Новоизбраният президент на Тайван Лай Чинг-те ще бъде изправен пред разделен парламент, който вероятно ще ограничи политическата му програма. Тайванската народна партия (TPP), която спечели осем места, е определяна като "цар" на ситуацията, тъй като нито една от двете основни партии не успя да спечели абсолютно мнозинство в 113-местния законодателен орган.

Президентската надпревара в събота беше тристранна - между кандидатите на управляващата Демократична прогресивна партия, или DPP - която Китай определя като "сериозна заплаха", основната опозиционна партия “Куоминдан” (KMT), която се смята за близка до Пекин, и по-малката Тайванска народна партия, или TPP, която също се противопоставя на агресивното отношение към континенталната част.

КМТ спечели 52 места в законодателния орган - с едно повече от DPP - а борбеният Хан Куо-ю може да бъде изборът на партията за председател при завръщането му в тайванския парламент, посочва в свой анализ CNBC.

Скептичният към Китай Лай Чинг-те печели президентските избори в ТайванРезултатът от президентските избори в събота вероятно ще разгневи Пекин, който многократно е определял Лай като „упорит деец за независимостта на Тайван“ и опасен сепаратист
Макар че Лай спечели президентските избори в събота с 40% от гласовете на избирателите, неговата DPP загуби 10 места в местния парламент, след като предните избори ѝ отредиха 61 представители. По този начин партията, която се противопоставя на китайското влияние на острова, губи мнозинството си.

"Тъй като КМТ не спечели мнозинство в законодателния орган, те ще зависят от подкрепата на TPP за изграждане на коалиция, но ако КМТ се окаже твърде непримирима и се противопостави на всичко, което администрацията на Лай иска да направи, за управляващите може да се окаже трудно да поддържат тази коалиция", казва Сара Нюланд, доцент по управление в Smith College и изследовател на местната политика в Китай и Тайван, пред телевизията. "Политическите позиции на TPP не са много стабилни, така че те биха могли също толкова лесно да си сътрудничат както с едните, така и с другите по много въпроси. Но като се има предвид критиката им към неефективността на големите партии, не мисля, че е в интерес на TPP да бъде част от коалиция, която спира законодателния процес - това просто би изглеждало много лицемерно."

Повече сдържаност към Китай

Резултатът би могъл да покаже, че на Лай ще му се наложи да вземе курс на по-сдържана политика по отношение на Китай - особено след като КМТ и TPP се застъпват за по-мека позиция - дори когато Пекин вероятно ще засили натиска върху тайванското правителство, след като Лай встъпи официално в длъжност като президент през май. Новоизбраният парламент на Тайван ще започне работа следващия месец.

Тайван призова Китай да уважи резултатите от президентските избориПо-рано говорител на китайското външно министерство заяви, че основният факт, че в света има само един Китай и че Тайван е част от Китай, няма да се промени
"По време на кампанията Лай се въздържаше от провокативна реторика в подкрепа на независимостта и нашата основна прогноза е, че администрацията му ще покаже приемственост с Цай, която се възползваше от антиконтиненталните настроения, като същевременно избягваше очевидни провокации", смята Габриел Вилдау, управляващ директор на Teneo, фокусиран върху политическите рискове в Китай. "Пекин ще обърне особено внимание на сигналите от речта на Лай при встъпването му в длъжност. Освен военните учения, Китай може да наложи и нови мита или санкции на тайвански компании, които са политически донори на партията."

Пекин неведнъж е определял Лай като "упорит работник за независимостта на Тайван" и опасен сепаратист, представяйки изборите в страната като избор между "мир и война, просперитет и упадък".

Китайската комунистическа партия отказа да контактува с отиващия си президент Цай Инг-уен, след като тя встъпи в длъжност през 2016 г. Цай не се кандидатира на тези избори, тъй като законодателството в страната позволява само два президентски мандата.

Китай никога не се е отказвал от претенциите си към Тайван - самоуправляващ се остров, откакто китайската националистическа партия, или “Куоминдан”, бяга там след поражението си в гражданската война през 1949 г.

DPP не приема така наречения "консенсус от 1992 г." и оспорва мълчаливото споразумение за "един Китай" между тогавашното правителство на КМТ и представители на Китайската комунистическа партия, което Пекин използва като основа на взаимоотношенията между двете страни.

В събота Лай заяви, че е ангажиран с мира в Тайванския проток и е готов да възобнови преговорите на базата на "паритет и достойнство", но уточни, че е "решен да предпази Тайван от заплахите от страна на Китай".

Ново прочистване в китайската армия разкрива множество слабости и корупцияВ петък Пекин острани девет генерали, голяма част от които от Ракетните войски - ключово звено на НОАК
Консенсус или задънена улица?

На пресконференция след изборите в събота Лай също така се ангажира с изграждането на "нова политическа среда на комуникация, консултации, участие и сътрудничество" в новия законодателен орган.

"Изявленията на Лай за изграждане на консенсус вероятно са не само защото спечели едва 40% от гласовете и иска да успокои опасенията на обществото за отношенията с Китай, но и от практическа гледна точка", казва Тимъти С. Рич, професор по политически науки в Western Kentucky University. "Очаквам, че разделеният законодателен орган ще означава, че администрацията на Лай ще се затрудни да прокара голяма част от програмата си, освен ако не се координира с TPP или не се съсредоточи върху няколкото области, в които може да има по-широк консенсус. Най-малката партия в местния парламент е в отлична стратегическа позиция да подкрепи или да провали законодателните надежди на Лай".