Скок от 15% на акциите на Tesla помогна на Уолстрийт да удължи ралито си и да стартира на зелена територия поредната натоварена с корпоративни печалби и икономически данни седмица.

Динамиката нагоре при производителя на електрически автомобили дойде след като Илон Мъск пътува изненадващо до Пекин през уикенда, а в неделя компанията съобщи, че нейната усъвършенствана услуга за подпомагане на водача е условно одобрена на китайския пазар.

Основните индекси в САЩ се повишиха в понеделник, като S&P 500 се покачи с 0,3%, технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,4%, а Dow Jones Industrial Average също добави 0,4%, или 146 пункта.

Ръстът от 15% на акциите на Tesla е най-големият им еднодневен ръст от 2021 г. насам, но цената им се срива с 22% тази година на фона на помрачаващите се перспективи за растеж на продажбите на електрически превозни средства.

Медийният конгломерат Paramount Global се покачи с 2,9% преди вечерните новини, че главният изпълнителен директор на собственика на CBS, Боб Бакиш, ще се оттегли на фона на преговори за продажба.

Противно на Tesla, aкциите на компанията-майка на Google Alphabet, които скочиха в петък след по-добри от очакваните печалби, отстъпиха с 3,3% в понеделник, докато собственикът на Instagram и Facebook Meta Platforms загуби 2,4%.

Сезонът на печалбите ще набере скорост във вторник, когато се очакват резултатите на Amazon.com, McDonald's и Coca-Cola.

Пазарите на акции отбелязаха печалби миналата седмица въпреки по-горещите от очакваното данни за инфлацията в САЩ, които поставиха под съмнение надеждите на Уолстрийт за намаляване на лихвените проценти през следващите месеци.

Тази промяна в очакванията подхранва повишаването на доходността на държавните облигации, а с тях и разходите по заеми в САЩ.

Референтната 10-годишна доходност се понижи в понеделник до 4,612%, но остава с 0,752 процентни пункта по-висока от началото на 2024 г. Това оказва натиск върху фондовите пазари през по-голямата част от април, водейки и трите индекса към най-лошите им месечни резултати за годината.

Заседанието на Федералния резерв, което трябва да приключи в сряда, може да даде на инвеститорите допълнителни сигнали относно това дали централната банка може да намали лихвите до края на годината. То ще бъде последвано в петък от априлския доклад за работните места, който ще предостави най-новата снимка на икономиката на САЩ.

За разлика от САЩ европейските пазари закриха търговската сесия разнопосочно. Индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса добави 0,09%, във Франкфурт DAX спадна с 0,24%, парижкият CAC 40 загуби 0,14%, а общоевропейският Stoxx 600 регистрира ръст от 0,1%.

Книжата на френската компания Atos се покачиха с 19%, след като съобщи, че е получила предложение от френското правителство за потенциално поемане на част от бизнеса ѝ.

Акциите на Philips скочиха с 29%, след като нидерландският гигант договори споразумение в САЩ по случай, засягащ някои уреди на компанията за лечение на сънна апнея.