Историята на "Пепе" - хипопотам, който е бил част от личната менажерия на Пабло Ескобар, е включен в основната програма на „Берлинале“ следващия месец.

Лентата е дело на режисьора Нелсон Карлос Де Лос Сантос Ариас и открива нови хоризонти пред доминиканското кино.

"Pepe, La Imaginación en el Tercer Cine", каквото е оригиналното заглавие на филма, е доминиканско-колумбийско-намибийско-германска копродукция, посветена на един от хипопотамите на колумбийския наркобарон.

Животното е убито през 2009 г. в Пуерто Берио. То е първото от дивото стадо хипопотами, формирано след като Ескобар нелегално внася три от тях в личния си зоопарк през 1981 г. Днес те са приблизително 65 на брой и са единственото диво стадо извън Африка.

Хипопотамите на Ескобар ще бъдат депортирани в Индия и МексикоКолумбия планира да изпрати десетки потомци на екзотичните любимци на Пабло Ескобар в Индия и Мексико

Разказвайки историята на Пепе, Де Лос Сантос напомня за историята на Карибите между тъгата и прозренията.

Проектът печели финансиране от Световния фонд за кино + АКТБ 2020, превръщайки се в първата копродукция между африканска държава и испаноговорящия Карибски басейн.

Филмовият фестивал в "Берлинале", известен с прожекциите на ленти с политическа насоченост, тази година отстъпва леко встрани от наболелите проблеми, които вълнуват света, отбелязва Reuters.

Сред акцентите в обявената днес програма е "La Cocina", филм на Алонсо Руиспаласиос с Руни Мара в главната роля, който проследява обедната суматоха в нюйоркска кухня.

"A Traveler's Needs" на Хонг Санг-Су с Изабел Юпер в главната роля пък е "лек, но проницателен поглед към човешките взаимоотношения", смята директорът на фестивала Карло Чатриан.

Кино събитието ще бъде открито с прожекцията на "Small Things Like These" – историческа драма за религиозното потисничество в Ирландия с участието на звездата от "Опенхаймер" Килиън Мърфи.


Общо 20 филма ще се борят за голямата награда "Златна мечка", която се присъжда от жури, оглавявано от кенийско-мексиканската актриса Лупита Нионго.

Политиката все пак, не отсъства напълно: " Architecton" на Виктор Косаковски е документален филм за влиянието на човечеството върху променящата се планета.

" My Favourite Cake" на Мариам Могаддам разказва историята на жена, която решава да се върне към живота, който е водила преди иранската революция, допълва Reuters.

От „Дюн“ до „Лудия Макс“: Най-обещаващите филми за 2024 г.Бляскави заглавия от фестивалите, които си проправят път към кината, и дългоочаквани премиери, които бяха отложени заради холивудската стачка

74-ят фестивал „Берлинале“ ще се проведе от 15 до 25 февруари, а току-що обявената селекция изглежда, че киноманите ще се насладят на много силно издание.

Програмата на филмовото събитие вижте ТУК.