някои наблюдатели предупреждават, че еуфорията около одобрението може да се окаже преждевременна. По-широката инвестиционна общност все още гледа на криптовалутите като на рискови инвестиции, а скандали като имплозията на криптоборсата FTX през 2022 г. засилват тяхната предпазливост.