Стартирането на успешен бизнес в Европа не е леснопостижима цел.

В някои страни на Стария континент има строги разпоредби, които могат да затруднят гражданите на държави извън ЕС, но други са отворени и приветстват както местни, така и чуждестранни инвеститори и бизнесмени.

След пандемията и енергийната криза, Европа се стреми да създава повече възможности за малки и средни предприятия (МСП).

Има редица схеми за финансиране и подкрепа, като например Програмата за единния пазар, Механизма за свързване на Европа и "Хоризонт Европа".

Съществуват и различни инструменти, като например бизнес портала "Вашата Европа", мрежата "Enterprise Europe" и "Еразъм за млади предприемачи", допълва Euronews.

ЕС е дом на 24,4 милиона МСП през 2023 г.

По данни на Statista през 2023 г. в Европейския съюз има около 24,4 млн. малки и средни предприятия (МСП), в които работят близо 85 млн. души. Те съставляват около 99,8% от всички действащи предприятия на континента и са гръбнакът на по-малките региони и градове.

Отпускат 180 млн. лв. за по-зелен и екологичен бизнес Очаква се мярката да стартира до края на март

Има няколко ключови фактора за класифициране на условията за стартиране на бизнес.

Индексът на Световната банка "Лесно правене на бизнес" ги класифицира в 10 параметъра:

  • Започване на бизнес
  • Издаване на разрешителни
  • Получаване на електричество
  • Регистриране на собственост
  • Получаване на кредит
  • Защита на инвеститори
  • Плащане на данъци
  • Трансгранична търговия
  • Принудително изпълнение на договори
  • Решаване на проблеми, свързани с несъстоятелност
  • Въпреки че не всяка страна е най-добра в тези категории, Euronews класира най-лесните държави за започване на бизнес, а България също влиза в списъка.

    Ирландия

    Република Ирландия е един от най-популярните избори за започване на бизнес в Европа, тъй като е икономика с високи доходи и силно развита в дигитално отношение.

    Използването на смартфони е достигнало 90%, а достъпът до интернет в домакинствата 92%, което създава добра основа за бизнес с технологични и дигитални продукти.

    С инвестициите на Enterprise Ireland в около 200 стартиращи предприятия всяка година, страната изпраща много силно послание към предприемачите по света.

    Coinbase избра Ирландия за основен оперативен и регулаторен хъб в ЕСАко бъде одобрена, Coinbase ще има лиценз да

    Според доклада на Световната банка Doing Business in the European Union 2020, няколко ирландски града заемат високи позиции по много от горепосочените параметри.

    Членството на Ирландия в Европейския съюз, ОИСР и Еврозоната, както и използването на еврото и наличието на английски като един от основните езици също са много привлекателни фактори за европейските предприемачи. Това се дължи на по-голямата лекота на бизнеса, по-големия пазар в целия ЕС и спестяването на разходи, тъй като не се налага да се плащат такси за обмяна на валута или превод.

    Предприемачите от Обединеното кралство, Исландия, Норвегия, Швейцария и ЕС не се нуждаят от никакви разрешителни или визи, за да открият бизнес в Ирландия. Страната също така улеснява дистанционното създаване и регистриране на фирми за граждани на държави извън ЕС. Освен това тя има една от най-ниските ставки на корпоративния данък в света 12,5 % и договор за избягване на двойно данъчно облагане със 72 държави до момента.

    България е на челните места за най-ниски данъци в ЕвропаВ Дания (55,9%), Австрия (55%), Португалия (53%), Швеция (52,3%) и Белгия (50%) плащат най-много данъци на държавата

    България

    България е предпочитан бизнес хъб в Източна Европа поради сравнително ограничената бюрокрация при създаването на компания, което отнема само няколко седмици, пише в анализа си Euronews.

    Административните разходи също са много ниски в сравнение с по-голямата част от Европа, а корпоративният данък е само 10%.

    Готови ли са българските фирми да използват изкуствен интелект в бизнесаЦентърът

    Чуждестранните компании нямат законови ограничения за закупуване на земя и трябва да покрият само оперативни разходи след регистрацията.

    Предприемачите от ЕС могат да се възползват и от евтина, висококвалифицирана и многоезична работна ръка и сравнително ниски разходи за живот, като същевременно имат достъп до единния европейски пазар поради факта, че България е част от ЕС.

