Между 2003 г. и 2014 г. семейният фонд на руския милиардер Дмитрий Риболовлев е похарчил около 2 млрд. долара, за да придобие една от най-ценните колекции в света, включваща произведения на Пабло Пикасо, Марк Ротко и Леонардо да Винчи.

Но след като подозира, че неговият консултант за изкуство е работил със Sothesby’s, за да повиши тайно и значително цените на някои от произведенията, милиардерът започва дългогодишна съдебна битка, за да докаже, че е бил измамен.

Колекционерът ще постави аукционната къща на горещия стол тази седмица, когато във федерален съд в Ню Йорк започва съдебен процес, за да се определи дали Sotheby's е продала четири произведения на консултанта Ив Бувие, знаейки, че той планира да ги препродаде за милиони повече. Адвокатите на заможния руснак обвиниха Sotheby's в подпомагане и подстрекаване на това, което те наричат най-голямата измама с произведения на изкуството в историята, пише The Wall Street Journal.

Съдебният процес ще даде вълнуващ поглед към обикновено потайните преговори между една от най-големите аукционни къщи в света и най-богатите ѝ клиенти.

Пазарните стойности на изобразителното изкуство, които и без това са субективни, се оказват по-хлъзгави от всякога, отбелязва WSJ. Въпреки че Риболовлев твърди, че е бил измамен, по-късно той продава Salvator Mundi от Леонардо да Винчи на правителството на Саудитска Арабия за стотици милиони долари повече, отколкото я е взел.

От Пикасо до Климт: Най-скъпите шедьоври, продадени на търг през 2023 г.Въпреки че световният пазар на изкуство се е увеличил от 402 млрд. евро през 2022 г. на 528,6 млрд. евро през 2023 г., миналата година аукционната дейност е била по-сдържана

Съдебното производство представлява и най-значимата юридическа разправа за Sotheby's, откакто аукционният посредник и Christie's платиха 512 млн. долара под формата на такси за уреждане на искове при тайно споразумение преди повече от две десетилетия. Риболовлев иска обезщетение в размер на 190 млн. долара плюс лихви.

Милиардерът, който подаде иска през 2018 г., се появява рядко в САЩ, но се очаква да даде показания. 57-годишният инвеститор не е сред руските олигарси, санкционирани от САЩ заради войната в Украйна, което го оставя свободен да пътува до САЩ от Монако, където живее в момента и е собственик на AS Monaco, пише WSJ.

IPO на картина? Шедьовър на Бейкън на стойност $55 млн. става публиченТворба на британския художник Франсис Бейкън ще бъде публично обявен през юли, въпреки че нарастващите лихвени проценти замъгляват аргументите за инвестиране в изкуство

В продължение на години Риболовлев разчита почти изцяло на съветите за колекциониране и уменията за водене на преговори на Бувие, швейцарски частен дилър, по-известен в арт средите с това, че управлява съоръжение за съхранение на произведения на изкуството в Женева.

"За първи път от девет години г-н Риболовлев ще говори публично и ще представи подробен отчет за истината по този случай. Съдебният процес може да донесе още една важна полза: да покаже на света как понякога функционира пазарът на изкуство; може да предупреди други колекционери и любители на изкуството да се предпазят", заяви адвокатът му Даниел Корнщайн.

Christie's отмени търг за диамантите на нацистка милиардеркаВъпросната дама е била съпруга на нацист, натрупал богатството си по време на Втората световна война, когато изкупува еврейски фабрики чрез натиск

От Sotheby's заявиха, че "стриктно са спазвали всички законови изисквания, финансови задължения и най-добрите практики в бранша по време на сделките с тези произведения на изкуството. Всяко предположение, че аукционната къща е знаела за неправомерно поведение на купувача или за намерението му да измами г-н Риболовлев, е невярно".

Бувие, който миналия месец уреди собствения си правен спор с руския олигарх в швейцарски съд, твърди, че не е извършил нищо нередно. Неговият говорител заяви, че той не е подписвал договор с колекционера, поради което е бил свободен да действа в свой собствен интерес като частен търговец и е можел да таксува Риболовлев, колкото сметне за подходящо за изкуството, което е препродал.

Творбата, която вероятно ще привлече най-голямо внимание по време на делото, е 500-годишната картина на да Винчи (на снимката горе), изобразяваща Христос като спасител на света. Бувие я купил за 83 млн. долара, преди да я препродаде на Риболовлев за 127,5 млн. долара.

Когато през 2014 г. милиардерът разбрал за разликата в цената на картината, той казал в иска, че се чувствал измамен.

Три години по-късно той обявява "Salvator Mundi" на търг в Christie's с начална цена 100 млн. долара. В резултат на това, картината в крайна сметка е препродадена на саудитците за 450 млн. долара, което я прави най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога.

Снимки: Getty Images