Лидерите на Европейския съюз постигнаха историческо споразумение да започнат преговори за присъединяване на Украйна към европейската общност.

Голямата новина дойде по време на последната за годината среща на върха в Брюксел.

Самите преговори обаче ще отнемат години, отбелязва в анализ по водещата международна тема Reuters.

Украйна, с население от 44 млн. души и с по-голяма площ от всяка друга страна членка на ЕС, ще бъде уникално предизвикателство за приемане в блока, допълва агенцията и представя основните аргументи за това.

Финанси

БВП на глава от населението в Украйна е по-малко от една трета от средния за ЕС по отношение на покупателната способност, което означава, че тя незабавно ще се превърне в нетен получател на средства за изравняване на жизнения стандарт и подпомагане на огромния си селскостопански сектор.

Вътрешно проучване на ЕС през юли показа, че ако Украйна беше член сега, тя щеше да получи 96,5 млрд. евро (106 млрд. долара) по линия на общата селскостопанска политика на блока за седем години и още 61 млрд. евро по линия на политиката на сближаване на ЕС, която има за цел да изравни стандарта на живот в целия блок.

В проучването се посочва, че общо за седемгодишния бюджет на ЕС, Украйна ще има право да получи 186,3 млрд. евро.

Фон дер Лайен пред Върховната рада: Европа ви дължи голяма благодарност

Това би означавало, че много страни, които сега са нетни получатели на средства, ще станат нетни платци, а съществуващите нетни платци ще трябва да плащат повече. Това би било голям проблем за повечето от сегашните членове на ЕС.

Земеделие

Украйна е селскостопанска сила с обработваема земя от 41 млн. хектара в сравнение с 30 млн. хектара във Франция.

Тя вече продава по-голямата част от селскостопанските си продукти в ЕС. Но като член, ще стане част от единния пазар без мита и квоти, където стоките могат да се движат свободно през границите.

Длъжностните лица очакват, че Украйна вероятно ще увеличи селскостопанското си производство и износа си за ЕС, като вероятно ще завладее цели сектори и пазари.

Това ще предизвика ответна реакция от земеделските стопани в целия ЕС, което ще окаже голям натиск върху правителствата.

Страните от ЦИЕ искат забраната за украински внос на зърно да останеВ списъка са четири украински продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед

Пазар на труда

Членството ще направи целия пазар на труда на ЕС отворен за милиони по-слабо платени украински работници.

Масовият приток на полски работници във Великобритания след присъединяването на Полша към ЕС през 2004 г. беше един от факторите, довели до Брекзит.

Други държави от ЕС въведоха дълги преходни периоди, преди да отворят трудовите си пазари за новите членове на ЕС от изток.

Сигурност

Договорите задължават членовете да помагат "с всички възможни средства" на друга държава от ЕС, която е жертва на въоръжена агресия на своя територия.

Ако Украйна стане член на ЕС, докато трае войната с Русия, страните от ЕС ще трябва да се съобразяват с това.

Освен това ЕС ще се сдобие с нова дълга граница с Русия и Беларус, което ще има последици за сигурността, миграцията и отбраната.

Неясните сметки за Киев и проблемният Орбан са на фокус в Съвета на Европа Присъединяването на Украйна ще бъде основен акцент на последната за годината среща на върха на Съвета на Европа

Възраженията на Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се позовава на корупцията и други проблеми в твърдението си, че Украйна не е готова за преговори с ЕС.

Дипломати обаче заподозряха, че той използва въпроса като разменна монета, за да се опита да отключи средства от ЕС, замразени поради опасения за върховенството на закона в Унгария.

В сряда Европейската комисия - изпълнителният орган на ЕС, възстанови достъпа на Унгария до 10,2 млрд. евро под формата на възстановяване на средства за икономически проекти, след като установи, че страната е изпълнила условията за независимост на съдебната система.

Орбан продължи да отстоява възраженията си срещу членство на Украйна дори след вземането на решението.

"Позицията на Унгария е ясна, Украйна не е готова да започне преговори за членство в ЕС", каза той, като нарече решението "ирационално" и "неуместно".

