Йената поскъпна спрямо долара в ранните часове на азиатската търговия в четвъртък заради съмненията на търговците за поредна намеса на японските власти, целяща да спре рязкото понижение на валутата, като нивото от 160 пункта се счита за ключова защитна линия.

Доларът спадна рязко до 153 йени от около 157,55 по причини, които не бяха изяснени веднага, но търговците и анализаторите побързаха да кажат, че става въпрос за продажба на долари по нареждане на Министерството на финансите на Япония, за да се подкрепи местната валута, която се намира на 34-годишно дъно.

Последното движение дойде в спокоен период за валутната двойка, след като фондовият пазар в САЩ затвори и след като часове по-рано приключи заседанието на Федералния резерв по паричната политика. Доларът вече беше на обратния полюс, след като председателят на Фед Джером Пауъл потвърди, че тенденцията на централната банка е към намаляване на лихвените проценти, дори и ако моментът за това се забави заради лепкавата инфлация.

"Няма съмнение, че Министерството на финансите се е намесило", смята Дайсаку Уено, главен валутен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, цитиран от Reuters. Според него официалните лица са определили 160 йени за долар като своя "последна защитна линия".

"Интервенцията от тази сутрин е доказателство, че японските власти ще интервенират по всяко време на деня и всеки ден от годината", добавя Уено. "Те ще продължат да се намесват."

Академикът от Columbia University и бивш ръководител на Министерството на финансите на Япония Такатоши Ито на свой ред също посочва пред информационната агенция, че е много вероятно японските власти да се намесят, за да дадат знак, че смятат 160 йени за долар за своя „линия в пясъка“.

Йената е подложена на натиск, тъй като лихвените проценти в САЩ се повишиха, а в Япония останаха близо до нулата, което доведе до изтегляне на парични средства от нея и насочването им към по-високодоходни активи. Натискът се засили от март насам, след като очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед намаляха, засилвайки статута на йената като евтина валута за финансиране.

Заместник-министърът на финансите на Япония по международните въпроси Масато Канда, който наблюдава валутната политика, отказва коментар дали Япония се е намесила на пазара. Говорител на Министерството на финансите на САЩ също не коментира движението на валутната двойка.

Миналата седмица Джанет Йелън посочи, че валутните интервенции са приемливи само при "много редки и изключителни обстоятелства", когато на пазарите цари хаос с прекомерна волатилност.

Предизвикателства

Трудностите при спирането на спада на йената станаха ясни от скоростта, с която японската валута обърна посоката си на движение след скока си.

Към 02:40 ч. по Гринуич (4:40 българско време) йената се понижи с повече от 1% до 155,90 за долар, отстъпвайки повече от половината от натрупаните през нощта позиции. Тя продължава да е с около 10% по-ниска спрямо долара през тази година на фона на намаляващите залози за краткосрочно намаляване на лихвите от страна на Фед, докато Японската централна банка даде знак, че ще действа бавно с по-нататъшното затягане на финансовата си политика, след като през март повиши лихвите за първи път от 2007 г. насам.

Разликата между доходността на дългосрочните държавни облигации в двете страни е огромна - 376 базисни пункта, което спомогна йената да достигне най-слабото си ниво от април 1990 г. насам - 160,245 за долар в понеделник. Това събитие предизвика и рязък отскок на йената, който по официални данни в началото на седмицата се дължеше на японската интервенция на обща стойност около 35 млрд. долара, което е близо до рекорден размер. Министерството на финансите отказа да съобщи дали стои зад този ход.