Бил Грос е милиардер, забогатял от инвестициите си във фиксирани доходи.

Той е съосновател на компанията за управление на инвестиции Pimco, където става един от най-добрите мениджъри на фондове за облигации.

Според Forbes нетното състояние на Грос, известен като "Кралят на облигациите", възлиза на около 1,7 млрд. долара.

Въпреки че изгражда репутацията и богатството си върху облигации, напоследък той заковава в десетката с друга инвестиция: дружества с ограничена отговорност (MLP).

В публикация в X, Грос предупреди да не се инвестира в технологични акци и подчерта, че MLP "все още имат инерция".

Yahoo finance дава по-подробен поглед към тези водещи MLP и анализира дали инвеститорите трябва да последват съвета на Бил Грос.

Печеливша стратегия и дивиденти

В миналото Грос често е обяснявал предимствата на Western Midstream.

В тази компания той притежава активи за среден добив и преработка в Северна и Централна Пенсилвания, Тексас и Ню Мексико. Основният й фокус е върху операциите по събиране и преработка (G&P).

Услугите ѝ включват:

·      Природен газ: Събиране, компресиране, обработка, преработка и транспортиране

·      Течни горива (кондензат, течни горива от природен газ (NGL) и суров нефт): Събиране, стабилизиране и транспортиране

·      Добив на водни ресурси: Събиране и съхраняване

Western Midstream печели такси, осигурени с дългосрочни договори, като предоставя тези услуги на производителите на нефт и газ (начело с компанията майка и основен инвеститор Occidental Petroleum).

Макар че тези договори, основани на такси, намаляват пряката експозиция на компанията към цените на суровините, бизнесът ѝ е чувствителен към обема (ако цените спаднат, клиентите-производители няма да пробиват толкова много нови кладенци, което ще се отрази на обемите, преминаващи през активите на Midstream).

MLP генерира сравнително предвидими приходи, което осигурява добра видимост за паричните потоци, капиталовите разходи за растеж и паричните разпределения за инвеститорите.

Наскоро компанията продаде няколко неосновни актива за 790 млн. долара. Това й осигури парични средства за значително намаляване на коефициента на задлъжнялост и на дяловете в обращение.

В резултат MLP очаква да може да изплати поне 3,20 долара на единица през тази година (с възможност за увеличение до 3,50 долара), което е до 52% увеличение и повишава доходността от разпределение до близо 10%.

Силният свободен паричен поток и балансът на компанията ѝ позволяват да инвестира в разрастване на дейността и печалбите си.

Тя очаква капиталовите разходи да бъдат между 700 и 850 млн. долара през тази година. Същевременно разполага с гъвкавост да извършва придобивания (миналата година купи Meritage Midstream Services в сделка за 885 млн. долара). Тези инвестиции би трябвало да увеличат паричния поток на дружеството, което ще му даде повече гориво за увеличаване на дистрибуцията.

Разрастване на дистрибуцията

MPLX е дружество с ограничена отговорност, създадено от рафиниращия гигант Marathon Petroleum.

Първоначално то се фокусира върху изграждането и закупуването на логистични и складови активи (напр. тръбопроводи и терминали за нефт и рафинирани продукти) в подкрепа на своята рафинираща компания майка.

Впоследствие обаче се диверсифицира и стана собственик на тръбопроводи за природен газ и NGL на дълги трасета и активи за G&P.

Логистичните и складовите активи на компанията обикновено генерират много стабилни парични потоци, подкрепени от структурата на таксите "вземи или плати" и регулираните тарифи, което смекчава въздействието на колебанията в обема и цените на суровините.

Дружеството използва стабилния си паричен поток, за да изплаща дивиденти на инвеститорите (понастоящем доходността е 8,1%), да инвестира в проекти за разширяване и да поддържа финансова гъвкавост.

През 2024 г. MLP очаква да финансира проекти за растеж на стойност около 950 млн. долара. Междувременно то ще извършва придобивания. Миналата година изкупи дела на партньор в съвместно предприятие G&P за 270 млн. долара, а наскоро подобри още една компания, като внесе нов проект за растеж.

Свързаните с растежа инвестиции на MPLX й дадоха възможност да увеличи разпределението си с 10% през всяка от последните две години. С по-нататъшния растеж, който предстои, компанията би трябвало да продължи да увеличава изплащането си.

Трябва ли да бъде послушан Бил Грос

Едно от нещата, които той харесва в MLP, е, че изплащат високодоходни разпределения, които до голяма степен се отлагат за данъчни цели.

В качеството си на прохождащи предприятия MLP прехвърлят приходите, загубите, приспаданията и кредитите на своите инвеститори. Това елиминира двойното данъчно облагане, т.е. данъците на корпоративно ниво и данъците върху дивидентите. И прави MLP потенциално идеални за тези, които търсят пасивен доход с данъчни облекчения.

Въпреки това MLP имат своите недостатъци. Те изпращат на инвеститорите Таблица К-1 вместо 1099-DIV. К-1 често пристигат няколко месеца по-късно от 1099 и могат да усложнят данъчното облагане.

Освен това енергийният сектор може да бъде нестабилен, което би могло да се отрази на разпределението на MLP, ако има голям спад - въпреки че MPLX и Western Midstream подкрепят своите плащания с надеждни финансови показатели.

Абстрахирайки се от тези вероятни негативни ефекти, дружества с ограничена отговорност като Western Midstream и MPLX са идеални, ако инвеститорите желаят нарастващ поток от пасивни доходи.