Главният глобален стратег на Société Générale – Алберт Едуардс, не е известен с оптимизма си.

Ветеранът от Уолстрийт влезе в заглавията на финансовите новини през 1996 г. със смелата прогноза за "ледников период" в икономическа стагнация и отрицателна доходност на облигациите, която се оказа до голяма степен вярна.

През последните години Едуардс беше гласът, който легитимира спорния термин "алчна инфлация" - критиката към корпорациите, че използват нарастващите разходи по време на пандемията и войната в Украйна като "извинение", за да увеличат маржовете на печалбата си.

През април 2023 г. критиките относно икономическото въздействие на корпоративната алчност отекнаха гръмко на Уолстрийт с изречението: "Възможно е да наблюдаваме края на капитализма.", припомня Fortune.

През юни 2023 г. Едуардс заяви, че ситуацията наистина е различна.

"Алчността е противоречива тема. За мен тя е проста – не мога да открия прецедент в историята (включително инфлационните 70-те години на ХХ век), при който разходите за единица продукция да са нараснали рязко и въпреки това печалбите също да са се увеличили, освен в този цикъл. Този път нещата със сигурност са различни.", категоричен беше икономистът.

Сега Едуардс, който от години прогнозира рецесия, насочва фокуса към изкуствения интелект. "Всеки балон има завладяващ сюжет", твърди той.

"Сегашният сюжет се концентрира върху очакването за рязко увеличение на корпоративните печалби, предизвикано от изкуствения интелект, което да оправдае напълно настоящите стратосферни оценки. Онези от нас, които преживяха балона на технологичния пазар в края на 90-те години, са чували всичко това преди.", допълва експертът.

Според Едуардс, теорията, че изкуственият интелект ще доведе до бум на корпоративните печалби, е "напълно правдоподобна", но към момента няма достатъчно ръст, за да я подкрепи.

В стремежа си да измери "динамиката" в ръста на печалбите, стратегът разглежда процента на промените в прогнозите на анализаторите на Уолстрийт за печалбата на акция (EPS) в S&P 500, които са повишени. Установява, че в четвъртото тримесечие на 2023 г. 48% от промените в прогнозите на анализаторите за печалбата на акция са повишени, в сравнение с близо 80% в началото на 2021 г.

По подобен начин шестмесечната средна стойност на процента на повишенията на EPS показва ясна тенденция за по-малко повишения на прогнозите в края на миналата година.

"Всичко, което мога да обобщя в заключение, е, че оптимизмът на анализаторите по отношение на S&P е достигнал само 50%, преди да спадне, не е характерен за нормалните циклични възстановявания, да не говорим за "нова ера" на AI. Но именно низходящият тренд привлича вниманието ми. Наистина ли тoлкова анемичен фон на печалби е съвместим с покачването на S&P с една трета за една година?", пита риторично икономистът.

Едуардс е на мнение, че макар много експерти да смятат, че близо 10-процентното увеличение на акциите от началото на годината се дължи на потенциала на изкуствения интелект, "основната причина за рекордните стойности на S&P може да бъде прекалено разхлабената парична политика".

Според него въпреки повишаването на лихвените проценти с цел борба с инфлацията и намаляването на размера на баланса си, Фед всъщност увеличава паричната база на американската икономика.

Това значи, че паричната политика не е толкова строга, колкото мнозина я възприемат. Многократно обявеният край на ерата на "лесните пари" не означава, че те са трудно достъпни или поне засега.

"Звучи като шега дори да предполагаме, че паричната политика е рестриктивна", твърди Едуардс, като отбелязва, че операциите на Фед "вкарват достатъчно ликвидност в системата". Ето защо той е убеден, че е налице увеличение на "базовите пари", дори когато облекчаването преминава в затягане.

Що се отнася до ралито на фондовия пазар, Едуардс смята, че "може би все пак това е свързано с ликвидност, предизвикана от Фед", а бумът на изкуствения интелект е само сюжет, който осмисля тенденцията.