Цените на медта скачат до най-високата си стойност от 15 месеца насам през април, достигайки 4,3 долара (4,01 евро) за паунд, преди да се установят на 4,2 долара в четвъртък сутринта. Това е седмичен ръст от 1,61% и месечен от 9,05%.

Това се дължи главно на опасенията за намаляване на предлагането, както и на постоянно нарастващото търсене. Китайските металургични заводи са основната причина предлагането на мед да е доста драстично намалено в момента, тъй като няколко от тях намалиха производството. Освен това предстоящите регулации могат да доведат до намаляване на производството от Китай с до 10% през 2024 г., отбелязва Euronews.

От друга страна, търсенето се очаква да нарасне драстично от Европа и САЩ, тъй като се наблюдава подем в икономическото и промишленото възстановяване след няколко месеца на затихване на дейността.

Освен това преходът към зелена икономика значително стимулира търсенето на медта в момента, тъй като тя е ключов компонент в електрическите превозни средства и инфраструктурата за възобновяема енергия.

Това нарастване на търсенето, както и намаляването на предлагането, може да доведе до дефицит в сектора в рамките на годината. Медта се разглежда и като показател за цялостното икономическо състояние на дадена страна, поради което покачването на цените може да означава добри новини за икономиките.

Проблеми в медни мини, които задушават предлагането

През последните няколко месеца медните мини по света изпитват значителни затруднения. Това важи с особена сила за тези в Замбия, които са жизненоважни за икономиката на страната и осигуряват до 70% от приходите от износ.

Въпреки това някои от най-известните медни мини - "Конкола", собственост на индийската компания Vedanta Resources, са заплетени в правен и данъчен спор през последните няколко години. Това се дължи главно на обвиненията на правителството на Замбия, че Vedanta преувеличава плановете си за разширяване и не плаща достатъчно данъци.

Естествено, това доведе до проблеми с доставките, като през 2023 г. производството на мед в африканската държава пострада.

По подобен начин друга ключова медна мина в Панама - Cobre Panama, собственост на First Quantum Minerals, наскоро беше затворена поради проблеми с околната среда и биоразнообразието. Тъй като тя е разположена в джунглата, местните жители и природозащитниците бяха особено загрижени за замърсяването на водоснабдяването от минните дейности.

В медни мини в Южна Америка, като чилийските и перуанските, също се наблюдават множество проблеми, вариращи от по-малък добив до повишаване на данъците, социални вълнения и опасения за околната среда, особено в чувствителната от екологична гледна точка пустиня Атакама.

В края на миналата година миннодобивният гигант Anglo American също намали прогнозата си за добив на мед за 2024 г. до около 730 000-790 000 тона, което е огромно понижение спрямо очакваните по-рано около 1 млн. тона, пише Euronews. Въпреки това компанията остави тази прогноза непроменена през февруари 2024 г.

Ще се задържи ли ралито на медта?

Въпреки че в момента цените на медта се повишават, спекулациите за това колко дълго ще продължи това рали все още продължават. Това е така, защото в основата си цените се движат много циклично, главно поради времето, което е необходимо на една мина да достигне до производство, което понякога може да отнеме дори 10 години.

Поради това по време на фазата на изчакване има известно забавяне в предлагането и съответно цените могат да се повишат. След като обаче определен брой мини достигнат производствения етап, предлагането може отново да скочи изведнъж, което води до понижаване на стойностите.

Колин Хамилтън, анализатор на суровини в BMO Capital Markets, казва пред CNBC: "Пазарите на суровини винаги се оправят сами. Те винаги намират начини да смекчат ситуацията.

"Ако не можем да решим проблема от страна на предлагането, ами познайте какво, ще навредим на търсенето, а това естествено прави инфлацията. Ето защо през голяма част от изминалата година имахме слабо представяне.

"Така че, ако цената на медта стане, четири пъти по-висока от тази на алуминия, ще се наблюдава известно пренасочване и заместване. Предвиждам много високи цени на медта, които бихме могли да достигнем временно, но след това търсенето ще се коригира в ключови области."