Във вторник Samsung Electronics съобщи, че оперативната печалба за първото тримесечие е скочила с 932,8%, тъй като цените на чиповете за памет са се повишили благодарение на оптимизма за изкуствения интелект.

Водещият производител на смартфони отчете приходи от 71,92 трилиона корейски вона (около 52,3 млрд. долара) спрямо очакванията на LSEG за 71,04 трилиона и оперативна печалба от 6,61 трлн. корейски вона при очаквания за 5,94 трлн. Приходите на Samsung за тримесечието, приключващо през март, скачат с 12,81% спрямо предходната година.

Данните са в съответствие с насоките на компанията, дадени по-рано този месец, когато заяви, че оперативната печалба за тримесечието януари-март вероятно ще нарасне до 6,6 трилиона корейски вона, което е с 931% повече от предишната година. Компанията очакваше приходите за Q1 да бъдат в размер на 71 трилиона вона.

Южнокорейският гигант в областта на електрониката отбеляза рекордни загуби през 2023 г., тъй като индустрията се отдръпна след спада в търсенето след пандемията.

"Компанията отчете 71,92 трилиона вона консолидирани приходи благодарение на високите продажби на флагманските смартфони Galaxy S24 и по-високите цени на полупроводниците за памет. Оперативната печалба се увеличи до 6,61 трилиона, тъй като бизнесът с памет се върна към печалба, като отговори на търсенето на продукти с висока добавена стойност", се казва в изявление на Samsung Electronics от вторник, цитирано от CNBC.

Анализаторите на Citi коментират, че виждат ръст за бизнеса с NAND флаш памет на Samsung в резултат на търсенето на компютри с изкуствен интелект. Те потвърдиха своя рейтинг "купува" за акциите на компанията с целева цена от 120 000 вона - 56% ръст спрямо цената на затваряне от 76 700 вона в понеделник.

NAND е основен чип за памет заедно с DRAM.

"Очакваме съхранението на данни (HDD) да бъде следващата важна точка при изчисленията с изкуствен интелект, особено при обучението на моделите, и предвиждаме Samsung Electronics да бъде един от основните бенефициенти на динамиката на търсенето на SSD за обучение", посочват от Citi.

Samsung е най-големият производител на чипове за динамична памет с произволен достъп (DRAM) в света. Те намират място в широк спектър от потребителски устройства, включително смартфони и компютри. От компанията акцентират, че очакват второто тримесечие да бъде движено предимно от търсенето на генеративен AI, докато това на мобилни устройства ще остане стабилно. Същевременно тя очаква търсенето на персонални компютри да бъде повлияно от сезонността, което може да доведе до коригиране на запасите от клиентите ѝ преди пускането на нови продукти през втората половина на 2024 г.

В разговора за приходите във вторник корейският технологичен гигант посочи като основни предизвикателства ескалиращата геополитическа нестабилност и продължаващото повишаване на разходите за основни компоненти, особено за памет.

"Рентабилността през второто тримесечие се очаква да бъде леко понижена в сравнение с първото, когато пуснахме нови водещи продукти тази година, и третото. В отговор на това се фокусираме върху конкурентоспособността на разходите в процесите на научноизследователска и развойна дейност, производството и продажбите, за да постигнем стабилна рентабилност", посочиха от Samsung, като добавиха, че ще продължат да увеличават продажбите на флагмани чрез разширяването на Galaxy AI.

Бизнесът с памет се връща към печалба

Samsung заяви също така, че бизнесът ѝ с полупроводници е регистрирал оперативна печалба от 1,91 трилиона корейски вона през първото тримесечие, в сравнение със загуба от 4,58 трилиона през същия период на предходната година и загуба от 2,18 трилиона през четвъртото тримесечие на 2023.

"Предполагаме, че изненадващата печалба се дължи на по-голямото покачване на цените на паметта при цикъла на силен подем, предизвикан от изкуствения интелект. Компанията ще се ориентира към положителни перспективи на пазара на памет и ще наблегне на готовността си в ерата на изкуствения интелект, включително HBM (12H HBM3E, HBM4) и решения за леене и опаковане на чипове", посочва СК Ким от Daiwa Capital Markets.