Орбан продължава да се противопоставя на присъединяването на Украйна към ЕСУнгарският лидер заяви, че отварянето на пътя на Украйна към членство в ЕС ще подкопае доверието в блока

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо, изразявайки разочарованието от Орбан, заяви, че е време унгарецът да се успокои. "Ако сте част от решението, трябва да се съгласите с него, или след това просто трябва да си държите устата затворена", каза той.

Ключовата роля на Олаф Шолц

Решението да се даде зелена светлина за членство на Украйна е взето по любопитен начин по време на срещата на върха, допълва Reuters.

Германският канцлер Олаф Шолц е изиграл ключова роля, за да накара Орбан да напусне залата и да разчисти пътя, издадоха дипломати и официални лица. Шолц заяви, че решението е "силен знак на подкрепа" за Украйна.

Лидерите заявиха, че ще започнат преговори за членство и с Босна, след като тя предприеме определени политически реформи.

Членство – да, финансова помощ – не (засега)

Европейските лидери обаче не можаха да преодолеят съпротивата на Орбан, който поддържа тесни връзки с Русия, срещу преразглеждането на бюджета на блока, за да се насочи жизненоважна финансова подкрепа за Украйна и да се осигурят повече средства за други приоритети на ЕС, като например управлението на миграцията.

В ранните часове на петък сутринта лидерите прекратиха преговорите по финансовия пакет, за който е необходимо пълно единодушие и заявиха, че ще опитат отново през януари, като някои изразиха оптимизъм, че тогава ще може да се постигне споразумение.

Длъжностни лица съобщиха, че 26 от 27-те държави членки са удовлетворени от компромисното предложение за бюджет, представено от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Все още разполагаме с известно време, Украйна няма да остане без пари през следващите седмици", заяви холандският министър-председател Марк Рюте пред репортери при напускането на преговорите. "Уверен съм, че можем да постигнем споразумение в началото на следващата година, мислим за края на януари", допълни той.

Унгария ще получи 920 млн. евро от фондовете на ЕС без обвързващи условияСумата идва благодарение на RePower EU - амбициозния план на Европейския съюз за диверсификация от вноса на изкопаеми горива и ускоряване на екологичния преход

Орбан твърди, че Украйна не трябва да получава такива големи суми от бюджета на ЕС, тъй като не е част от блока. Други лидери увериха Киев, че ще насочат помощта за Украйна извън бюджета на ЕС, ако Будапеща запази блокадата си.

Новината за финансирането е горчива хапка за Украйна, тъй като дойде само няколко часа след радостната вест за членството, отбелязва още Reuters.

Страната се намира в критичен момент, след като контраофанзивата ѝ срещу руските сили не успя да постигне значителни успехи и след като президентът на САЩ Джо Байдън не успя да прокара през Конгреса пакет от 60 млрд. долара финансова помощ.

Дипломатически супергерой? Лиз Тръс е тайното оръжие на Байдън за УкрайнаПълноценната дясна програма на Тръс може и да е завършила с катастрофа на Даунинг стрийт – но я поставя в добра позиция пред републиканската десница

Какво следва

Преговорите за членство ще отнемат години и няма да започнат веднага.

Първо, ЕС ще трябва да се съгласи с преговорна рамка – което ще изисква още едно единодушно решение. Лидерите заявиха, че ще предприемат тази стъпка, след като Украйна изпълни оставащите изисквания за демокрация и върховенство на закона.

Решението, обявено вчера от Брюксел, обаче е необходимата морална подкрепа за Киев, който се опасява, че жизненоважната подкрепа на Запада намалява, тъй като войната с Русия продължава и краят ѝ не се вижда.

Краят на състраданието: Умори ли се Западът от войнатаДелът на украинците, които смятат, че подкрепата на съюзниците намалява, се е увеличил от 15% на 30%

Ето защо украинският президент Зеленски публикува поредица от съобщения в Telegram, в които благодари на председателя на Съвета Мишел за това, че лично е съобщил резултата и изрази благодарността си към европейските лидери. Сред тях бяха френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц.

През последните седмици Киев прие редица ключови законодателни реформи, в стремежа си да изпълни критериите за започване на преговори, допълва Reuters.