Докато крипто общността се радва, че във вторник биткойнът достигна своя исторически връх, Binance има идеалния подарък, с който да изненадате специалния трейдър в живота си. Най-голямата криптоборса в света представи Crypto - свой собствен луксозен аромат, "съчетаващ финанси с аромати".

И така, на какво точно ухае криптото?

Циниците може да предположат, че той напомня за потта на основател по време на разследване на Комисията по ценни книжа и борси, но Binance настоява, че това не е нищо друго освен "освежаващи нотки на озон, сол и мъх".

Binance е произвела около 100 бутилки от парфюма, но те всъщност не са за продажба, съобщава TechCrunch. Вместо това ароматът ще се разнася в търговски център в Бахрейн.

Представата, че уханието на криптовалута може да бъде уловено завинаги в луксозен флакон, е умишлено абсурдна, казват от компанията. Тя е кимване към шегата "представете си миризмата", произлизаща от популярно меме в 4chan.

"Този игрив ход носи по-дълбок мотив: пряка ангажираност с обществеността относно начина, по който се възприема криптото, заедно с нетрадиционно средство за привличане на повече жени в тази индустрия", се казва в изявление на Binance.

Замислен от женския отбор маркетингови лидери на криптоборсата, парфюмът е пуснат на пазара преди Международния ден на жената 8 март, в опит да насочи повече жени към дигиталните валути. Компанията също така предлага по 25 долара на първите 5000 жени, които завършат курс за начинаещи в Binance Academy.

"Crypto не е просто аромат, който рекламираме - това е послание към жените, че те имат значителна роля в криптореволюцията", казва Рейчъл Конлан, главен маркетинг директор в Binance. "Криптовалутата е универсална - тя е свързана с овластяването на всички хора. Време е да гарантираме, че нито една жена няма да бъде изоставена в тази финансова революция".

Миналата година по-малко от една пета от притежателите на криптовалути в САЩ са били жени, като този брой обаче се е увеличил до малко под една трета, според проучване на Security. Същевременно по-малко от 5% от основателите на криптовалути са жени, посочва Fortune.

Binance казва, че кампанията черпи вдъхновение от методите на рекламите за красотата, като подкопава предубедените представи за това за кого е предназначена криптовалутата. Въпреки това, когато TechCrunch задава въпрос на Конлан дали кампанията апелира към стереотипите, според които жените се интересуват само от феминизирани материални блага, тя защитава подхода: "Последното нещо, което бих искала, е това да бъде покровителствено. Това, което искам, е да бъде прието с чувство за хумор."

Макар че борсата пуска парфюма в шеговит дух, това може би няма да е достатъчно, за да прикрие предстоящото осъждане на бившия основател на компанията Чанпенг Джао, което е насрочено за 30 април в Сиатъл. Прокурорите искат присъда от поне 1,5 години затвор за канадския гражданин, който е обвинен в пране на пари и в момента е на свобода срещу гаранция от 175 млн. долара в САЩ.

Парфюмът следва и новината, че Binance.US, американското подразделение на борсата, "избухна" скоро след като SEC я удари със съдебен иск през юни миналата година, съобщават документи от вторник.