Колумбия планира да изпрати десетки "кокаинови хипопотами" - потомци на екзотичните любимци от личната менажерия на Пабло Ескобар, в Индия и Мексико, за да успее да се справи с нарастващата им с опасни темпове популация.

По данни на колумбийското правителство в момента има между 130 и 160 хипопотама, които са се разпространили далеч извън бившето ранчо на наркобарона Hacienda Napoles, където в началото популацията им се е състояла само от един мъжки и три женски.

Хипопотамите са потомци на колекцията от екзотични животни, която наркобосът започва да събира през 80-те години на миналия век в ранчото си на около 250 км от Меделин, разказва CNN. След като Ескобар е застрелян през 1993 г. властите преместват повечето от другите животни, но не и хипопотамите, тъй като огромните бозайници са твърде трудни за транспортиране.

Оттогава обаче те започват да се размножават с бързи темпове, разширявайки хабитата си. С днешна дата вече представляват екологично предизвикателство и дори притесняват местните жители.

В Колумбия не знаят какво да правят с хипопотамите на ЕскобарПо някои изчисления няколкото хипопотама на бившия наркобарон са се размножили до между 65 и 80

Властите са опитвали да контролират популацията на хипопотамите, като са използвали кастрации и контрацептивни стрелички, но методите са превенция на размножаването не са дали особено висок резултат.

Сега планът е 70 хипопотама – мъжки и женски да бъдат прехвърлени в природни резерват; 60 в Индия и 10 Мексико, съобщи в Туитър губернаторът на провинция Антиокия Анибал Гавирия, където се намира хасиенда Наполес.

Целта е "да ги пренесем в страни, където институциите имат капацитета да ги приемат, да ги настанят по подходящ начин и да контролират размножаването им", каза Гавирия. По думите му, проблемът за колумбийските власти "излезе извън контрол".

Изпращането на хипопотамите обратно в родната им африканска страна "не е позволено", тъй като им риск да се нанесат повече вреди, отколкото ползи както за самите животни, така и за местната екосистема, обяснява пред CNN Мария Анхела Ечевери, професор по биология в университета "Хавериана".

"Всеки път, когато преместваме животни или растения от едно място на друго, ние преместваме и техните патогени, бактерии и вируси. И може да донесем нови болести в Африка, не само за хипопотамите, които са в дивата природа, но и нови болести за цялата африканска екосистема, която не е еволюирала с този тип болести", обяснява Ечевери.

Хипопотамите могат да различават гласовете на своите приятелиДивите хипопотами са шумни същества, а викът, който издават, пътува на дълго разстояние през езера и реки

Хипопотамите ще бъдат пренесени в специално изградени за целта боксове, като идеята е да не се налага да бъдат упоени. Въпреки това е възможно да се приложи "спешно успокояване", ако някое от животните се изнерви по време на дългия полет, допълват властите.

Преместването може да приключи до първата половина на тази година, ако се ускори получаването на необходимите разрешителни, особено от Колумбийския земеделски институт.

Някои учени определят хипопотамите за инвазивен вид, който може да представлява опасност за местните екосистеми, а понякога и за хората. Изследвания доказват отрицателното въздействие на отпадъците от хипопотами върху нивата на кислород във водните басейни, което може да засегне рибите, а по този начин – и хората.

Списание Nature цитира статия от 2019 г., която установява, че в езерата, в които има хипопотами, има повече цианобактерии, които се свързват с токсични водорасли. Тези цъфтежи могат да намалят нивото на чистота на водата и да причинят масова смърт на риби, което да засегне местните рибарски общности.

Хипопотамите могат да представляват и заплаха за селското стопанство и за безопасността на хората, сочи проучване на Biological Conservation, публикувано през 2021 г. Представители на едрия вид биха могли да нанесат щети на реколтата или да влязат в агресивно взаимодействие с хората.

14 от най-опасните животни в светаКакво прави тези животни толкова смъртоносни и какво води до тяхното опасно поведение?

Въпреки че "кокаиновите хипопотами" от имението на Ескобар не произлизат от Колумбия, се смята, че местният терен е благоприятен за тяхното размножаване, тъй като има плитки водни източници и голяма концентрация на храна.

Дали транслокацията на хипопотамите ще бъде успешна и ще решат ли проблема си колумбийските власти, предстои да разберем.