Тъй като моделите на изкуствения интелект стават все по-сложни, а масивите от данни - все по-големи, те се нуждаят от памет чипове с по-голям капацитет и по-бързи скорости, за да могат да се справят с тези натоварвания. В доклад от 5 април Ким заявява, че очаква поредното повишаване на цените на чиповете за памет да доведе до увеличаване на приходите на Samsung за второто тримесечие благодарение на бума на изкуствения интелект и земетресението в Тайван.

„Очакваме по-голямо повишение на цените в резултат на земетресението в Тайван", казва тогава Ким, като добавя, че катаклизмът от началото на април временно е повлиял негативно на TSMC и Micron.

За да отговори на търсенето на изкуствен интелект, Samsung заяви, че е започнала масово производство на HBM3E 8H и V9 NAND през април. Тя планира да започне масово производство и на продукти HBM3E 12H и на 128GB продукт, базиран на 1b нанометра 32GB DDR5, през второто тримесечие.

Въпреки макроикономическата несигурност и геополитическото напрежение, компанията очаква оперативната среда да "остане положителна по отношение на търсенето" - подкрепена от генеративния изкуствен интелект - през втората половина на годината.

Samsung също така заяви, че разработването на 3-нанометрови и 2-нанометрови процеси "напредва гладко". Компанията стартира масово производство на 3-нанометрови чипове през 2022 г. и планира такова на 2-нанометрови чипове през 2025 г.

Успех за Galaxy S24

Силните продажби на най-новата серия смартфони на Samsung Galaxy S24 също са помогнали за повишаване на приходите и оперативната печалба на мобилния бизнес на корейския технологичен гигант. Функциите с изкуствен интелект в S24, като например Circle to Search, Photo Assist и Live Translate, са станали изключително популярни сред клиентите, разкриват от Samsung, но предупреждават, че търсенето и доставките на смартфони може да намалеят през второто тримесечие на сезонен принцип.

Все пак от компанията очакват пазарът на смартфони да се възстанови през втората половина на годината благодарение на "стабилизирането на потребителските нагласи, разрастването на портфолиото от продукти, услугите с изкуствен интелект и икономическия растеж в развиващите се пазари".

Samsung ще продължи да разширява услугите на Galaxy AI към съществуващите и новите флагмански продукти, за да стимулира по-нататъшния си растеж.

Нарастваща конкуренция

Много страни в света се надпреварват да произвеждат усъвършенствани полупроводници. По-рано този месец администрацията на Байдън се съгласи да предостави на Samsung финансиране в размер до 6,4 млрд. долара за създаване на нов производствен капацитет на това поле в Тексас. Micron и TSMC също се очаква да получат безвъзмездни средства, за да стимулират производството на чипове в САЩ след десетилетия на изнесена производствена дейност в Азия.

Samsung и TSMC ще се сблъскат с конкуренцията на японската корпорация Rapidus, която наскоро получи 3,89 млрд. долара допълнителни субсидии от японското правителство за масово производство на 2-нанометрови чипове от 2027 г.

Нарастват опасенията, че Samsung Electronics рискува да изгуби водещата си позиция в полза на конкуренти като SK Hynix, също световен лидер в областта на чиповете за памет. На 19 март SK Hynix съобщи, че е първият в бранша, който масово произвежда HBM3E - следващото поколение памет чипове с висока пропускателна способност, използвани в чипсетите за изкуствен интелект. SK Hynix е основният доставчик на чипове HBM3 за чипсетите за изкуствен интелект на Nvidia.

Мехди Хосейни, старши анализатор на технологичен хардуер в Susquehanna International Group, коментира в началото на април, че Samsung е пазарен лидер в областта на паметта, смартфоните и иновациите в сферата на дисплеите. През първото тримесечие компанията също така е успяла да си възвърне първото място при доставките на смартфони, след като загуби короната от Apple през 2023 г., по данни на International Data Corp.