    Геополитическото разположение в Югоизточна Европа осигурява удобен достъп до други утвърдени пазари като Гърция и Турция, като същевременно открива възможности в Сърбия и Република Северна Македония (РСМ).

    България също така позволява дистанционна регистрация на дружества. Въпреки това, корупцията все още е проблем, който трябва да се вземе предвид, докато се обмисля какъв тип бизнес да се създаде и в коя част на страната да се установи.

    Transparency International: България е сред най-корупираните държави в ЕС В дъното на класацията заедно с нас са Румъния и Унгария

    Нидерландия

    По данни на Световния икономически форум, Нидерландия е петата по големина икономика в ЕС с брутен вътрешен продукт от около 918,7 милиарда евро, което представлява около 5,96% от икономиката на ЕС.

    Разположена много удобно в Западна Европа, страната има изключително космополитна, високообразована и квалифицирана работна сила.

    Нидерландското правителство предоставя множество схеми за подкрепа на бизнеса и данъчни облекчения за нови предприятия.

    Въпреки че ставката на корпоративния данък е малко по-висока от някои други европейски варианти и възлиза на 25,8 % за редица собственици на бизнес цената си заслужава заради местоположението и достъпа до пазара.

    Стимулите включват облекчение за предприемачи, както и 30-процентно данъчно облекчение. То позволява на работодателите да плащат 30% от заплатите на чуждестранните таланти, без да удържат данък.

    Пазарът на труда се трансформира: Какви професии търси ЕвропаВ перспективата за тази година, най-бързо растящите позиции са свързани с устойчивостта, изкуствения интелект и развитието на бизнеса

    Освен това правителството подкрепя научноизследователската и развойната дейност, както и иновациите, като възстановява различни разходи на компаниите, които провеждат научни изследвания или разработват нови иновативни продукти.

    Нидерландия е особено предпочитана от инвеститори с технологично напреднали компании, като например в областта на роботиката и изкуствения интелект, както и в търговията на дребно.

    Швеция

    Благодарение на инфраструктурата и технологиите от световна класа Швеция е на второ място в Индекса за готовност за работа с мрежи 2020. Той измерва доколко една страна е готова за цифрови технологии и доколко гражданите, компаниите и правителството са готови да използват пълноценно наличните технологии.

    По този начин Швеция се превръща в център за стартъпи и бизнес за технологичните предприемачи от цял свят, с голям брой ранни внедрители на нови технологии. Сред известните шведски компании са Ericsson, Astra Zeneca, Volvo и Sandvik, както и Klarna и Spotify.

    Тъй като Швеция е и най-голямата скандинавска икономика, тя има процъфтяващ строителен сектор с отличен обхват в цяла Северна Европа, който също привлича строителни предприемачи и допринася за стабилната инфраструктура.

    10 компании, за които можете да работите отвсякъде и плащат добреОбластите на счетоводството, технологиите или графичния дизайн най-често предлагат тази възможност

    Ниските нива на корупция също допринасят за очарованието на страната.

    Обединеното кралство

    По данни на Британската бизнес банка всяка година в Обединеното кралство се създават около 360 000 нови компании.

    Създаването на дружество също е сравнително бързо, лесно и евтино, като заявленията по пощата се обработват в рамките на 8 до 10 дни, а онлайн заявленията в рамките на 24 часа.

    С една от най-разнообразните икономики и работна сила в Европа, Обединеното кралство разполага и с мерки за подпомагане на предприятията през първите няколко години, когато рентабилността е ниска.

    То предоставя данъчни облекчения в края на жизнения цикъл на предприятието по отношение на приходите, получени от продажбата на активи.4

    Великобритания затяга визовия режим за легалните мигрантиБизнес и синдикати се противопоставят на мерките заради проблемите с работната ръка в страната

    Освен това, Обединеното кралство има силна данъчна и правна система с ефективни процеси и ставка на корпоративния данък от 25% за всички дружества с ограничена отговорност.

    Тъй като една трета от възрастните имат висше образование, работната сила е висококвалифицирана и адаптивна.

    Предприемачите могат да се възползват и от редица възможности за групово финансиране, рисков капитал и ангелски инвестиции, както и от субсидии, финансиране и консултации чрез различни правителствени служби.